«H αποφασιστική στιγμή» του Ανρύ Μπρεσόν στη Λέσβο

Το Μουσείο Βιβλιοθήκη Τεριάντ στη Βαρειά Λέσβου, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας του διάσημου Ανρύ Καρτιέ Μπρεσόν με τίτλο  «αποφασιστική στιγμή». Διάρκεια 16 Ιουλίου ως 5 Σεπτεμβρίου.
Παρουσιάζονται συνολικά σαράντα τρεις φωτογραφίες σε παλιά αυθεντικά μεγάλου μεγέθους τυπώματα της συλλογής Τεριάντ. Κάποιες από αυτές  υπάρχουν στο «μεγάλο βιβλίο» των εκδόσεων Verve «η αποφασιστική στιγμή» (Images à la Sauvette). Οι περισσότερες όμως τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με το πρακτορείο Magnum από τα  δυο ταξίδια του στην Ελλάδα (1953-1961) με λήψεις από την Ακρόπολη, την ελληνική ζωή στα χωριά και τις πόλεις και την καθημερινή ζωή της εποχής.
Σε συνεργασία με το magnum ο Μπρεσόν κάλυψε κοσμοϊστορικά γεγονότα σε αποστολές σε Ασία, Ευρώπη κ.α.
Οι φωτογραφίες του και από αυτή την εποχή δεν θυμίζουν ακριβώς φωτορεπορτάζ. Κάθε μια διηγείται μια ολόκληρη ιστορία. Αυτόνομα έργα τέχνης ενός ακούραστου ανήσυχου πνεύματος είναι άρτιες συνθέσεις όγκων, τονικών διαβαθμίσεων, κρυφής γεωμετρίας αποτέλεσμα μελέτης και παρατήρησης, της συνεχούς αναζήτησης.
Τέλος τρείς χαρακτηριστικές φωτογραφίες πορτραίτα  του Ελευθεριάδη.
Η έκθεση αυτή επικεντρώνεται στη δυνατή σχέση, το σεβασμό και την εκτίμηση που έτρεφε, τη φιλία ανάμεσα στο μέντορα Τεριάντ και το φωτογράφο Μπρεσόν.
Ο τεχνοκριτικός και εκδότης Τεριάντ του φημισμένου οίκου Verve εξέδωσε δύο βιβλία με φωτογραφίες και εισαγωγικά κείμενα του Μπρεσόν, άρτια έργα τέχνης τα ίδια τα βιβλία, συνέβαλαν στην καθιέρωση και αναγνώριση του έργου του συγκεκριμένου φωτογράφου σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και έδωσαν στην ίδια τη φωτογραφία μία θέση ανάμεσα στις καλές τέχνες και κατά συνέπεια, νέες προοπτικές πέραν από το φωτορεπορτάζ κυρίως μετά το 1950.
Παράλληλα συνεκτίθενται τα δύο συλλεκτικά «μεγάλα βιβλία» που εξέδωσε ο Teriade για τον Bresson στην γαλλική έκδοση: α) «Η αποφασιστική στιγμή» (Images à la Sauvette, 1952) β) «Οι Ευρωπαίοι» (Les Européens, 1955) καθώς και πλούσιο χειρόγραφο και έντυπο υλικό
«Η φωτογραφική μηχανή μου είναι προέκταση του ματιού μου ή ακόμη για μένα η Leica είναι ένα σκίτσο, ένας καναπές ψυχαναλυτή, ένα εργαλείο, όπλο, ένα μεγάλο, ζεστό φιλί, ένας ηλεκτρομαγνήτης, μια μνήμη, ο καθρέφτης της μνήμης» Διαβάζουμε στο εισαγωγικό κείμενο που υπάρχει στο «Η αποφασιστική στιγμή» (Images à la Sauvette)
Το θεωρητικό κείμενο της έκθεσης υπογράφει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Εύη Σαμπανίκου.
Ξενάγηση εγκαινίων από το φωτογράφο- δημοσιογράφο Νίκο Κόκκα. Επιμέλεια έκθεσης: Αικατερίνη Δημητρίου, εικαστικός
Ο φωτογράφος Ανρύ Καρτιέ Μπρεσόν (1908-2004) φωτογράφος, γόνος πλούσιας οικογένειας της Γαλλίας. Σπούδασε ζωγραφική και μελέτησε τους μεγάλους ζωγράφους στα μουσεία του Παρισιού. Εκεί συναναστράφηκε με όλα τα σπουδαία ονόματα της εποχής του στις τέχνες και τα γράμματα. Δέθηκε με τους Σουρεαλιστές και ταυτίστηκε με κάποιες από τις αρχές του Σουρεαλισμού που βρήκε τρόπο να τις εντάξει στο προσωπικό και ιδιαίτερο ύφος που έχουν οι φωτογραφίες του!

 

Event Information
Μoυσείο Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ, Βαρειά, 81100, Μυτιλήνη, Λέσβος
Εγκαίνια: Δευτέρα 16 Ιουλίου, 20.30
Διάρκεια έκθεσης: 16 Ιουλίου – 5 Σεπτεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: 09.00 – 14.00
Πληροφορίες: Τηλ.+30 22510 23372, Fax: +30 22510 42855 info@museumteriade.gr

Last modified: 16/07/2018