Οι διαφορετικές ερμηνείες του χρώματος

Ένα ορισμένο Mπλε της θάλασσας είναι τόσο Mπλε
που μόνο το αίμα θα ήταν πιο Kόκκινο 

Η ομαδική έκθεση «A certain blue of the sea» σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Δρ Σωζήτα Γκουντούνα παρουσιάζεται στην Ιόνιο Βουλή Κέρκυρας έως και το τέλος Ιουλίου. Η έκθεση εστιάζει στη σύζευξη του Τουρισµού µε τον Πολιτισµό, που είναι το σήµα κατατεθέν της Κέρκυρας και λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του Corfu Challenge 2017 που διοργανώνεται από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Marina Gouvia, με τη συνεργασία του International Maxi Association (IMA) και της Maxi 72 Class. Βασικοί στόχοι της έκθεσης είναι να αναδείξει το Ιόνιο και την Κέρκυρα ως χώρο έµπνευσης, δηµιουργίας και πολιτισµικού διαλόγου και να χαρτογραφήσει εκ νέου το αρχιπέλαγος ως έναν αστερισµό προορισµών µε πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Εσμεράλδα Κοσματόπουλος

Η ιστορία της τέχνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του χρώματος και σε αυτήν την ιστορία, το μπλε παραπέμπει πάντα στην απεραντοσύνη, «το μπλε δεν έχει διαστάσεις, είναι πέρα ​​από τις διαστάσεις», όπως περιέγραψε ο εικαστικός Yves Klein. Χρώματα όπως η ουλτραμαρίνα, το βαθύ μπλέ, προέρχεται από το lapis lazuli, έναν πολύτιμο λίθο που εδώ και αιώνες μπορούσε να βρεθεί μόνο σε μια οροσειρά στο Αφγανιστάν. Για εκατοντάδες χρόνια, το κόστος του lapis lazuli ξεπερνούσε ακόμη και την τιμή του χρυσού.
Η μειωμένη όμως ευαισθησία και η αδυναμία αντίληψης για το μπλέ χρώμα στους ανθρώπους που δυσκολεύονται να εντοπίσουν τις διαφορές μεταξύ μπλε και κίτρινου, ιώδους και κόκκινου, μπλέ και πράσινου έχει ως αποτέλεσμα τα φαινόμενα να παρουσιάζονται ως κόκκινα, ροζ, μαύρα, άσπρα, γκρίζα και τυρκουάζ. Ενώ, το μπλε εμφανίζεται πράσινο και το κίτρινο εμφανίζεται ιώδες ή ανοιχτό γκρί για εκείνους που έχουν χρωματική τύφλωση για το μπλε (τριτανοπία). Η οπτική αντίληψη είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα για την απόκτηση γνώσεων και εμπειρίας του περιβάλλοντος, του κόσμου, καθώς και των οργάνων του σώματος. Το χρώμα είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της αντίληψής μας, ωστόσο, ο φυσικός κόσμος και ο κόσμος των αντικειμένων δεν περιέχουν χρώμα και δεν είναι όπως τα βιώνουμε. Το χρώμα δεν είναι μια φυσική ιδιότητα των αντικειμένων, επομένως, το αίμα δεν είναι κόκκινο, η θάλασσα δεν είναι μπλε, τα δέντρα δεν είναι πράσινα…
Η εμφάνιση του χρώματος ενός αντικειμένου μπορεί να μετατραπεί αν αλλάξει το χρώμα του φωτός που λάμπει πάνω του και το χρώμα του ορατού φωτός εξαρτάται από το μήκος κύματος του. Το λευκό φως αποτελείται από όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου επειδή περιέχει όλα τα μήκη κύματος και περιγράφεται ως πολυχρωματικό φως. Το χρώμα λάμπει με το φως του ακτινοβόλου ήλιου και δημιουργεί ένα αμείλικτο θέαμα από καθαρή ορατότητα, έντονη φωτεινότητα που έχει την ικανότητα ακόμη και να μας τυφλώσει.
Αντλώντας από τις διαφορετικές αντιλήψεις μας για το χρώμα, την έλλειψη έγχρωμων οραμάτων, αλλά ακόμη και από την «αχρωματοψια» (ολική χρωματική τύφλωση), οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες της ομαδικής έκθεσης του «Corfu in Color» ανιχνεύουν τις διαφορετικές ερμηνείες του χρώματος ως αισθήσεις, αισθητικές εμπειρίες, ψυχολογικές ιδιότητες οπτικών εμπειριών, αλλα και ως αναπαραστάσεις των δομών του εγκεφάλου. Οι σαράντα εικαστικοί που μετέχουν στην έκθεση: Σάντρα Χρήστου, Σοφία Χούσου, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Ασπάσιος Χαρωνιτάκης, Κλεοπάτρα Χαρίτου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Αντώνης Τσακίρης, Δανάη Στράτου, Άγγελος Σκούρτης,  Χριστίνα Σγουρομύτη, Νανά Σαχίνη, Γιώργος Σαμψωνίδης, Μαρίνα Προβατίδου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Μπριζίτ Πολέμη, Χαρά Πιπερίδου, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Αντωνία Παπατζανάκη, Νίκος Παπαδόπουλος, Νίκος Ναυρίδης, Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Βένια Μπεχράκη, Ράνια Μπέλου, Μάρω Μιχαλακάκου, Λέων Μιχαήλ, Ηλιόδωρα Μαργέλου, Χρήστος Κώστουλας (Captain), Εσμεράλδα Κοσματόπουλος, Πέγκυ Κλιάφα, Μαρία Κατραντζή, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Νίκος Καναρέλης, Δημήτρης Ζουρούδης, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Κλειώ Γκιζελή, Μαρία Γεωργούλα, Αντώνης Βολανάκης, Κωστής Βελώνης, Ευγενία Αποστόλου, Λυδία Αδριώτη

Αρχική Φωτογραφία: Έργο του ΑΝΤΩΝΗ  ΤΣΑΚΙΡΗ Car Crash On The Beach 2017

Last modified: 12/07/2017