23- 26 Νοεμβρίου η τέχνη γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από 300 καλλιτέχνες, από 30 γκαλερί δέκα χωρών, διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης, όπως ο Κώστας Τσόκλης και ο Γερμανός Wolf Vostell, και έξι μουσειακές εκθέσεις συνθέτουν την 2η Art Thessaloniki Fair, που ξεκινά σήμερα Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 26 του μηνός. Η έκθεση διοργανώνεται από την ΔΕΘ-Helexpo και από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης, Παντελή Τσάτση.

Από τη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της Art Thessaloniki Fair

Ο Κώστας Τσόκλης και ο Wolf Vostell είναι οι τιμώμενοι καλλιτέχνες της φετινής Art Thessaloniki Fair.
Μια επιλογή από τα 100 καλύτερα έργα του σε βίντεο λήψη θα παρουσιάσει Κώστας Τσόκλης. Επίσης, θα μιλήσει ο ίδιος για την δουλειά του, καθώς, και η διευθύντρια του Μουσείου ΤΣΟΚΛΗ της Τήνου, Χρυσάνθη Κουτσουράκη. Έργα του Wolf Vostell θα παρουσιαστούν από τη συλλογή της Έφης Πιπλικάτση-Ανδρεάδου.
«Η 1η Art Thessaloniki Fair αγκαλιάστηκε από τον κόσμο. Φέτος πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ περισσότερους επισκέπτες» σημείωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, τονίζοντας, μάλιστα, πως η φετινή διοργάνωση κινητοποίησε το ενδιαφέρον και συλλεκτών.

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Art Thessaloniki Fair, Παντελής Τσάτσης, επισήμανε πως το δεύτερο αυτό βήμα είναι ακόμα πιο σημαντικό και η επιθυμία είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη κέντρο εικαστικών, καθώς, όπως είπε, διαθέτει όλα τα προσόντα.
Δύσκολο εγχείρημα χαρακτήρισε την Art Thessaloniki Fair η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου, εξηγώντας ότι πρέπει να συνδυάσει το καλλιτεχνικό με το εμπορικό κομμάτι και να βρει τις ισορροπίες. Κάλεσε δε την πόλη να στηρίξει την έκθεση.
«Καλό είναι να κατανοήσουμε, με την αφορμή της Art Thessaloniki Fair, τι είναι η τέχνη, κατά πόσο μπορεί να είναι χρήσιμη σε μια κοινωνία, τι προσδοκίες έχουμε από αυτή και κατά πόσο είμαστε ειλικρινείς που ασχολούμαστε με αυτήν», τόνισε με την σειρά του ο Κώστας Τσόκλης. Αναφερόμενος, δε, στην αδυναμία των δημιουργών να καλύψουν κάποιες φορές τις ανάγκες του κοινού, τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε κατώτεροι από τις προσδοκίες σας. Σας ζητώ συγνώμη». 

Την ανάγκη να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη όραμα και να μπορούν να συνυπάρξουν οι πολιτισμοί, ώστε η πόλη να γίνει εστία δημιουργίας υπογράμμισε ο εικαστικός, Δημοσθένης Δαββέτας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες της ΔΕΘ-Helexpo για την Art Thessaloniki Fair.
Η Θεσσαλονίκη είναι παραμελημένη, ενώ έχει τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ,   Εμμανουήλ Μαυρομμάτη. Ο ίδιος, τόνισε πως, το μεγάλο αυτό απόθεμα πολιτισμού, θα πρέπει να αποτυπωθεί σε μια συστηματική προσπάθεια.
«Η 2η Art Thessaloniki Fair θα αφήσει το στίγμα της και του χρόνου θα μιλάμε για άλλα μεγέθη και άλλα δεδομένα» ανέφερε τέλος ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής.

Οι γκαλερί και το παράλληλο πρόγραμμα

Οι γκαλερί που συμμετέχουν στην 2η Art Thessaloniki Fair είναι: AGATHI KARTALOS, ARTFORUM GALLERY, Artshot-Sophia Gaitani, CHALKOS GALLERY, CHILI ART GALLERY, Donopoulos International Contemporary Fine Arts, EPsilon Art Gallery, Eric Efstathiou Fine Art, GALERI BINYIL, GALERIAKALO, GALLERY F, Gallery Loger, Gallery on the Move, GALLERY TECHNOHOROS, GuruShots, Fuzhou Tentron Artworks, Kaplanon galleries ena contemporary Art Gallery, KAPOPOULOS FINE aRtS, Kivo Art Gallery, LOS ART GALLERY, New Moment Gallery, PAPATZIKOU GALLERY, Pg Art Gallery, Red Round Gallery, SKOUFA GALLERY, Technohoros art gallery, UFOFABRIK, VLASSIS ART GALLERY-ArtNoise και Galeria A(Belgrade)- Watercolor International.

Στα περίπτερα 10, 9 και 8 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης η 2η Art Thessaloniki Fair φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, και έξι μουσειακές εκθέσεις, ενώ το παράλληλο πρόγραμμά της περιλαμβάνει:

-Τις μουσειακές εκθέσεις του Theodoros Stamos από τη συλλογή Ζαχαρία Πορταλάκη, με την επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη.

-Τις Ασκήσεις ισορροπίας: Σχεδιασμοί και υλοποίηση. Η αναπόφευκτη απροσδιοριστία ή η αναπροσαρμογή της προέλευσης, με την επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ,  Εμμανουήλ Μαυρομμάτη.

-Τη Σύγχρονη Διεθνή Χαρακτική, από τη συλλογή του Γιώργου Κητή, με την επιμέλεια της Σάνιας Παπά.

-Την έκθεση-αφιέρωμα στο Σταύρο Ιωάννου, από τη συλλογή Γ. Κωστόπουλου, με την επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη.

-Στο πλαίσιο του Ελληνο-Κινεζικού project, θα παρουσιαστεί στο χώρο του Open Art Lab, η έκθεση ζωγραφικής του Δημοσθένη Δαββέτα και του Κινέζου Liang Yi, με θέμα το διάλογο Ελληνισμού και Βουδισμού.

-Την συμμετοχή του Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, με την επιμέλεια του επ. καθηγητή, Γιώργου Λιαμάδη.

-Τους αφιερωματικούς τοίχους των καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννη Φωκά και Μιχάλη Μανουσάκη.

-Το Virtual Reality Project – Εικονική Πραγματικότητα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στις στις 8 το βράδυ.
Το ωράριο λειτουργίας της Art Thessaloniki Fair έχει ως εξής: Πέμπτη 17.00-22.00, Παρασκευή 14.00-21.00 και Σάββατο-Κυριακή 11.00-21.00. Το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση είναι 6 ευρώ (3 ευρώ για παιδιά έως 12 ετών και για φοιτητές). Η είσοδος είναι ελεύθερη για ΑΜΕΑ. www.art-thessaloniki.gr

 

 

Last modified: 27/11/2017