Βραβεία Φρυσίρα: Οι νέοι καλλιτέχνες έδειξαν ότι υπάρχει μέλλον στη ζωγραφική

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

Ευρωπαϊκά  Βραβεία  Ζωγραφικής  του  Μουσείου  Φρυσίρα,  ένας
θεσμός  με  πολλές  υποσχέσεις…

Πάντα χαίρομαι όταν βλέπω ποιοτικές εκθέσεις με καλλιτέχνες της γενιάς μου (της γενιάς που γεννήθηκε από το 1980 και μετά). Κι αυτό γιατί αποδεικνύουν πόσο μας αφορά η σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα καθώς και η ίδια η ζωγραφική που δεν έχει να κάνει μόνο με πλαστικά ζητήματα, αλλά και με σκέψη, άποψη, πνεύμα και προβληματισμό για τον άνθρωπο και την κοινωνία στην οποία ζει.

Teodora Axente – Βλάσης Φρυσίρας

Η αλήθεια είναι ότι στενοχωρήθηκα που στην Ελλάδα το βραβείο δεν το πήρε Έλληνας. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να δοθεί στον Μιχαηλίδη, στον Μόσχο ή στον Πέρρο. Δεν έχουν να ζηλέψουν απολύτως τίποτα από τους ευρωπαίους συναδέλφους τους. Από την άλλη πλευρά, και μόνο το γεγονός ότι σε μία έκθεση βλέπουμε συγκεντρωμένους καλλιτέχνες με τόσο σημαντικό ζωγραφικό έργο – ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλο και με τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα ο καθένας – μας αποζημιώνει. Οπότε, το μόνο που μένει να πούμε είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο Βλάση Φρυσίρα για όλη αυτήν την προσπάθεια χρόνων για σωστή προβολή άξιων καλλιτεχνών, που αποδίδει καρπούς εδώ και καιρό τώρα, και «συγχαρητήρια» σε όλους τους συμμετέχοντες που έφτασαν να είναι σήμερα εκεί που βρίσκονται.
Παραθέτω το χαιρετισμό του Βλάση Φρυσίρα, ό,τι μου είπαν οι βραβευμένοι καλλιτέχνες και – ενδεικτικά – δύο από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση για το τι σημαίνει για τους ίδιους αυτό το βραβείο.
Θυμίζουμε ότι το πρώτο βραβείο των 3ων Ευρωπαϊκών Βραβείων Ζωγραφικής του Μουσείου Φρυσίρα. απονεμήθηκε στη Ρουμάνα ζωγράφο Theοdora Axente, ενώ η επιτροπή απένειμε δύο επαίνους στη ζωγράφο Αφροδίτη Κροντήρη από την Αθήνα και στο Χρίστο Μιχαηλίδη από την Κύπρο. 

Ο Βλάσης Φρυσίρας με τους καλλιτέχνες που διακρίθηκαν. Από αριστέρα η Teodora Axente (1ο βαβείο), Χρίστος Μιχαηλίδης (έπαινος), Αφροδίτη Κροντήρη (έπαινος)

Βλάσης Φρυσίρας

«Δύο άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους ζωτικά στοιχεία για την ιδιοσυγκρασία του καλλιτέχνη, είναι η ελπίδα και η αυτοπεποίθηση – ελπίδα για δημιουργική εξέλιξη, αναγνώριση και επιβεβαίωση. Απόληξη της επιβεβαίωσης, είναι η αυτοπεποίθηση, που τροφοδοτεί την επιμονή και την οξύτητα της αντίληψης του δημιουργού. Το Βραβείο δεν αφορά στον ανταγωνισμό. Ο ανταγωνισμός δεν χωράει στην Τέχνη. Η ύπαρξή του θα ήταν οξύμωρη. Το Βραβείο συμβάλλει στην αναγνώριση, στο να ξεχωρίσει κάποιος μέσα από τη διάκρισή του για τον τρόπο και την ποιότητα του τρόπου έκφρασής του. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν υπάρχουν αποτυχόντες, παρά μόνο διακριθέντες.
Από την αρχή της διαδρομής μου ως συλλέκτη, δεν ανέτρεξα σε καθιερωμένους καλλιτέχνες, παρά αναζητούσα ανερχόμενα ταλέντα. Ο ένας λόγος για αυτό ήταν οικονομικός. Τα έργα των καθιερωμένων ζωγράφων ήταν ακριβότερα από τα άλλα. Ο άλλος λόγος ήταν, και είναι, η ηδονή της ανακάλυψης ενός ζωγράφου με ιδιαίτερο ταλέντο. Βασικός στόχος του Βραβείου είναι να τιμήσει τη ζωγραφική. Να την αναδείξει και να της δώσει τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο πολιτιστικό στερέωμα. Να ενισχύσει τις καλλιτεχνικές δυνάμεις που πιστεύουν στη ζωγραφική, ώστε να συνεχίσουν να μάχονται και να προασπίζουν την ιδέα της.
Παράλληλος στόχος του Βραβείου είναι η διάδοση και γνώση του ζωγραφικού έργου των νέων καλλιτεχνών σε ένα ευρύτερο κοινό. Αυτό γίνεται σήμερα πολύ σημαντικό, γιατί ζούμε σε μια εποχή που η ζωγραφική δεν αποτελεί τη βασική καλλιτεχνική πρακτική.
Ελπίζω και εύχομαι, το Βραβείο του Μουσείου Φρυσίρα να καθιερωθεί σαν θεσμός και να γίνει μία από τις σημαντικότερες και δημοφιλέστερες εκδηλώσεις του τόπου μας».

Thedora Axente

Teodora Axente

«Το βραβείο αυτό  είναι για μένα ένα ακόμη βήμα στην προσωπική μου εξέλιξη, στην εξέλιξη της δουλειάς μου γενικότερα, και στον τρόπο που δουλεύω. Είναι μια εμπειρία που με καθιστά πιο ώριμη δίνοντας μου την ευκαιρία να το μοιραστώ αυτό με τους θεατές. Τέλος, αποτελεί κίνητρο και πρόκληση για να προχωρήσω στη δουλειά μου».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Χρίστος Μιχαηλίδης

«Η απόφαση του Μουσείου να επαναφέρει τον θεσμό του βραβείου σε μια εποχή όπου η ζωγραφική έχει ήδη περάσει μια σειρά από σκαμπανεβάσματα και ανατροπές, είναι ιδιαίτερα τολμηρή και αυτό καθιστά τον θεσμό ακόμη πιο σημαντικό για την Ελληνική Εικαστική Σκηνή. Το γεγονός ότι εστίασε στο ζωγραφικό μέσο και η αναγνώριση της δουλειάς μου με τιμά ιδιαίτερα».

ΑΦΡΟΔΗΤΗ ΚΡΟΝΤΗΡΗ

Αφροδίτη Κροντήρη

«Ο θεσμός του Βραβείου Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής δίνει έμφαση στην ζωγραφική ως εικαστική γλώσσα και αναδεικνύει 20 νέους καλλιτέχνες, επιβεβαιώνοντας ότι η ζωγραφική παραμένει ένα δυναμικό μέσο έκφρασης στη σύγχρονη εικαστική σκηνή. Η διάκρισή μου σε αυτόν τον θεσμό είναι μια σημαντική αναγνώριση ενώ το γεγονός ότι το έργο μου δεν είναι αμιγώς ζωγραφικό γιατί δανείζεται στοιχεία από την χαρακτική και την εικονογράφηση με τιμά ιδιαίτερα».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΡΡΟΣ

Βασίλης Πέρρος

«Tο να βρεθώ στην τελική εικοσάδα των βραβείων ήταν κάτι το πραγματικά ανέλπιστο για μένα. Και αυτό γιατί η παραδοσιακή, εμμονικά παραστατική ζωγραφική μου με έντονο το στοιχείο του λυρισμού και με λογοτεχνικές αναφορές δεν πίστευα ότι θα τύγχανε της αποδοχής μιας τόσο «αλλότριας» κριτικής επιτροπής. Το προσωπικό μου στοίχημα είναι να καταφέρω να παραμείνω σύγχρονος, πατώντας όμως πάνω σε ζωγραφικές παραδόσεις και εικονοπλαστικά μέσα πολλών αιώνων. Η συμμετοχή μου λοιπόν σε αυτή την έκθεση έχει τον χαρακτήρα πλήρους επιβεβαίωσης του παραπάνω στοιχήματος και, μάλιστα, από τα πλέον αρμόδια άτομα. Νιώθω χαρούμενος γιατί μάλλον τελικά η «σύγχρονη ευρωπαϊκή ζωγραφική»-όπως είναι ο τίτλος- έχει λίγο χώρο και για μένα. Και αυτό από μόνο του είναι σπουδαίο».

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗ

Μαριάννα Κατσουλίδη

«Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετείχα στον ανοιχτό διαγωνισμό Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής που διεξήχθη από το Μουσείο Φρυσίρα και επιλέχθηκα ανάμεσα σε 200 συναδέλφους. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θεσμό της σύγχρονης εικαστικής σκηνής που αναδεικνύει τη δουλειά νέων καλλιτεχνών, προβάλλει το έργο τους στο ευρύ κοινό και παρουσιάζει τις σύγχρονες εικαστικές τάσεις. Είναι μεγάλη τιμή για μένα που συμμετέχω σε μια τέτοια έκθεση, η οποία κατά κοινή ομολογία είναι πολύ υψηλού επιπέδου και χαίρομαι που τα έργα μου βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά αξιόλογων συναδέλφων με σημαντικό έργο. Προσωπικά, αισθάνομαι ότι είμαστε όλοι «νικητές». Εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι η αγάπη που έχει ο κ. Φρυσίρας για τη ζωγραφική, τον ωθεί στο να προσπαθεί με κάθε τρόπο να την αναδείξει και, μάλιστα, σε τόσο δύσκολες περιόδους όπως είναι αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια».

Last modified: 16/10/2017