Όπυ Ζούνη: Η εξοικείωση του βλέµµατος µε το προοπτικό σύστημα

ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ - Προβολή σκακιέρας-λευκό βέλος 2007 ακρυλικό σε καμβά 70x70cm

ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ – Προβολή σκακιέρας-λευκό βέλος 2007 ακρυλικό σε καμβά 70x70cm

Με τίτλο «10 παράδοξες προοπτικές προσλήψεις της Όπυς Ζούνη + 10 ορθολογικά σχόλια του Εμμανουήλ Μαυρομμάτη» η Dépôt  Art Gallery παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικών έργων της Όπυς Ζούνη. Διάρκεια έκθεσης 20 Μαρτίου – 21 Απριλίου. Την έκθεση επιμελείται η  Γωγώ Κολυβήρα και την παρουσιάζει ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Μαυρομμάτης με δέκα αναρτημένα αντίστοιχα  συνοπτικά σχόλια για το κάθε ένα από τα δέκα ζωγραφικά που παρουσιάζονται.
Προλογίζοντας την έκθεση ο Εμμανουήλ Μαυρομάτης γράφει: «Η εργασία της Όπυς Ζούνη ακολούθησε, από τα τέλη της δεκαετίας 1960, την ανάπτυξη ενός συστήματος που περιέγραφε, µέσω γεωμετρικών και χρωματικών οργανώσεων, τις διαδοχικές φάσεις των τρόπων µε τους οποίους σχηματίζεται οπτικά και ψευδαισθητικά το βάθος, σε µια επίπεδη επιφάνεια.
Η έννοια αυτής της εκπαιδευτικής ανάλυσης ήταν η προετοιμασία του βλέµµατος και η εξοικείωση του βλέµµατος µε το προοπτικό σύστημα, ως την κατάλληλη τεχνική μέθοδο διατύπωσης των σταδίων της δημιουργίας της εικόνας.

ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ Espace positif-Espace negatif 1979 ακρυλικό σε ξύλο 75x75 cm x2

ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ Espace positif-Espace negatif 1979 ακρυλικό σε ξύλο 75×75 cm x2

Η γυμνή αντιπαράθεση µε εικόνες που δεν διηγούνται περιστατικά, διευκολύνει να αναγνωριστεί το καθεαυτό σύστημα της οργάνωσης ως ένα σχήμα, ανεξάρτητο από εξωτερικές παραπομπές.
Μια επόµενη περίοδος του έργου της, περιέλαβε εργασίες που δεν αρκέστηκαν να αναπτύσσονται στην επίπεδη επιφάνεια, αλλά περιελάμβαναν προεξοχές οι οποίες διαµέλιζαν το ενιαίο προοπτικό σύστηµα των σχέσεων ενός µοναδικού βλέµµατος µε ένα µοναδικό αντικείµενο, χάρη στην πολλαπλότητα των διαδοχικών, αντιθετικών μεταξύ τους ή περιστρεφόμενων ή υπέργειων ή αναδυόμενων, αλληλοπαρεμβαλλόμενων ή παράλληλων, οπτικών προσεγγίσεων: αυτές υποχρέωναν τη µετακίνηση του βλέµµατος και τη διάσπαση της ενιαίας πρόσληψης του έργου.
Τα περίοπτα γλυπτά που κατασκεύασε, συνιστούσαν σταθερά σηµεία ενός βλέµµατος μετακινούμενου ανάµεσα σε αντιθετικές προοπτικές, ως προς τις οποίες όμως η εργασία συντηρούσε τη δική της σύσταση. Ανάμεσα στη σταθερότητα και στην αυτάρκεια του αντικειμένου ως ζωγραφική διευθέτηση χώρων κατασκευασμένων προοπτικά και την ασταθή, μετακινούμενη πρόσληψη του βλέμματος, περιγράφεται στην εργασία το πώς το βλέμμα αναδιοργανώνει, εμπλουτίζει και ανακατασκευάζει σε συνεχώς νέες σχέσεις, τις εμπειρίες του».

ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ - Σκάλες προς Τετράγωνο Άνοιγμα 1991 ακρυλικό σε καμβά 167x160 cm

ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ – Σκάλες προς Τετράγωνο Άνοιγμα 1991 ακρυλικό σε καμβά 167×160 cm

Event Information!

Dépôt Αrt gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5, 106 74 Κολωνάκι Αθήνα
Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 20.00 έως 23.30
Διάρκεια: 20 Μαρτίου – 21 Απριλίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12.00 – 20.30, Σάββατο 12.00 –16.00, Κυριακή & Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: Τηλ. 210 3648174, info@depotgallery.gr  Facebook:depotgallery.grGet Widget