Χρήστος Σανταμούρης: Χαράσσοντας την Οδύσεια

Είκοσι τέσσερα χαρακτικά, ένα για κάθε ραψωδία της Οδύσειας του Καζαντζάκη παρουσιάζει ο Χρήστος Σανταμούρης στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στην Τήνο.
Η έκθεση με τίτλο «Χαράσσοντας την ΟΔΥΣΕΙΑ» διοργανώνεται από το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας/Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με το Μουσείο Καζαντζάκη και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, με αφορμή την επίσημη εφετινή λογοτεχνική επέτειο «2017-Έτος Νίκου Καζαντζάκη». Η έκθεση διαρκεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Ο Χρήστος Σανταμούρης προσεγγίζει εικαστικά το σύγχρονο έπος χρησιμοποιώντας το χαλκό και το ατσάλι. «Άρχισε η φαντασία μου να φλογίζεται από τον ανανεωτή του λυρικού λόγου στον τόπο μας. Η ζωή του, μια αιματηρή περιπέτεια που κάνει τον κύκλο της μέσα στο τίποτα, μέσα στην άβυσσο. Νομίζω πως ο βασικός άξονας του έργου του Νίκου Καζαντζάκη είναι ο αγώνας της καρδιάς, του νου, των ενστίκτων του κάθε ανθρώπου που παλεύει να βγει έξω από τον χώρο και τον χρόνο» σχολιάζει.
Εκτός από τα χαρακτικά του Χρήστου Σανταμούρη στην έκθεση παρουσιάζονται αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Καζαντζάκη, σπάνια τεκμήρια που σχετίζονται με τη συγγραφή της Οδύσειας. Μεταξύ αυτών, η συλλεκτική πρώτη έκδοση του έργου (1938) -γεγονός για τα νεοελληνικά γράμματα, επειδή ήταν το πρώτο ελληνικό βιβλίο που εκδόθηκε σε μονοτονικό σύστημα-, καθώς και το προσωπικό σημειωματάριο του Καζαντζάκη με λέξεις και έννοιες που χρησίμευσαν στη δημιουργία του έπους. Τα εκθέματα πλαισιώνει οπτικοακουστικό υλικό για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη (1888-1957).

Event Information

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
, Πύργος Τήνου
Διάρκεια έκθεσης: 9 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00-18.00 Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, τηλ. 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00-18.00)

Last modified: 13/07/2017