Χορεύουν για τη ζωή στον πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Αν δεν χορεύετε είστε νεκροί. Ήταν η δύναμη που προσπαθούσε να βρει ο άνθρωπος του Μεσαίωνα για να αντισταθεί και να ξεπεράσει τη δύναμη του θανάτου. Ο Μεσαίωνας όπου ο θάνατος παραμόνευε παντού από επιδημίες, από μια μικρή αδιαθεσία, από τους ανθρώπους της εξουσίας. Χοροί που έχουν επιβιώσει από τα χρόνια του Μεσαίωνα όπως η ταραντέλα είναι χοροί επιβεβαίωσης της ζωής. Όταν σταματάμε να χορεύουμε πεθαίνουμε.
Αν ανηφορίσετε στον πεζόδρομο του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα συναντήσετε δεξιά σας μια μεγάλη πομπή χορευτών σε σκιώδεις φιγούρες.
Είναι η μεγάλης κλίμακας κινηματογραφική προβολή του Νοτιοαφρικάνου William Kentridge «Παίξτε τον χορό ακόμα πιο γλυκά». Οι φιγούρες του προχωρούν υπό τους ήχους μιας ορχήστρας με χάλκινα πνευστά. Ένα καραβάνι σκιών σαράντα μέτρων προβάλλεται σε οκτώ οθόνες, παραπέμποντας στο μεσαιωνικό danse macabre. Όπως είπαμε είναι μια πομπή ζωής κι όχι θανάτου. Αν φεύγοντας από το Μεσαίωνα δούμε την προβολή αυτή στο 2017 τότε το θέαμα των ανθρώπων που συντρίβονται υπό το βάρος των πραγμάτων τους, ενώ οδεύουν προς ένα άγνωστο μέλλον, φέρνει αναπόφευκτα στον νου την προσφυγική κρίση. Το μοτίβο της πομπής μεταμορφώνεται έτσι σε διαχρονικό σύμβολο μετακίνησης, φυγής και πολιτικών αλλαγών. Ο William Kentridge θίγει το ζήτημα της υπαρξιακής μοναξιάς του περιπλανώμενου οδοιπόρου, απεικονίζοντας ανθρώπους να περπατούν ο ένας πίσω από τον άλλον, από τη μια χώρα στην άλλη, από τον γνώριμο τρόμο του πολέμου στον φόβο και την ελπίδα του άγνωστου προορισμού. Ο τίτλος της παράστασης εμπνέεται από τον στίχο ενός ποιήματος του Πάουλ Τσέλαν: «Παίξτε τον θάνατο ακόμα πιο γλυκά». Όμως ο Κέντριτζ δεν απεικονίζει έναν χορό νεκρών, αλλά μια λιτανεία από σκιές που παρελαύνουν μέσα στο σπήλαιο του Πλάτωνα.

Event Information
Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου
31 Μαΐου – 1 Αυγούστου 2017
21.30 – 01.00

 

Last modified: 14/06/2017