Το Ζάλογγο του Ζογγολόπουλου στο Ψυχικό

Ένα πεύκο που κατέρρευσε από κακοκαιρία δίνει τη θέση του για ένα από τα εμβληματικά γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ενώ η βάση του γλυπτού είναι βράχος που ξεκόλλησε από τα Τουρκοβούνια και είχε σκαλώσει κάπου στη Φιλοθέη. Το «Ζάλογγο» κοσμεί εδώ και τέσσερις μήνες την «Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού» στην Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου και για το δήμο αποτελεί μια συμβολική επιλογή για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821.
Το αρχικό μνημειακό σύμπλεγμα που φιλοτέχνησε ο Ζογγολόπουλος δεσπόζει στο βουνό Ζάλογγο από το 1961. Η μεταλλική του μακέτα είναι τοποθετημένη στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ αλλά δύο γλυπτά βρίσκονται στην Εθνική Γλυπτοθήκη και στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Το «Ζάλογγο» της «Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού» είναι ένα ακόμη από αυτά που δημιούργησε ο μεγάλος μας γλύπτης.

Αλέξανδρος

Η πρόταση για την αξιοποίηση του κενού που δημιουργήθηκε από την πτώση του πεύκου με ένα ακόμη γλυπτό του Ζογγολόπουλου, ήταν  του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος Άγγελου Μωρέτη.
Η «Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού» δημιουργήθηκε το 2010 και περιλαμβάνει έξι γλυπτά του Γιώργου Ζογγολοπούλου. Ο «Ποσειδώνας», το «Γλυπτό της ΔΕΘ», οι «Ολυμπιακοί Κύκλοι», η «Στήλη», η «Ειράνα» και ο «Αλέξανδρος» που είναι αντιπροσωπευτικά γλυπτά του Ζογγολόπουλου από διαφορετικές περιόδους δημιουργίας και βρίσκονται εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τον περασμένο Ιανουάριο προστέθηκε το έβδομο γλυπτό με τίτλο «Ζάλογγο».

Ολυμπιακοί Κύκλοι

Τρία επιπλέον έργα του Ζογγολόπουλου υπάρχουν διάσπαρτα στο δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού. Οι εμβληματικές «Ομπρέλες» υποδέχονται τους κατοίκους στον Φάρο Ψυχικού, λίγα μέτρα πιο μακριά στην οδό Ολυμπιονικών βρίσκεται η «Ελιά» στην Alpha Bank της Λ. Κηφισίας, ενώ το υδροκινητικό γλυπτό «Τρεις κύκλοι» είναι τοποθετημένο στον αύλειο χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην οδό Δάφνης.
Τα τελευταία έξι χρόνια κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα ο ΟΚΑΠΑ και το Ίδρυμα προσκαλούν τους πολίτες να γνωρίσουν από κοντά το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου όπως αυτό φιλοξενείται στη μοναδική υπαίθρια δημοτική γλυπτοθήκη στην Ελλάδα η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν ισχυρό πολιτιστικό πόλο έλξης της Αττικής.

Στήλη

Κάθε χρόνο τις ξεναγήσεις αυτές τις παρακολουθούν εκατοντάδες επισκέπτες, γενικού αλλά και ειδικού ενδιαφέροντος, ενώ η ικανοποίηση και η θερμή αποδοχή του κόσμου δημιουργεί προσδοκίες και αισιοδοξία για την περαιτέρω αξιοποίηση της μοναδικής στο είδος της «Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού» και των δυνατοτήτων που αυτή μπορεί να προσφέρει βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών μέσα από την ανάπτυξη ενός εικαστικού διαλόγου στο δημόσιο χώρο και μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

Γλυπτό ΔΕΘ

Για τα επίσημα εγκαίνια της υπαίθριας γλυπτοθήκης ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, προσκάλεσε τον πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλος. Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται την Τετάρτη στις 23 Μαΐου στις 7 το απόγευμα.   

  • Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου, Π. Ψυχικό (Δημοκρατίας, δίπλα στον Ι.Ν. Αγίου .Δημήτριου)

Ειράνα

Ελιά

Ποσειδώνας

Last modified: 17/05/2018