Τι είδε ο Αυστραλός στην Αθήνα;

Η ψυχή της Αθήνας παραμένει ίδια και αμετάβλητη από το 50 μέχρι σήμερα. Μπορεί να υψώθηκαν μεγάλα κτήρια και δρόμοι τεράστιοι Να αποκτήσαμε Μέγαρα και φιλόδοξα μουσεία, όμως ο ξένος που φθάνει στην πρωτεύουσα μας ανιχνεύει την ψυχή της στην τσίκνα από το σουβλάκι, το κρασάκι, το ούζο, τις βόλτες στην Ακρόπολη και βέβαια το μπουζούκι και τον ήλιο. Άλλωστε τα Μέγαρα και τις μεγάλες αίθουσες τις έχουν αυτοί μισό αιώνα πριν από μας.
Τη ματιά του ξένου για την Αθήνα μας την βλέπουμε πεντακάθαρα στην πολλή ενδιαφέρουσα έκθεση «Soneto» που παρουσιάζει ο Αυστραλός εικαστικός Ben Fuog στον Τεχνοχώρο, στην περιοχή της Ακρόπολης. Η έκθεση έχει τόση Ελλάδα που δεν θα μπορούσε να φύγει από τα πέριξ της Ακρόπολης και της Πλάκας. Διαρκεί από τις 13 Σεπτεμβρίου ως τις 6 Οκτωβρίου.
Όλα τα έργα που παρουσιάζονται στον «Τεχνοχώρο» είναι εμπνευσμένα από προσωπικές εμπειρίες του Ben Fuog και αποτυπώνουν στιγμές της καθημερινής του ζωής και του περιβάλλοντος στο οποίο κινείται και δημιουργεί τα τελευταία χρόνια.
Η έκθεση είναι ένα άθροισμα εικόνων που προέκυψαν από τη δεκατετράμηνη παραμονή του Αυστραλού εικαστικού στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα. Είναι μια συλλογή έργων ζωγραφικής, με αφορμή την παρατήρηση – άλλοτε επισταμένη και άλλοτε φευγαλέα – του τόπου που από την πρώτη στιγμή τον “κέρδισε” και του κίνησε το καλλιτεχνικό και προσωπικό του ενδιαφέρον.
Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία υλικών και μέσων, η έκθεση Soneto αποτελεί μία μελέτη σε μία φιλελληνική, αλλά και μία άκρως αντίθετη προς αυτήν την κατεύθυνση ματιά, σε μία από τις ομορφότερες, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη,  χώρες του κόσμου, την Ελλάδα. Από το πρώτο του ταξίδι στη χώρα μας το 2009, ο καλλιτέχνης έχει εξερευνήσει τον ελληνικό πολιτισμό και πολλές από τις εκθέσεις που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν είναι επικεντρωμένες στις εμπειρίες που απέκτησε εδώ.
To «Soneto» είναι η δεύτερη έκθεση του Ben Fuog στην Αθήνα και η πρώτη από όταν προκρίθηκε στον τελικό του πολύ σημαντικού Blake Prize στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Ο Ben έχει επίσης προκριθεί στα ημιτελικά του βραβείου the Doug Moran Portraiture στην Αυστραλία κατά τα τελευταία τρία έτη. O Ben Fuog γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και τώρα ζει μεταξύ της Μελβούρνης και της Αθήνας. Σπούδασε Fine Arts (Ζωγραφική) στο RMIT (Royal Melbourne Institute of Technology), Graphic Design στο Swinburne University και Illustration στο Chisholm Institute. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις (“New works”, Meson, Castlemaine, Victoria, Αυστραλία, “The Criterion”, Castlemaine, Victoria, Αυστραλία, “Molon Lave-Come and take”, Larger than Life – Pop up Gallery, Prahran, Μελβούρνη, Αυστραλία, “From Athens to Indonesia”, Brunswick Street Gallery,Fitzroy, Μελβούρνη, Αυστραλία, “Orang-orang menganyam”, Art Bar Gallery, Beaumaris, Μελβούρνη, Αυστραλία, “Four Givens, The great pearl and Ikaria”, Yering Station Art Gallery, Yarra Glen, Victoria, Αυστραλία, “Faces of Exarcheia/Children of the night”, Ama Laxei , Εξάρχεια, Αθήνα) και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές (“Artbox.project 1.0”, The Stricoff Gallery, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, Manyung Gallery, Mt. Eliza, Victoria, Αυστραλία, Chapel off Chapel, Prahran, Μελβούρνη, Αυστραλία, “Menagerie” Gallery#9, Collingwood, Μελβούρνη, Αυστραλία, “40×40”, Brunswick Street Gallery, Fitzroy, Μελβούρνη, Αυστραλία, “All about everything”, Gallery#9, Collingwood, Μελβούρνη, Αυστραλία, “Thresholds”, Gonzo Unit Gallery, Θεσσαλονίκη).

Event Information
Τεχνοχώρος – Αίθουσα Τέχνης, Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα, metro Ακρόπολη
Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 13 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου 2018
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 14.30 & 17.30 – 20.30 Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 – 16.00, Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά με τηλεφωνικό ραντεβού
Πληροφορίες: Τηλ. 211 182 38 18, www.technohoros.org

 

 

 

Last modified: 05/09/2018