Τελεστήριο των Ελευσινίων ζωντανεύει στο Μουσείο της Ακρόπολης

Μια ευκαιρία να πλησιάσουν  και να κατανοήσουν τα «κρυμμένα μυστικά» των Ελευσινίων μυστηρίων έχουν οι επισκέπτες του μουσείου Ακρόπολης από τις 26 Φεβρουαρίου ως τις 31 Μαΐου. Στη νέα περιοδική έκθεση του μουσείου «Η Ελευσίνα και τα μεγάλα μυστήρια» παρουσιάζονται τα σημαντικότερα έργα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ελευσίνα όπως το μοναδικό άγαλμα της Φεύγουσας Περσεφόνης, το πρώιμο κλασικό ανάγλυφο με την παράσταση Δήμητρας και Κόρης, ιερά σκεύη όπως κέρνοι, πλημοχόες και θυμιατήρια, αλλά και μνημεία με παραστάσεις των πρωταγωνιστών των μεγάλων μυστηρίων, του Ιεροφάντη και του Δαδούχου.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται και ευρήματα από το Ελευσίνιο της Αθήνας αλλά και την Ιερά Οδό, δεδομένου ότι η πανηγυρική πομπή ξεκινούσε από την Αθήνα με πλήθος μυημένων και υποψηφίων για μύηση και κατέληγε στο τελεστήριο της Ελευσίνας.

Η Φεύγουσα Περσεφόνη, 1ο μισό 5ου αιώνα π.Χ.

Για το λόγο αυτό παρουσιάζεται, πριν από την είσοδο στην έκθεση, ένα ανάγλυφο από την περιοχή του Ελευσινείου και ορισμένα χαρακτηριστικά ευρήματα από το Ιερό της Αφροδίτης που βρίσκεται δίπλα στην Ιερά Οδό, στην περιοχή του Δαφνίου.
Ο εκθεσιακός χώρος έχει τη μορφή του Ελευσινιακού τελεστηρίου, με το κτίριο του σκοτεινού ανακτόρου σε σμίκρυνση όπου παρουσιάζεται ένα δεκαπεντάλεπτο βίντεο με αεροφωτογραφίες της Ιεράς Οδού, αναπαραστάσεις, προπλάσματα, τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και εμβληματικά εκθέματα. Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο της Ακρόπολης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Κέρνος, τελετουργικό αγγείο από την Ελευσίνα

Αρχική εικόνα: Ανάγλυφο με παράσταση Δήμητρας και Κόρης, 1ο μισό 5ου αιώνα π.Χ. 
Φωτογραφίες © Μουσείο Ακρόπολης. Φωτογραφίες Σωκράτης Μαυρομμάτης.

Event Information
Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα 11742
Εγκαίνια: Κυριακή 25 Φεβρουαρίου
Διάρκεια έκθεσης: 26 Φεβρουαρίου – 31 Μαΐου 2018
Πληροφορίες: Τηλ 210 9000900, www.theacropolismuseum.gr

 

Last modified: 26/02/2018