Τα αγριολούλουδα του Γιώργη Βαρλάμου

Το μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο – χαράκτη, Γιώργη Βαρλάμο, που έφυγε από τη ζωή κληροδοτώντας με τη χειρόγραφη δημόσια διαθήκη του στο ΚΚΕ το εργαστήριό του και το έργο του, οργανώνει έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα με θέμα «Τ’ αγριολούλουδα του Βαρλάμου». Η έκθεση γίνεται στα πλαίσια του εορτασμού των εκατό χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και θα διαρκέσει από τις 15 Δεκεμβρίου ως τις 11 Μαρτίου.
Ο κορμός της έκθεσης είναι τα αγριολούλουδα, που τόσο αγάπησε και τα προσέφερε με την τέχνη του στο κοινό. Πρόκειται για σχέδια (μελέτες), ακρυλικά σε καμβά, ακουαρέλες και χαρακτικά. Στην έκθεση, με αφορμή τα 50 χρόνια από την 21η Απριλίου 1967, θα παρουσιαστούν επίσης μερικά σχέδια του καλλιτέχνη από την περίοδο της δικτατορίας, καθώς και κάποια έργα του με θέμα τα Μετέωρα. Οι επισκέπτες ακόμα θα μπορούν να δουν σε προθήκες τα εργαλεία του, μήτρες ξυλογραφίας, μελέτες και σημειώσεις του.
Ο Γιώργης Βαρλάμος αγάπησε και μελέτησε όσο κανείς τη φύση και τους νόμους της τυπογραφίας και του βιβλίου. Διακρίθηκε διεθνώς για την επιμέλεια βιβλίων και λευκωμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Διεθνή Διαγωνισμό της Λειψίας, όπου διακρίθηκε για την επιμέλεια βιβλίου με ποίηση του Νερούδα. Σημαντικό εκδοτικό γεγονός υπήρξε η πολυτελής τρίτομη έκδοση των τραγωδιών του Σοφοκλή (Παρίσι, 1973), εικονογραφημένη από τον ίδιο με 48 ακουαρέλες. Επιμελήθηκε, εικονογράφησε και σχεδίασε πληθώρα εξώφυλλων πολλών βιβλίων, με πολλά ένθετα χαρακτικά του.

Event Information
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα
Εγκαίνια: Παρασκευή, 15 Δεκέμβρη, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου – 11 Μαρτίου 2018
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 09.00 – 16.00 Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: 213 213 9500, info@byzantinemuseum.gr – Μετρό: Στάση Ευαγγελισμός

 

 

 

 

 

Last modified: 18/12/2017