Στον ερευνητή καλλιτέχνη Χρήστο Μπουρονίκο το βραβείο της Art Athina

Τιμήθηκε για  την πρόσφατη  ατομική  έκθεσή του και για  την εξέλιξη
που παρουσιάζει η δουλειά του

 

Να μην υποκύπτει ποτέ το τυχαίο στην σκοπιμότητα, υποστηρίζει με τη δουλειά του ο Χρήστος Μπουρονίκος. Και βέβαια ούτε τυχαίο ούτε κάποια περίεργη σκοπιμότητα υπηρετεί το βραβείο που απέσπασε στο πλαίσιο της φετινής Art Athina. Είναι δικαίωση μιας επίμονής ερευνητικής προσπάθειας στη ζωγραφική.
Ο Χρήστος Μπουρονίκος ένας καλλιτέχνης που δραστηριοποιείται στο Βερολίνο και που πριν από ένα μήνα απολαύσαμε την ατομική του έκθεση «True Stories» στην Αθήνα, είναι ο εκλεκτός της επιτροπής για το βραβείο που απονέμουν το Copelouzos Family Art Museum και η Αrt Athina.
Έτσι χρίζεται ως ο καλλιτέχνης που κατακτά το παρθενικό Copelouzos Αrt Athina Award το οποίο συνοδεύεται από έπαθλο των 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής ο Μπουρονίκος βραβεύεται για την «εξαιρετική πρόσφατη ατομική έκθεσή του καθώς και για την εξέλιξη που παρουσιάζει η δουλειά του».
Ο Χρήστος Μπουρονίκος εκπροσωπείται από την γκαλερί «7». Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο και όπως επισημαίνει ο ίδιος το έργο του δεν είναι «τίποτα παραπάνω από μια επίμονη προσπάθεια σύνθεσης-αποσύνθεσης. Ούτε κάτι λιγότερο από την ανάμειξη στοιχείων, ετερόκλητων που δεν υπακούν παρά μόνο στον νόμο των συμπτώσεων». Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση του ο βραβευμένος καλλιτέχνης είχε γράψει: «Η δουλειά μου τα τελευταία χρόνια: Τίποτα παραπάνω από μια επίμονη προσπάθεια Σύνθεσης – Αποσύνθεσης. Ούτε κάτι λιγότερο από την ανάμειξη στοιχείων, ετερόκλητων που δεν υπακούν παρά μόνο στον Νόμο των Συμπτώσεων. Να μην υποκύπτει το Τυχαίο, ποτέ, στις προσταγές καμιάς σκοπιμότητας.
Αυτό να είναι η απαρχή μιας εξελεγκτικής διαδρομής.
Αντίπαλες φόρμες, θραύσματα Μνήμης. Σκιαγραφήματα προηγούμενων έργων ανασυνθέτουν το Νέο, καθοδηγούν την Εξερεύνηση μιας σύγχρονης εικαστικής γλώσσας.
Τα Άκρα, ειδικά τα χέρια, εισχωρούν σημειολογικά στο παιχνίδι των συμβολισμών, ψηλαφίζοντας και τα ίχνη του Πολιτικού, στην τέχνη των καιρών μας. Το πείραμα συνεχίζεται….».
Σχετικά με το βραβείο ο συλλέκτης Δημήτρης Κοπελούζος επισημαίνει: «Κύριος στόχος του Μουσείου είναι το βραβείο να λειτουργήσει υποστηρικτικά για την προβολή της σύγχρονης τέχνης και το έργο των Ελλήνων καλλιτεχνών».
Τα μέλη της επιτροπής που επέλεξε το νικητή είναι: Δημήτρης Κοπελούζος, συλλέκτης, Κατερίνα Κοσκινά, διευθύντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Αθήνα), Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), Μαρία Μαραγκού, διευθύντρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Ελένη Γατσά, ιστορικός Τέχνης, επιμελήτρια Συλλογής Κοπελούζου

Πάνω σε τυπογραφικούς τσίγκους από χώρους ανακύκλωσης δημιουργεί τα καινούργια ζωγραφικά του έργα όπου τα χέρια εισχωρούν σημειολογικά στο παιχνίδι των συμβολισμών ψηλαφώντας & τα ίχνη του πολιτισμού στην Τέχνη των καιρών μας. (το έργο παρουσιάζεται στο περίπτερο της γκαλερί «7» στην Art Athina).

 

 

Last modified: 22/06/2018