Στη Μυτιλήνη ταξιδεύουν οι Βατανίδης, Γιαννίκου και Λύτρας

Τη Μυτιλήνη επέλεξαν για μια δημιουργική καλοκαιρινή συνάντηση τρεις εξαιρετικοί εικαστικοί. Η Μαρία Γιαννίκου, ο Στάθης Βατανίδης και ο Σπύρος Λύτρας παρουσιάζουν σε μια συνέκθεση μερικά από τα αντιπροσωπεςυτικότερα έργα τους και δίνουν τη δυνατότητα στους φιλότεχνους που θα βρεθούν τις μέρες αυτές στη Μυτιλήνη να έρθουν σε επαφή με το έργο τους.
Η έκθεση με τον προφανή τίτλο «Τόπος συνάντησης» στεγάζεται στη γκαλερί Σαπφώ από τις 12 ως τις 31 Ιουλίου. Οι τρεις καλλιτέχνες θέλουν να μεταδώσουν στους κατοίκους και τους επισκέπτες της έκθεσης όχι μια απλή καταγραφή εικόνων, αλλά επικοινωνίες, συνομιλίες, αμοιβαίες προσεγγίσεις και να ανασύρουν μνήμες, συναισθήματα, εικόνες.

Στάθης Βατανίδης

Ο Στάθης Βατανίδης επεξεργάζεται την εικόνα του ανθρώπου για να εξετάσει και να εμβαθύνει στις ανθρώπινες συναναστροφές αλλά και να εντρυφήσει στην προσωπική και μοναδική σχέση του καθενός με τον ίδιο του τον εαυτό. Παρουσιάζοντας απλές καθημερινές στιγμές, υπονοεί τη σκοτεινή πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης και υπαινίσσεται το συναισθηματικό βάρος που επωμίζεται το ανθρώπινο πλάσμα κάθε λεπτό της ζωής του. Ο κόσμος που περιγράφει ο Στάθης Βατανίδης είναι βαθιά προσωπικός, καλά αφομοιωμένος, με ποιητική ματιά, αιχμαλωτίζοντας μικρά γεγονότα της καθημερινής ζωής, μεταμορφώνοντάς τα σε μια ιδιαίτερη εικονογραφία και δημιουργώντας ιστορίες που υπάρχουν ή που κάποτε θα γίνουν πραγματικότητα.

Μαρία Γιαννίκου

Όσον αφορά τα έργα της, ορατοί και αόρατοι ταξιδιώτες απαρτίζουν την εξπρεσιονιστική ζωγραφική της Μαρίας Γιαννίκου. Πόλεις και μεταβάσεις παίρνουν συμβολική μορφή, εικονικοί παράδεισοι που συνεχώς διαψεύδουν και συνεχώς απομακρύνονται. Συχνά το ταξίδι είναι λυτρωτικό, παθιασμένο, αλλά ποτέ ευοίωνο… Ορίζεται μια διαχρονική σταθερή στο έργο της Μαρίας Γιαννίκου και μια προσωπική μανιέρα. Η επιδράσεις της έχουν βαθιές ρίζες στον γερμανικό εξπρεσιονισμό, θεματικά στην «Γέφυρα», χρωματικά στον «Γαλάζιο Καβαλάρη», προσεγγίζοντας παράλληλα μέσα από μια προσωπική ερμηνεία και βιωματική αφομοίωση τη μελαγχολία της προκυβιστικής γαλάζιας περιόδου του Πικάσο. Ο προορισμός δεν έχει πολύ σημασία, μόνο το ταξίδι, μόνο η φυγή, που ειρωνικά επαληθεύει τις θεωρίες για τον ομαδισμό που προανήγγειλε για τον 21ο η πολιτισμική θεωρία του 20ου αιώνα. Η Μαρία Γιαννίκου είναι η καλλιτέχνης, αναμφίβολα, μια πολίτης του κόσμου αλλά ουσιαστικά και νοητά μια πολίτης της Μυτιλήνης, ενός τόπου που αποκτά σήμερα συμβολικές διαστάσεις για την έννοια της μετάβασης.

Σπύρος Λύτρας

Ο φίλος Σπύρος Λύτρας δανείζεται εικόνες από την καθημερινότητα και πλάθει στον καμβά  ιστορίες με τα χρώματα, γιατί κάθε του έργο επιθυμεί να αντανακλά μνήμες και συναισθήματα. Αρθρώνει τη ζωγραφική του άποψη, με ποιητική και στοχαστική διάθεση, προσπερνώντας την απλή περιγραφή, τη διήγηση και την εικονογράφηση, για να φτάσει στη δική του αλήθεια. 
Στόχος του είναι και παραμένει η αποκάλυψη της ομορφιάς και της ουσιαστικής αξίας της ζωής.
Ζωγραφίζει πάντα με γρήγορες αλλά ελεγχόμενες χειρονομίες, με εξπρεσιονιστική διάθεση, χωρίς να παραβιάζει τα όρια της ορατής πραγματικότητας για να προσεγγίσει το άλογο ή τις βίαιες παραμορφώσεις. Η ζωγραφική του Σπύρου Λύτρα ακολουθεί μια κυκλική πορεία, έναν ατέρμονο διάλογο ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Τρυφερός και εξομολογητικός, με το χρωστήρα του εκφράζει τις εμπειρίες και τις αισθήσεις της ζωής του. Μερικά από τα έργα που θα δούμε στη γκαλερί «Σαπφώ» θα ταξιδέψουν και στο Παρίσι για τη φθινοπωρινή έκθεση του καλλιτέχνη.

Event Information
Σαπφώ Art Gallerie, Ερμού & Σαπφούς 3 (έναντι Εθνικής Τράπεζας) , Μυτιλήνη
Εγκαίνια έκθεσης:  Πέμπτη 12 Ιουλίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης:  12 – 31 Iουλίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα : 08.30 – 14.00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 08.30 – 14.00,   & 18.00 – 21.00 Τετάρτη, Σάββατο: 08.30 – 14.00 & 19.00 – 21.30 Κυριακή,Δευτέρα: ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Πληροφορίες: Τηλ. 2251103248 www.sapphoartgallerie.com –   sapphoartgallerie@gmail.com

 

 

Last modified: 13/07/2018