Στην πιο βαθιά ουσία του έρωτα

Ντίνος Πετράτος

Από καιρό ο Μάνος Στεφανίδης ήθελε να οργανώσει και να μας παρουσιάσει μια έκθεση «ακατάλληλη». Και ννα που πετυχαίνει να αποχαιρετήσει το πολύπαθο 2017 και το σημαντικότερο, να υποδεχθεί το 2018, με μια άκρως ερωτική πρόταση. Η ομαδική έκθεση «Το Σώμα. Ο Έρωτας» που επιμελείται παρουσιάζεται στην ena contemporary από τις 5 Δεκεμβρίου ως τις 13 Ιανουαρίου του ερωτικοί έτους 2018! Παράλληλα γίνεται και η παρουσίαση του ομότιτλου βιβλίου του. Μετέχουν οι καλλιτέχνες: Μαρία Μαραγκουδάκη, Αλεξάνδρα Νάκου και Ντίνος Πετράτος.
Για την έκθεση ο Μάνος Στεφανίδης γράφει: «Το σώμα, το κάθε ανθρώπινο σώμα, το κορμί καλύτερα, είναι ένας κόσμος που συχνά δεν σου φτάνει μια ολόκληρη ζωή να εξερευνήσεις. Ένα ταξίδι, μια περιπέτεια, ένα άλλοθι, μια αφορμή, η κρυμμένη πλευρά του φεγγαριού, η σύγκρουση, εκείνο το καράβι που θα πάρουμε για να φτάσουμε σε όση

Αλεξάνδρα Νάκου

αθανασία δικαιούμαστε ή αντέχουμε. Το λύτρο που καταθέτουμε για κάθε λεπτό ευτυχίας. Το ιλαρό πένθος μέσα στον κήπο του Παραδείσου. Το κορμί δηλαδή η ψυχή μας. Κι εκείνη η μοναξιά που γεμίζει με την μοναξιά του αλλού. Η αγαπημένη επιδερμίδα, το πιο πολύτιμο ρούχο που ντύνει διάφανα την όποιαν αρρώστια του μυαλού. Ο έρωτας για το σώμα που είναι πυρετός χωρίς νόσο και έκπαγλη τρέλα που λάμπει ωστόσο από υγεία.
Επειδή η επιθυμία, ο ίμερος, η ηδονή, ο οργασμός, η πλήρωση, η κατοχή, το σμίξιμο ή ο αναπόφευκτος αποχωρισμός αλλά και το συνακόλουθο μίσος που ξεχειλίζει όμως από παράφορη αγάπη, δεν είναι παρά απλές μετωνυμίες της βασικής λέξης σώμα. Αυτό περιέχει a priori τα πάντα. Το σώμα μας. Αυτό το σώμα που κουβαλάει αγόγγυστα τον θάνατο του και που τον βαφτίζει έρωτα για να του προσφέρει χοές από αίμα, ιδρώτα, δάκρυα και την υγρασία της Αφροδίτης. Το σώμα σκέφτεται, διαλέγεται, αποκλείει, συμφωνεί, φωνάζει, δέεται, δοκιμάζει, επιχειρηματολογεί με εκείνη την άπεφθη γλώσσα που προϋπήρξε οποιασδήποτε άλλης γλώσσας. Το σώμα πάνω από όλα είναι. Είναι.

Μαρία Μαραγκουδάκη – The window in Chania

Ήθελα από πολύ καιρό να οργανώσω μιαν “ακατάλληλη” έκθεση και να την επενδύσω με ανάλογα κείμενα μακριά από ακαδημαϊκές συμβάσεις και ψευδοπουριτανικούς συμψηφισμούς. Εκτός του εύκολου ρεαλισμού και της τρέχουσας μόδας του γυμνού. Να δείξω μια τέχνη ρεαλιστική που όμως δεν φοβάται να ονειρεύεται και που τολμά να είναι “σπερματική” με τρόπους ανάλογους του Ανδρέα Εμπειρίκου. Είμαι λοιπόν ευτυχής που επιτέλους πραγματοποιείται και η έκθεση και το ομότιτλο βιβλίο με την συνδρομή της γκαλερί ena contemporary και της Νίκης Παπαδάκη, του εκδότη Θανάση Καστανιώτη, του τυπογράφου Γιώργου Κωστόπουλου και βέβαια των τριών φίλων καλλιτεχνών που μου εμπιστεύτηκαν τόσο προσωπικά και αυτοεξομολογητικά έργα τα οποία πάντως δεν λειτουργούν σαν ψυχανάλυση αλλά ως μέθεξη στην πιο βαθιά ουσία του έρωτα: Εννοώ την Μαρία Μαραγκουδάκη, την Αλεξάνδρα Νάκου και τον Ντίνο Πετράτο.

Ντίνος Πετράτος

Μα πάνω από όλα αναφέρομαι στην άκρως τιμητική για όλους μας συμμετοχή της Κικής Δημουλά. Που τόσα χρόνια τώρα εξαγοράζει τον χρόνο δαπανώντας σπάταλα ατόφια συγκίνηση. Και εγκλωβίζοντας θνητά σώματα σε αθάνατες λέξεις.
Το Σώμα δηλαδή το κείμενο. Ο Έρωτας δηλαδή η εικόνα».
Αρχική Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Νάκου

Event Information
ena contemporary, Βαλαωρίτου  9Γ, Αθήνα 10671
Εγκαίνια: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης:  5 Δεκεμβρίου – 13 Ιανουαρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11 έως 29 Δεκεμβρίου Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 12.00 – 21.00 & κάθε Τετάρτη 12.00 έως 16.00 Σάββατα 9, 16, (gallery walk) & 23  Δεκεμβρίου 11.00 – 18.00 Κυριακές 10 και 17 Δεκεμβρίου (gallery walk): 11.00 – 17.00. Η γκαλερί θα παραμείνει κλειστή από το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου μέχρι και 3 Ιανουαρίου  Πληροφορίες: 210 3338501, info@ena-artgallery.gr

Αλεξάνδρα Νάκου

Μαρία Μαραγκουδάκη

Last modified: 06/12/2017