Σοφία Καλογεροπούλου – Hatice Kumbaraci Gürsöz: Γέφυρες

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, διοργανώνει τη Έκθεση Ζωγραφικής της Σοφίας Καλογεροπούλου και της Hatice Kumbaraci Gürsöz με τίτλο «Γέφυρες» και επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση θα λάβει χώρα στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου.
Η Κωνσταντινούπολη, σημαντική Πόλη αναφοράς και των δύο εικαστικών και το Σισμανόγλειο Μέγαρο ειδικότερα, γίνονται ο ευφρόσυνος τόπος συνάντησης των δύο σημαντικών εικαστικών που συνδέονται με στέρεες εικαστικές και αναφορικές «Γέφυρες», με οργανικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, έχοντας ήδη συνεκθέσει στο παρελθόν σε σημαντικές διοργανώσεις στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Hatice Kumbaraci Gürsöz yılında Adana’da Debboy Caddesi – Debboy Street in 1953, Adana, 2014, TÜYB – Oil on Canvas, 50 X 70 cm

Τα έργα των δύο εικαστικών που παρουσιάζονται στην έκθεση, εμπνέονται από την αρχιτεκτονική και τα μνημεία των δύο χωρών, από τους μύθους και τις λαϊκές γιορτές τους, από τη μουσική παράδοση και την όπερα, από τις γοητευτικές λεπτομέρειες του φυσικού περιβάλλοντος κόσμου αλλά και από την πολύχρωμη καθημερινότητα που και οι δύο αφηγούνται με τον τρόπο ενός συναρπαστικού μυθοπλαστικού αφηγήματος.
Η Σοφία Καλογεροπούλου, Ελληνίδα ζωγράφος με διεθνή ακτινοβολία γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, πτυχιούχος Νομικής και Πολιτικών-Οικονομικών Επιστηµών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια στο Στούντιο της Όπερας της Βιέννης. Εμφανίστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης ως σολίστ την περίοδο 1976-77 µε το πατρικό της όνομα Σοφία Μαζαράκη. Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτη.

Σοφία Καλογεροπούλου

H Hatice Kumbaraci Gürsöz γεννήθηκε στα Άδανα. Αφού ολοκλήρωσε τη σχολική της εκπαίδευση, συνέχισε τις σπουδές τις στην Κρατική Ακαδημία των Τεχνών στην Κωνσταντινούπολη, στο Εργαστήριο του Cemal Tollu Atelier (με τους Neset Günal, Dincer Erimez) και αποφοίτησε το 1969. Σπούδασε στη συνέχεια για δύο χρόνια Κεραμική στο Εργαστήριο Sadi Diren Atelier της Ακαδημίας. Εργάστηκε για 6 χρόνια ως ζωγράφος και καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τα Άδανα.
Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να ζωγραφίζει και να παρουσιάζει τη δουλειά της στην Αυστραλία, το Πακιστάν, τη Γερμανία, την Ελλάδα και το Τουρκμενιστάν. Έγινε δεκτή στην Ομοσπονδιακή Ένωση Καλλιτεχνών (BBK) στη Γερμανία. Το 1977 απέσπασε το βραβείο Φιλίας και Ειρήνης «Abdi Ipekçi» εξαιτίας της δράσης της στην Ελλάδα. Απέσπασε επίσης το βραβείο Φιλίας «Turkmen» μετά την έκθεσή της στο Ashgabat του Τουρκμενιστάν το 2003 και το βραβείο «Armada Art» Award» εξαιτίας της συμβολής της στο Armada Art Festival το 2004.

Hatice Kumbaraci Gürsöz – Hatırladığım Beyolu, – Beyoglu that I Remember, 2018, TÜYB – Oil on Canvas, 55 X 45 cm

Είναι Πρόεδρος του Alumni Association of State Academy of Fine Arts (Παράρτημα Άγκυρας) and Αντιπρόσωπος Άγκυρας της Bosphorus Sanat Gazetesi (Bosphorus Art Newspaper). Ζει και εργάζεται στην Άγκυρα.

Event Information
Σισμανόγλειο Μέγαρο, Κωνσταντινούπολη
Εγκαίνια: Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 23 Νοεμβρίου – 14 Δεκεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 15:00 – 20:00
Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη
Turnacibasi Street 22, 34433 Istanbul, Turkey | Tel:+ 90 (0) 212 393 8290
www.mfa.gr/istanbul  https://www.facebook.com/sismanogliomegaro/?ref=settings

 

 

Last modified: 15/11/2018