Σοφία Βάρη: Φόρμες και Αντιθέσεις  

Μετά από πολυάριθμες εκθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ελληνίδα εικαστικός Σοφία Βάρη, που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, επιστρέφει στις ρίζες της στην Ελλάδα με την έκθεση Φόρμες και Αντιθέσεις. Aπό την 1 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου δεκαέξι ασπρόμαυρα γλυπτά μνημειακών διαστάσεων δεσπόζουν στην Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και συνομιλούν με το κτίριο του ΚΠΙΣΝ και το ελληνικό φως.
Τα δεκαέξι γλυπτά της έκθεσης αποτελούν την πιο ώριμη δουλειά της Σοφίας Βάρη, έχοντας δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία. Η ίδια βλέπει τον εαυτό της ως γλύπτρια που ζωγραφίζει και φτιάχνει κολλάζ, συνεπώς και η δουλειά της αναπτύσσεται γύρω από τα στοιχεία του φωτός και του όγκου. Εμπνέεται από τις καθαρές και απλές φόρμες της κυκλαδικής τέχνης και των Ολμέκων στο Μεξικό. Στα γλυπτά της μπορεί κανείς να διακρίνει το αρμονικό πάντρεμα των αντιθέσεων: βαρύ κι ελαφρύ, σταθερό και κινούμενο, φωτεινό και σκοτεινό, συμπαγές κι εύθραυστο, κάτι που εύκολα διαπιστώνει κανείς και στην έκθεση στο ΚΠΙΣΝ.
Για τη συγκεκριμένη έκθεση, η Βάρη κινήθηκε αποκλειστικά σε μία ασπρόμαυρη παλέτα, λόγω της γοητείας που της ασκεί το ελληνικό φως αλλά και της ιδιοσυγκρασίας του κτιρίου. Η γλύπτρια, αντιμέτωπη με ένα κτίριο μινιμαλιστικών, σχεδόν αυστηρών, αναλογιών, επιλέγει όγκους που μεταδίδουν μια αίσθηση αρμονίας – μια ισχυρή αλλά όχι δεσπόζουσα παρουσία. Η ίδια εξηγεί: «Η ενσωμάτωση των μεγάλης κλίμακας γλυπτών μου στο περιβάλλον είναι πρωταρχικής σημασίας. Θέλω να φαίνονται σαν να ήταν εκεί πάντα».
Με αφορμή την έκθεση, το ΚΠΙΣΝ διοργανώνει μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org.
Η έκθεση Φόρμες και Αντιθέσεις αποτελεί μια εσωτερική παραγωγή του ΚΠΙΣΝ.

Event Information
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος -Αγορά, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, 17674 Καλλιθέα
Διάρκεια έκθεσης: 1 Σεπτεμβρίου – 7 Οκτωβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 06.00 – 00.00 Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: +30 216 8091 001/2/3 info@snfcc.org   www.SNFCC.org

Last modified: 06/09/2018