Ο Thom Pain μέσα από το σκηνικό του Άγγελου Αντωνόπουλου

Ο εικαστικός Άγγελος Αντωνόπουλος αποφάσισε για πρώτη φορά να κτίσει το σκηνικό μιας θεατρικής παράστασης και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μια εικαστική μαγεία. Με στοιχεία από εγκαταστάσεις και  κατασκευές των τελευταίων ετών, λες και η παράσταση «Thom Pain» (based on nothing) γράφηκε για να αναδειχθεί μέσα από το σκηνικό ενός από τους κορυφαίους σύγχρονους εικαστικούς μας.

Το έργο Thom Pain (Βασισμένος στο Τίποτε) του Will Eno παρουσιάζεται στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πρόκειται για ένα αναπάντεχα αστείο και αξεπέραστα υπαρξιακό  έργο που φέρνει για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό αντιμέτωπο με έναν από τους πιο γνήσιους και συναρπαστικούς θεατρικούς χαρακτήρες του 21ου αιώνα, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Κουμίδου, στο Βlack Βox του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από 15 έως 30 Ιουνίου για δέκα παραστάσεις.
Ο θεατρικός κριτικός των New York Times, Charles Isherwood, έγραψε «Υπάρχει κάτι που να είναι υπαρξιακό stand-up comedy; Αν όχι, ο Will Eno μόλις το έχει εφεύρει… Πρόκειται για μια από αυτές τις αστείρευτες  θεατρικές νύχτες, που σ’ αφήνουν με κομμένη την ανάσα από την έκσταση και, αναλόγως την ευαισθησία στα σκοτεινά και τα υπέροχα μυστήρια της ζωής, με δάκρυα στα μάτια. Και φυσικά με γέλιο».
Όταν ρωτήθηκε ο συγγραφέας για το χαρακτήρα που δημιούργησε, απάντησε: «Ήρθε για να αποδείξει την ύπαρξή του καταρχήν στο εαυτό του και μετά στον κόσμο, στο κοινό. Να μπορεί να πει “Εδώ ήμουν,” και “Έτσι ένιωσα” και ίσως “Ιδού πώς είμαστε όλοι μας, και ίσως δε θα έπρεπε”. Ταυτόχρονα σαρκαστικός και ποιητικός, πληγωμένος και ανθρώπινος, ο Thom Pain είναι ένας ανεξίτηλος στη μνήμη χαρακτήρας».

O ηθοποιός Χάρης Γρηγορόπουλος ως Thom Pain αλληλεπιδρά με το σκηνικό χώρο – installation του εικαστικού Άγγελου Αντωνόπουλου – στην πρώτη του θεατρική συνεργασία – που φωτίζεται από την Στέλλα Κάλτσου, για να πλάσει διαρκώς εναλλασσόμενους χώρους με πολλαπλές σημειολογικές αναφορές.  Η  σκηνοθεσία της Αναστασίας Κουμίδου μαζί με την κινησιολογική καθοδήγηση της Τατιάνας Μύρκου  ενώνουν τις διαφορετικές τέχνες με έναν τρόπο αλληλεπίδρασης, αλλά και με την ανεξάρτητη παρουσία του κάθε καλλιτεχνικού έργου χωριστά.
Το έργο παρουσιάζεται στην Ελλάδα μετά από συμφωνία με την Josef Weinberger Plays Limited.

Στο σκηνικό που διαμόρφωσε ο Άγγελος Αντωνόπουλος δεσπόζουν στοιχεία που είδαμε στην έκθεση «περί τυφλότητας» (Art Athina 2015), στην ατομική του έκθεση «Ανοίκειες Οικειότητες» και την εγκατάσταση «Μετέωρο» (Art Athina 2016). Το έργο «περί τυφλότητας» αποτυπώνει την καταλυτική δύναμη της εξουσίας πάνω στον απλό άνθρωπο. Τα πορτραίτα που μοιάζουν να βγαίνουν  από σκιές, αναφέρονται σε ανθρώπους που ασκούν την εξουσία. Κρατώντας το άσπρο κολάρο που διαχρονικά είναι σύμβολο εξουσίας και σβήνοντας το πρόσωπο καθώς η εξουσία είναι απρόσωπη, ο Άγγελος Αντωνόπουλος κρατά μόνο το βλέμμα∙ το βλέμμα που σε διαπερνά, που σε ελέγχει, είναι ουσιαστικά το βλέμμα της εξουσίας. «Στο Μετέωρο» βρισκόμαστε πάλι στο περιβάλλον μιας μεταφυσικής εξουσίας όπου ο άνθρωπος παύει να είναι πολίτης καθώς έχει απωλέσει τη βούληση και την ελευθερία. Ο οίκος μετέωρο εξάρτημα της εξουσίας αλλά ενίοτε και σύμβολο προστασίας.

Tαυτότητα Παράστασης
Συγγραφέας: Will Eno Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη Σκηνοθεσία: Αναστασία Κουμίδου Εικαστική Εγκατάσταση: Άγγελος Αντωνόπουλος Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου Κίνηση: Τατιάνα Μύρκου Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης Στο ρόλο του Τhom Pain o Χάρης Γρηγορόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτις: Στέβη Κουτσοθανάση Φωτογραφίες:  Βαγγέλης Μηναδάκης Βίντεο: Στάθης Δογάνης Διεύθυνση & οργάνωση παραγωγής: Άρης Σομπότης (Playwalk)

Event Information

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Πειραιώς 206, Ταύρος 177 78
Διάρκεια παράστασης: 60’
Ώρες Παράστασης: 20 ως 23 Ιουνίου και 27 ως 30 Ιουνίου 21.00
Η εικαστική εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή στο κοινό τις ημέρες των παραστάσεων από τις Παρασκευή 16 Ιουνίου . Ώρες λειτουργίας εικαστικής εγκατάστασης: 18.00-20.00
Τηλ.: 210 341 8550  Φαξ: 210 341 8570 http://www.mcf.gr

 

 

Last modified: 17/06/2017