Ο Χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει…

«Ο Θεός δεν παίζει ζάρια» είχε πει ο Αϊνστάιν το 1905.  Ένας άλλος τεράστιος διανοητής 2405 χρόνια πριν είχε διατυπώσει την άποψη που αντέχει αιώνες «Ο Χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει με τα ζάρια, ενός μικρού παιδιού το μεγάλο βασίλειο» (Αιών παις εστι παίζων, πεσσεύων ∙ παιδός η βασιληίη). Στο απόσπασμα αυτό του Ηράκλειτου ο χρόνος μοιάζει με Θεός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΤΣΙΟΣ

Δεκαπέντε σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί έρχονται να πειραματισθούν στην άποψη αυτή του Εφέσιου φιλοσόφου και παρουσιάζουν τη δουλειά τους στη γκαλερί Alma, στην έκθεση «Αιών παις εστι παίζων». Ήταν μια πρόσκληση – πρόκληση της Alma προς τους καλλιτέχνες να φιλοτεχνήσουν και να παρουσιάσουν τα πρωτότυπα έργα σε μια γιορτινή έκθεση της γκαλερί.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Τάσσος Μισσούρας, Μιχάλης Μανουσάκης, Μανώλης Μπιτσάκης, Γιάννης Αδαμάκης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ειρήνη Ματσούκη, Βάνα Φερτάκη, Ανδρέας Βούσσουρας, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Μάρτιν Ντόνεφ, Κώστας Λάβδας, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Νατάσσα Πουλαντζά, Μάριος Φούρναρης, Θεόφιλος Κατσιπάνος. Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης

ΜΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ

Το παιχνίδι αποτελεί δικαίωμα των παιδιών, είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, τη διασφάλιση της σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής τους υγείας, προσφέρει χαρά, ευχαρίστηση και διασκέδαση, δημιουργεί συνεκτικούς δεσμούς, τονώνει την αυτοπεποίθηση και τη συνεργασία, εντείνει τις δυνατότητες κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης. Η τάση του ανθρώπου να παίζει είναι έμφυτη και κρίσιμης σημασίας στην πολιτισμική εξέλιξη, το παιχνίδι διεκδικούσε πάντα τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανθρώπινη ζωή. Κάθε πολιτισμός, από τους αρχαιότερους έως τους πιο σύγχρονους, έχει τα δικά του παιχνίδια, τα οποία συνιστούν εύγλωττες μαρτυρίες, αποτυπώνουν φιλοσοφίες και στάσεις ζωής. Αλλά, πάντα το παιχνίδι ανοιγόταν στην απόλαυση και την απελευθέρωση.

ΒΑΝΑ ΦΕΡΤΑΚΗ

Οι συνθέσεις των καλλιτεχνών της έκθεσης βρίσκονται σε ευθεία αντιστοιχία με ψυχικές και συναισθηματικές καταστάσεις, προσωπικά βιώματα και καταβολές, μνήμες, αναφορές και συγκινήσεις, αφηγούμενες μικρές ιστορίες στις παρυφές ενός άλλου κόσμου. Ενός κόσμου παιδικότητας και ευαισθησίας, νοσταλγίας και αθωότητας, που παραπέμπει σ’ έναν παρελθοντικό χρόνο, αλλά αναπάντεχα ζωντανό στην ανάμνηση. Και ταυτόχρονα ενός κόσμου απρόσμενου και αμφίσημου ανάμεσα στην πραγματικότητα, το όνειρο και τη φαντασία, το συνειδητό και το υποσυνείδητο, που, ωστόσο, δεν στερείται ρομαντικής ατμόσφαιρας και μεταφυσικής γοητείας.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ

Event Information

Alma Contemporary Art Gallery, Υψηλάντου  24, Κολωνάκι, 10676, Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 12 Δεκεμβρίου – 31 Ιανουαρίου 2018
Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη και Σάββατο: 12.00-16.00 Πέμπτη και Παρασκευή: 12.00-20.00Δευτέρα και Τρίτη: Κλειστά
Πληροφορίες: almagallery@gmail.com www.galleryalma.com

Last modified: 11/12/2017