Ο Νικόλας Βαμβουκλής με ένα σμήνος φλαμίνγκο στη Μπιενάλε νέων

 

And it feels like home II 2017 βίντεο εγκατάσταση 2:45 λεπτά

Ο Νικόλας Βαμβουκλής εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Mediterranea 18 Biennale για Νέους Καλλιτέχνες της Ευρώπης και της Μεσογείου μετά από επιλογή της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας. Η 18η Μπιενάλε διοργανώνεται με τη συνεργασία της Διεθνούς Ένωσης BJCEM-Biennale des jeunes créateurs de l’Europe et de la Méditerranée και του Υπουργείου Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Αλβανίας και φιλοξενείται στα Τίρανα και το Δυρράχιο, από τις 4 μέχρι και τις 28 Μαΐου, φέρνοντας κοντά 230 νέους καλλιτέχνες.
Το γενικό θέμα της Βiennale είναι το «ΣπίτιΙ» και τα στοιχεία που το αποτελούν ή το καταστρέφουν: Ιστορία + Σύγκρουση + Όνειρο + Αποτυχία.
Πέρα από την κεντρική έκθεση, το νέο έργο του Νικόλα Βαμβουκλή και στο REJA The Cloud Installation στα Τίρανα όπου και πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τον καλλιτέχνη. Με το τέλος της Μπιενάλε, το έργο θα ταξιδέψει και στο Royal College of Music (KMH) της Στοκχόλμης.
Το Νοέμβριο του 2016, o ζωολογικός κήπος του Βερολίνου στέγασε τα πτηνά του σε εσωτερικούς χώρους ως προληπτικό μέτρο μετά την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων της γρίπης H5N8 στη Γερμανία. Η δράση αυτή συνέπεσε με τη συνήθη εποχική μετακίνηση των πουλιών στα χειμερινά τους καταφύγια. Θίγοντας ζητήματα μετανάστευσης, εντοπιότητας και εκτόπισης, ο Βαμβουκλής εξετάζει συνάφειες μεταξύ της κοινωνίας των ανθρώπων και των ζώων διά μέσου της συγκατοίκησης ενός σμήνους φλαμίνγκο. Το έργο επισημαίνει τις δυναμικές της κυριαρχίας, της καταπίεσης και του αποκλεισμού κάνοντας αναφορά στην πατρίδα του Βαμβουκλή, τη Λέσβο, δημοφιλή παγκοσμίως προορισμό για παρατηρητές αποδημητικών ειδών καθώς και μείζον σημείο ενδιαφέροντος για την προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη.

 

Last modified: 13/05/2017