Ο Κήπος βλέπει: Τέχνη κρυμμένη στις φυλλωσιές

MAARIA WIRKKALA

Για πρώτη φορά ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής υποδέχεται μια έκθεση σύγχρονης τέχνης δίνοντας στους επισκέπτες και φίλους του Μεγάρου να περιπλανηθούν ανάμεσα σε μερικά ευφάνταστα και ευρηματικά έργα. Στην έκθεση «Ο Κήπος βλέπει»  παρουσιάζουν 37 έργα τους είκοσι έξι Έλληνες και γνωστοί ξένοι καλλιτέχνες: Zbyněk Baladrán, Matthew Barney, Ναταλί Γιαξή, Jorge Galindo & Santiago Sierra, Douglas Gordon, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Amar Kanwar, William Kentridge, Φάνος Κυριάκου, Ανδρέας Λόλης, Τζάενη Μαρκέτου, Κώστας Μπασάνος, Shirin Neshat, Tim Noble & Sue Webster, Ελένη Πανουκλιά, Νίκος Παπαδόπουλος, Ρένα Παπασπύρου, Ράνια Μπέλλου, Pipilotti Rist, Δανάη Στράτου, Μαρία Τζανάκου, Μαρία Τσάγκαρη, Nari Ward, Maaria Wirkkala. Την επιμέλεια της Έκθεσης έχει η Άννα Καφέτση, Διευθύντρια του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

WILLIAM KENTRIDGE

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 6 Ιουλίου ως τις 17 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζει εγκαταστάσεις, γλυπτά, κείμενα-γλυπτά, βιντεοεγκαταστάσεις και ηχητικά έργα, φιλοδοξώντας να αποτελέσει μελλοντικά έναν θεσμό-ορόσημο για την καλοκαιρινή πολιτιστική ζωή της πόλης.
Ο τίτλος της Έκθεσης (τίτλος ενός από τα Τρία Ποιήματα με σημαία ευκαιρίας του Οδυσσέα Ελύτη) γίνεται αφορμή για την όαση του Κήπου να συνδεθεί με τον δημόσιο χώρο και την πόλη, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω του μυστικού διαλόγου των έργων με τις μνήμες της Αθήνας, με ανθρώπινες σχέσεις και ιστορίες –ενίοτε και προσωπικές.

ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΑΚΟΥ

Ο Κήπος μετατρέπεται σε ένα νέο ερμηνευτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι δημιουργίες των καλλιτεχνών διαμορφώνουν ένα αφήγημα για τον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο, για την ανθρώπινη ύπαρξη. Τα έργα συνομιλούν με το φυσικό περιβάλλον και αλληλεπιδρούν συνεχώς με το καταλυτικό φως της ημέρας ή της νύχτας: «Η άγρα φωτός, ευρεία μεταφορά και συνδετικός ιστός των έργων, βρίσκεται πάντα στο κέντρο της Έκθεσης, ορατή ή μαντευτή. Αναζήτηση ηλιακή και σεληνόφωτη» λέει η Άννα Καφέτζη.

ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αναζητήσει τα εκθέματα μέσα στις φυλλωσιές και στους θάμνους του Κήπου αλλά και στο εσωτερικό της λεγόμενης Υπηρεσιακής Αυλής του Μεγάρου και να περιηγηθεί ανάμεσά τους, ζώντας μια ξεχωριστή αισθητηριακή και καλλιτεχνική εμπειρία. Έτσι, όπως σημειώνει η Άννα Καφέτση, «ο Κήπος […] γίνεται ένας τόπος εικόνων. Η καθεμιά τους, μέσα από τις αναρίθμητες οπτικές της, μας καλεί να υπερβούμε το όριο, να βιώσουμε τον περίπατο ή τις στοχαστικές στιγμές στον Κήπο ως συνεχή περάσματα από το πραγματικό στο φανταστικό».

JORGE GALINDO – SANTIAGO SIERRA

Αρχική εικόνα: ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΛΗΣ

Event Information
Κήπος Μεγάρου Μουσικής, Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 6 Ιουλίου – 17 Σεπτεμβρίου 2017
Ώρες: Καθημερινά 12.00-24.00  Είσοδος ελεύθερη

ΔΑΝΑΗ ΣΤΡΑΤΟΥ

 

Last modified: 06/07/2017