Ο ελέφαντας στο δωμάτιο, για τέσσερις καλλιτέχνες 

Ειρήνη Πουλιάση, Gardenia White, Wei-Chung Lu, Yi-Chung Huang
Επιμέλεια εκθεσης:  Sotheby’s: Angela Kim & Sam Roknivand

Η έκθεση «An Elephant In The Room» παρουσιάζει τα έργα τεσσάρων καλλιτεχνών που ερευνούν τoυς σύγχρονους προβληματισμούς του φόβου, πολέμου, θανάτου και ελευθερίας μέσα από ένα προσωπικό πρίσμα προβάλλοντας την μοντέρνα αλήθεια της απευαισθητοποίησης. Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στο αγγλικό μεταφορικό ιδίωμα για ένα προφανές πρόβλημα που όλοι αποφεύγουν να συζητήσουν ή να σκεφτούν.
Η αφαιρετική εγκατάσταση της Ειρήνης Πουλιάση, «The Deathnaut’s trail» μας δίνει μια κριτική οπτική με αναφορές την Abject art  και μας παρουσιάζει την ανθρώπινη ύλη ως ένα σύμβολο υπαρξιακής τρωτότητας του «είναι» και της αισθητικής εξέλιξη της ανθρώπινης μορφής στη μεταθανάτια κατάσταση. Για εκείνη, «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο», αυτό που όλοι αποφεύγουν, ειναι η διανοητική κατάσταση που σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου ως αθάνατο. Ομοίως, το έργο της Gardenia White, ασχολείται με ζητήματα της βίας και τα επακόλουθα των πολέμων. Μέσω του έργου της θέτει ερωτήματα όπως κατά πόσο το έργο τέχνης μπορεί να απεικονίσει τον αντίκτυπο του πολέμου, την αδικία και τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί. Εξετάζει την εισβολή του πολέμου στο Ιράκ και τον αντίκτυπό του μέσα από την υλικότητα της δουλειά της, χρησιμοποιώντας υλικά όπως η σκουριά, ο χαλκός και η σκόνη σιδήρου.

Yi-Chung Huang

Σε αντίθεση, η Wei-Chung Lu ερμηνεύει τον τίτλο με έναν πιο άμεσο τρόπο και μας παρουσιάζει τον αμφιλεγόμενο «ελέφαντα»  δείχνοντας ότι η κοινωνία δεν πρέπει να καλύπτει τα ευαίσθητα ή αμφιλεγόμενα θέματα εκφράζοντας τα με σκοτεινό και διεστραμμένο τρόπο. Επιπλέον, το έργο του Yi-Chung Huang “Disappearing Border”μας παρουσιάζει έναν παγκόσμιο χάρτη έχοντας δημιουργήσει σύνορα  γύρω από χώρες, όπως το Κοσσυφοπέδιο, την Αμπχαζία, τη Σομαλιλάνδη και την Ταϊβάν. Μέσα από ένα διαδραστικό έργο καλεί τους θεατές να επισημάνουν τις χώρες που νομίζουν ότι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να είναι ανεξάρτητες εκφράζοντας τον πολιτικό ρεαλισμό στη διεθνή κοινωνία.
Η έκθεση «An Elephant in the room» απευθύνεται στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τις συγκρούσεις στον σύγχρονο κόσμο. Μια έκθεση που σκοπεύει να δημιουργήσει το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό στο τι μας κάνει ανθρώπους.
Αρχική εικόνα: ΕΙΡΗΝΗ ΠΟΥΛΙΑΣΗ Who you ought to be

Last modified: 14/02/2018