Ο Άγγελος Σκούρτης συναντά τον Μόντεστ Μουσόργκσκι

Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου» παρουσιάζει την    έκθεση του Άγγελου Σκούρτη «Εικόνες από μια έκθεση». Στη νέα του έκθεση ο ερευνητής καλλιτέχνης κάνει αναφορά στο μουσικό ομώνυμο έργο του Μόντεστ Μουσόργκσκι, ο οποίος επισκεπτόμενος  μια εικαστική έκθεση βρίσκει την αφορμή για την γραφή του. Διάρκεια έκθεσης από τις 18 Δεκεμβρίου ως τις 26 Ιανουαρίου.
Η έκθεση είναι μια εξέλιξη της δουλειάς του Άγγελου Σκούρτη που ξεκινάει από το 1983. Χρησιμοποιώντας λιτά μέσα, όπως τα κατακάθια του καφέ, αλλά και αρχέγονα σχήματα, όπως ο κύκλος, το τρίγωνο, ο σταυρός, μια οριζόντια ή κάθετη γραμμή, ο Άγγελος Σκούρτης δημιουργεί σύνολα έργων που καταλαμβάνουν το χώρο και συνομιλούν με το θεατή, ξαναπιάνοντας το Νήμα και το Νόημα των αρχών της μοντέρνας τέχνης, για να τα φέρει τελικά στο Σήμερα.
Συνεχίζοντας τους προβληματισμούς του πάνω στη σχέση Έργο – Χρόνος – Τόπος – Θεατής, δίνει έμφαση  στη σχέση που έχει το εικαστικό του έργο με τον χώρο τον οποίο θεωρεί εξ’ ίσου σημαντικό,  καθώς στην αντίθεση  κενού – γεμάτου, δυνατού – εύθραυστου, φωτός – σκιάς,  τη μουσικότητα που το ίδιο μέσα από την σύνθεση, τη φόρμα και το χρώμα εκπέμπει θέτοντας το ερώτημα: Ο σημερινός μουσικός, επισκεπτόμενος την έκθεση (αν τον συγκινούσε φυσικά) τι έργο θα μπορούσε να δημιουργήσει;
Για τον σκοπό αυτό, ο Σκούρτης συνεργάστηκε με μουσικούς που, κατά την διάρκεια της έκθεσης, θα παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή του έργου τους μέσα από μουσικές – εικαστικές περφόρμανς.
Την βραδιά των εγκαινίων ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κουβαράς, ο οποίος έχει παρακολουθήσει την εξέλιξη της δουλειάς του Άγγελου Σκούρτη, μαζί με τους συνεργάτες του παρουσιάζουν τη δική τους μουσική εκδοχή πάνω στην έκθεση.
Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στις 18.30 στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνει αφιέρωμα για τα 30 χρόνια από το θάνατο του Νικόλα Κάλας, με ομιλητές τον Σάββα Μιχαήλ και Κύριλλο Σαρρή. Ποιήματά του Νικόλα Κάλας διαβάζει ο Άγγελος Σκούρτης.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την artepress και τις εκδόσεις Άγρα


O Μόντεστ Πέτροβιτς Μουσόργκσκι (1839 – 1881) σημαντικότερος της «ομάδας των 5» που ασχολήθηκε με μια πιο ρωσοκεντρική μουσική σε αντίθεση με τα δυτικά πρότυπα που κυριαρχούσαν. Τα έργα του ρομαντικά κατα βάση είναι εμπνευσμένα από τη ρώσικη ιστορία, λαογραφία και εθνικά θέματα. Οι «Εικόνες από μια έκθεση» είναι το πιο συχνά εκτελεσμένο έργο του Μουσόργκσκι, αλλά γνώρισε την παγκόσμια αποδοχή από τη μεταγραφή για ορχήστρα του Μορίς Ραβέλ. Το έργο γράφηκε για να τιμήσει ο συνθέτης το ζωγράφο Βίκτορ Χάρτμαν που πέθανε στα 39 του χρόνια. Λίγο μετά το θάνατο του Χάρτμαν οργανώθηκε έκθεση με 400 έργα του και αυτή την έκθεση πέρασε στην αιωνιότητα με τη μουσική του ο Μουσόργκσκι.

Event Information
ekfrasi – yianna grammatopoulou, Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα 10671
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου,19.30
Διάρκεια έκθεσης: 18 Δεκεμβρίου – 26 Ιανουαρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 20.00, Τετάρτη 11.00 – 18.00 Σάββατο 11.00 – 15.00, Κυριακή, Δευτέρα κλειστά. Πληροφορίες: tel:0030 210-3607598, fax: 0030 210-3607546, info@ekfrasi-art.gr,  www.ekfrasi-art.grhttp://www.facebook.com/pages/ekfrasi-yianna-grammatopoulou

Last modified: 17/12/2018