Ομάδα Τέχνη, όταν τα ιερά τέρατα της ελληνικής ζωγραφικής βρέθηκαν απέναντι στο συντηρητισμό

ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΥΤΡΑΣ Σπουδή, ο ζωγράφος ΟυμΒέρτος Αργυρός

Καλλιτέχνες που σημάδεψαν την ελληνική τέχνη στα χρόνια του μεσοπολέμου ήταν οι πρώτοι που αποφάσισαν να συσπειρωθούν σε μια ομάδα με στόχο να δώσουν στην ελληνική τέχνη μια νέα τολμηρή προοπτική αγκαλιάζοντας τα νέα ρεύματα που κυριαρχούσαν στην Ευρώπη και να υπερβούν τον ακαδημαϊσμό κυρίαρχη σχολή στην Ελλάδα στα χρόνια που η τέχνη άλλαζε παντού. Μπροστάρης και ηγέτης ο Νίκος Λύτρας. Η πρώτη έκθεση της «Ομάδας Τέχνης» έγινε τα Χριστούγεννα του 1917. Τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της «Ομάδας Τέχνης» τιμά η Εθνική Πινακοθήκη με μια έκθεση που παρουσιάζει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Διάρκεια έκθεση 7 Ιουνίου – 27 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ, Το ανοιχτό παράθυρο

Παρουσιάζονται 120 έργα ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί σειρά διαλέξεων από ιστορικούς της τέχνης και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, με θέμα τη σημασία των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στον πολιτιστικό τομέα επί Πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, μεταξύ 1917 και 1919.
Στην πρώτη έκθεση της Ομάδας Τέχνη έδειξαν τη δουλειά τους 13 καλλιτέχνες: Περικλής Βυζάντιος, Σταύρος Καντζίκης, Λυκούργος Κογεβίνας, Νικόλαος Λύτρας, Κωνσταντίνος Μαλέας, Νικόλαος Οθωναίος, Κωνσταντίνος Παρθένης, Όθων Περβολαράκης, Δημήτριος Στεφανόπουλος, Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, Οδυσσέας Φωκάς και οι γλύπτες Γρηγόριος Ζευγώλης και Μιχάλης Τόμπρος. Και οι δεκατρείς αυτοί καλλιτέχνες παρουσίασαν ένα νεωτερικό ύφος, που ήταν και το κύριο ζητούμενο της όλης προσπάθειας. Η έκθεση που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», χώρος που αργότερα στέγασε τη γκαλερί Στρατηγοπούλου.

ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΟΘΩΝΑΙΟΣ Τοπίο

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαινίασε και την έκθεση της ομάδας το 1919 στη γκαλερί De la Boetie στο Παρίσι. Σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία για τη χώρα, η τελευταία αυτή έκθεση ήταν ιδιαίτερης σημασίας για την προβολή των πνευματικών δυνάμεων της σύγχρονης Ελλάδας, ενώ συνδέθηκε με την έναρξη εφαρμογής ενός νόμου της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων σχετικά την οργάνωση πολιτιστικών εκθέσεων στο εξωτερικό. Το Παρίσι τη χρονιά εκείνη ήταν το επίκεντρο των εορτασμών για τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και της νίκης των δυνάμεων της Ανταντ. Η έκθεση δεν είχε την ανταπόκριση που οι καλλιτέχνες φιλοδοξούσαν καθώς αν και νεωτεριστές έδειχναν να υστερούν στην πρόσληψη των νέων τάσεων. Άλλωστε η αποτυχία της έκθεσης αυτής συνετέλεσε στην πρώτη διάλυση της ομάδας αν και οι πρωτεργάτες της Λύτρας, Μαλέας, Κογεβίνας, Καλλιγάς, Ρενιέρης,

ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗ – ΟΘΩΝ ΠΕΡΒΟΛΑΡΑΚΗΣ παπαρούνες

Στεφανόπουλος, Στεφανοπούλου-Αλεξανδρίδου, Σώχος συνέχισαν να συνεκθέτουν. Μετά το θάνατο του Λύτρα (1927) και του Μαλέα (1928) ο πρώτος κύκλος της Ομάδας Τέχνη έκλεισε. Η ομάδα ανασυστάθηκε δυο χρόνια μετά με έντονη δραστηριότητα και ήταν μια από τις οκτώ ομάδες που το 1944 μετείχαν στην ίδρυση του Καλλιτεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Η τελευταία ανασύσταση τος ομάδας έγινε το 1960 με πρωτοβουλία των Δημοσθένη Κοκκινίδη, Κοσμά Ξενάκη και Γιάννη Χαΐνη.

ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΟΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ – Λουόμενες jpg

Αξίζει να αναφέρουμε κριτική που δημοσιεύτηκε για την πρώτη έκθεση της Ομάδας Τέχνη από το συντηρητικό, γνωστό για τις θαλασσογραφίες του ζωγράφο, Νικόλαο Καλογερόπουλο: «Δύναται η έκθεσις της ομάδος να χαρακτηρισθή ως έκθεσις νεωτεριστική. Ένας σετσεσιονισμός επικρατεί και –επόμενον– ένας ξενισμός. Γενικώς ο κυριαρχών όχι μόνο λόγω αριθμού έργων, αλλά και διά την τέχνην και την ελληνικότητα είνε ο κ. Οθωναίος. Αντάρται της τέχνης είνε δύο, παράδοξοι διά την τεχνοτροπίαν, ο κ. Παρθένης κατά πρώτιστον λόγω, ο κ. Κογεβίνας κατά δεύτερον. Ποιητικώτερος ο κ. Μαλέας. Ο κ. Βυζάντιος ο κομψότερος. Ο κ. Λύτρας ο μοναδικός προσωπογράφος της εκθέσεως. Ο κ. Περβολαράκης με τα σκίτσα του ο αντιπρόσωπος της ελαφράς ζωγραφικής – κατά το ελαφράς φιλολογίας. Ο κ. Τριανταφυλλίδης, ο μετριοφρονέστερος. Οι άλλοι υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, το ίδιο κάνει…».

ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 1917 η πρώτη έκθεση στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος jpg

Event Information
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο,  Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα
Εγκαίνια: Τετάρτη 7 Ιουνίου,19.00
Διάρκεια έκθεσης: 7 Ιουνίου – 27 Οκτωβρίου 2017
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 08.00 – 20.00
Τιμή εισιτηρίου: Γεν. είσοδος: 8 € – Δωρεάν: κάτω των 18 ετών
Πληροφορίες: 213 213 9500, info@byzantinemuseum.gr  – Μετρό: Στάση Ευαγγελισμός

 

 

Last modified: 07/06/2017