Οι Επτά Σοφοί του Γιάννη Γουρζή

Γιάννης Γουρζής

Οι Επτά Σοφοί της ελληνικής αρχαιότητας ταξιδεύουν από χθες (Πέμπτη 27 Ιουλίου) σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν τη νέα τους σειρά γραμματοσήμων με τους Επτά Σοφούς να φτάνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να στις δύσκολες εποχές για τον τόπο μας να θυμίζουν ότι από τον 7ο και 6ο αιώνα στην Ελλάδα γεννιόταν η αιώνια γνώση. Ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους χαράκτες, ο Γιάννης Γουρζής, καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών μας παρέδωσε μια εξαιρετική σειρά των Επτά Σοφών.
Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, Κλεόβουλος ο Ρόδιος, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Σόλων ο Αθηναίος, Θαλής ο Μιλήσιος, Βίας ο Πριηνεύς απεικονίζονται στις εξαιρετικές χαλκογραφίες του Γιάννη Γουρζή.
Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης,
Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών γράφει:
«Τι κάνει κάποιον σοφό; Ίσως να ρίχνεται στο ποτάμι της ζωής του, να παλεύει μέσα του, και όχι απλώς να αφήνεται στο ρεύμα να τον παρασύρει όπου εκείνο κατευθύνεται. Ενδεχομένως να παίρνει που και που απόσταση από αυτά που ζει και να τα παρατηρεί σαν να ήταν θεατής, παρόλο που ποτέ δεν παύει να είναι ο κυριότερος πρωταγωνιστής. Σίγουρα να έχει τόσο την διάθεση, όσο και την δυνατότητα, από το μερικό, το ατομικό, να εξάγει το γενικό, τον κανόνα. Να μπορεί σε αυτό που μοιάζει χαοτικό να εντοπίζει κανονικότητες. Να αντιλαμβάνεται την μοναδικότητα των στιγμών, είτε χαρμόσυνων είτε λυπηρών, και να τις βλέπει όλες ως ανεπανάληπτες ευκαιρίες. Τελικά, ίσως αυτό που σε κάνει σοφό είναι μια απλή, πολύ απλή επιλογή: η απόφαση να ζήσεις την ζωή σου στο έπακρο με κάθε τρόπο, αλλά πάντοτε – και πρωτίστως – ως σκεπτόμενο ον.
Αυτό, όμως, δεν αρκεί στην ιστορία ώστε να σε αναγνωρίσει ως σοφό. Για αυτό το τελευταίο – πέραν των άλλων – πρέπει να έχεις το θάρρος να εκτεθείς, να εμπλακείς, να συμμετάσχεις σε όσα συμβαίνουν γύρω σου, να ανοιχτείς στους άλλους. Αν για κάτι είναι σπουδαίοι οι περίφημοι επτά σοφοί της ελληνικής αρχαιότητας, είναι για τούτο: μας θυμίζουν πως η σοφία που κρατάμε μέσα μας αυτάρεσκα δεν είναι τίποτα παραπάνω από απλή οίηση, άχρηστη όσο και ένας πίνακας του Ρέμπραντ που βρίσκεται φυλαγμένος στο υπόγειο του σπιτιού μας». «Γνώθι Σαυτόν» – «Μέτρον Άριστον» – «Μηδέν Άγαν» -«Γλώτταν μη προτρεχέτω της διανοίας» – «Μην επιθυμείς το αδύνατον» – «Γηράσκω δ’ αεί πολλά διδασκόμενος» – «Ο τίμιος πολιτικός άνδρας πρέπει όταν εγκαταλείπει την εξουσία να φεύγει όχι πλουσιότερος αλλά ενδοξότερος».

ΧΑΛΚΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Γιάννης Γουρζής ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ: Θεανώ Βενιέρη  

Last modified: 28/07/2017