Οι Αφροδίτες του Δημοσθένη Σωτηρούδη

«Γυναίκες- δύναμη γονιμότητος» είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης του εικαστικού Δημοσθένη Σωτηρούδη που παρουσιαζει στην Art Gallery Αθανασία Πεφτουλίδη  στην Αλεξανδρούπολη από 10 Μάιου -10 Ιουνίου.  Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
«Αν θα μπορούσε να υπάρξει μια λέξη, η οποία θα ήταν ικανή να χαρακτηρίσει το έργο του Δημοσθένη Σωτηρούδη στην ολότητά του, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον “ανθρωποκεντρισμό”. Μια έννοια την οποία προφέρει ακόμη πιο έντονα, ακόμη πιο εμφατικά, ο γλύπτης Δημοσθένης Σωτηρούδης, στο ζωγραφικό του έργο.
Η ανθρώπινη μορφή (και ως επί το πλείστον η γυναικεία) κυριαρχούν. Δεν θα ήταν διόλου υπερβολή να ειπωθεί ότι με το έργο του επιχειρεί να δημιουργήσει έναν ύμνο στον άνθρωπο, κραυγάζοντας, την εμπιστοσύνη του σε αυτόν και τις δράσεις του. Μια εμπιστοσύνη πηγαία και γνήσια που καμία δύσκολη «πραγματικότητα» δεν έχει τη δυνατότητα να την ταράξει. Εύσαρκες μορφές, εύχυμες, με σωματική διάπλαση εύρωστη που συμβολοποιούνται μέσα από την αφαίρεση και τον υπερτονισμό συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Κυρίως η γυναίκα αποτελεί ένα κατεξοχήν σύμβολο στο έργο του. Είναι το σύμβολο που συμπυκνώνει ίσως την έννοια της ύπαρξης και της ζωής. Ο ερωτισμός, η γονιμότητα, η μητρότητα, η αγάπη, η τρυφερότητα, η πίστη αλλά και ο πόνος και η δυναμικότητα είναι στοιχεία που συνέχουν και μορφοποιούν τις γυναικείες μορφές», γράφει για τον ζωγράφο  ο ιστορικός τέχνης, Βασίλειος Μακέδος και προσθέτει: «Συμπερασματικά, μπορεί να ειπωθεί ότι το ζωγραφικό έργο του Δημοσθένη Σωτηρούδη θα μπορούσε να ορισθεί ως η καθαρά ερωτική ένωση δύο συνιστωσών: της αρχαϊκής παράδοσης, με τις γυναικείες του μορφές να παραπέμπουν στις προϊστορικές Αφροδίτες από τη μια με έντονη τάση αφαίρεσης και σχηματοποίησης η οποία επιβάλλει τη απόρριψη του περιττού από την άλλη. Γεγονός που ίσως μπορεί να καταδείξει ότι η πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη είναι διπλή: αντλώντας στοιχεία τόσο από την αρχαϊκή και κυκλαδική παράδοση, όσο και από έναν απόλυτα δικό του, ιδιόμορφα προσλαμβανόμενο, μοντερνισμό. Ίσως τελικά αυτό να είναι και το στοιχείο που καθιστά την καλλιτεχνική του γραφή πρωτότυπη και καθαρά προσωπική, ένα κάλεσμα σε όλους να την γνωρίσουν, να τη «διαβάσουν» και να την ερμηνεύσουν σύμφωνα με τις δικές τους προσωπικές προσλαμβάνουσες και αρχές».

Event Information
Art Gallery, Αλεξανδρούπολης, Σκρα 2-4
Εγκαίνια: Πέμπτη, 10 Μάιου,
Διάρκεια έκθεσης: 10 Μάιου -10 Ιουνίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Όλη την εβδομάδα και Σαββατοκύριακα 09.00 – 24.00

 

 

 

 

Last modified: 17/05/2018