Νίκος Μόσχος: Οριακά ανθρώπινος

Στη γενέτειρα του, το Ηράκλειο Κρήτης,  παρουσιάζει τη νέα του ατομική έκθεση «Οριακά Ανθρώπινος» ο Νίκος Μόσχος. Η έκθεση φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη/Βασιλική Αγίου Μάρκου από τις 12 Ιουλίου ως τις 29 Αυγούστου. Περιλαμβάνονται έργα που δημιουργήθηκαν από το 2012 μέχρι και το 2019 και βρίσκονται σε ελληνικές και ξένες συλλογές, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται και δέκα έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά. Η έκθεση διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα κυκλοφορήσει κατάλογος των έργων με κείμενα του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου και του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας James Wright.
Για την έκθεση ο Χριστόφορος Μαρίνος σχολιάζει: «Η ζωγραφική είναι, πέρα από τρόπος ζωής, μια ηθική δραστηριότητα, και τα έργα του Νίκου Μόσχου αποδεικνύουν τη σχέση μας με τον κόσμο. Αν έπρεπε να συντάξουμε ένα λεξιλόγιο που αποδίδει την αισθητική και την αίσθηση που αποπνέουν τα έργα του, θα επιλέγαμε ως πιο αντιπροσωπευτικές τις λέξεις “αμάγαλμα”, “κράμα”, “κυκεώνας”, “συμφυρμός”, “χοάνη”. Η ζωγραφική του Μόσχου –μια ζωγραφική “σε σημείο βρασμού”– θίγει ερωτήματα φιλοσοφικά: για τη βία, τον ανθρωπισμό, τη συνύπαρξη. Η σύγκρουση των μορφών στους πίνακές του σχετίζεται άμεσα με την έννοια του μετανθρωπισμού (posthumanism), μεταφράζεται δηλαδή ως φιλοσοφική σύγκρουση για το μέλλον του ανθρώπου».

Event Information
Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου/Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο Κρήτης
Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Ιουλίου, 19.00
Διάρκεια Έκθεσης: 12 Ιουλίου – 29 Αυγούστου 2019
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-14.00 και 17.00-21.00. Το Σάββατο 09.00-14.00 και την Κυριακή κλειστά.

Last modified: 17/07/2019