Μαριγώ Κάσση: Το κοριτσάκι που τρέχει…

Έργα με έντονα συναισθήματα, μνήμες, σύμβολα, εικόνες που φανερώνουν όλη την ομορφιά της ποίησης έχουμε την ευκαιρία να χαρούμε στη νέα έκθεση της Μαριγώς Κάσση. Η καλλιτέχνιδα παρουσιάζει τη νέα της ατομική έκθεση «Από Κουρέλια» στην αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου» σε επιμέλεια Λίνας Τσίκουτα. Διάρκεια έκθεσης 9 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου.

Ασημένιο πλεκτό 60 x 86 cm

Τα νέα έργα της Μαριγώς Κάσση εντυπωσιάζουν με τη συνέπεια, τη σύνδεση και την αλληλουχία ανάμεσα στο θέμα, την τεχνική και το εννοιολογικό υπόβαθρο της δημιουργίας της. Πολλά αντιθετικά στοιχεία σε πολλά επίπεδα ξαφνιάζουν με τη μελετημένη γέννηση και εξέλιξη των έργων.
Η τεχνική καθορίζει και το εννοιολογικό πλαίσιο και το εικονογραφικό και την ολοκλήρωση του έργου. Με μία επίπονη, χρονοβόρα διαδικασία η καλλιτέχνης δημιουργεί την πρώτη ύλη της, η οποία αποτελεί και το υπόστρωμα και την επιφάνεια. Χρησιμοποιεί χαρτιά, τα οποία κερώνει, σκίζει, χρωματίζει, επανασυνδέει με κλωστές, φωτογραφίες, επιζωγραφίσεις.

Στο κενό 61 x 93 cm

Το υλικό είναι αέρινο, γάζα με κόλλα και πάνω άσπρα χαρτιά και πλεκτά από νήμα, χρώματα μαύρα, γκρίζα, βυσσινί. Η βίαιη διαδικασία σκισίματος και ραψίματος του λεπτεπίλεπτου χαρτιού, το τραύμα που επουλώνεται και αναδημιουργείται, καταλήγει παραδόξως από μία εσωτερική ανάγκη, σε χαρά της δημιουργίας για την Κάσση και σε ανάταση ψυχής για το θεατή. Τα έργα εικονογραφικά, αν και αφαιρετικά, εκτός από τα συναισθήματα που δημιουργούν στο θεατή, αφήνουν να διαφαίνονται και ίχνη μνήμης, φωτογραφίες της ζωγράφου σε παιδική ηλικία, το σήμα κατατεθέν της, το σύμβολο που επανέρχεται, το κοριτσάκι που τρέχει, φιγούρες που αιωρούνται. Παλίμψηστα μνήμης, με βιωματική διαδικασία, μιας ψυχαναλυτικής διάστασης, όπου το τραύμα ως μνήμη και ως βίωμα καταλήγει σε ποιητικότητα και ομορφιά της ύπαρξης, προσδίδοντας μία ευχαρίστηση.

Στην εξοχή 30 x 100 cm

Η Μαριγώ Κάσση γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική και Κεραμική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με τους Γιάννη Μόραλη, Νίκο Νικολάου, Λευτέρη Κανακάκι. Συνέχισε τις σπουδές της στο σχέδιο στο Παρίσι, όπου έμεινε για ένα χρόνο. Αργότερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με υποτροφία  του ΙΚΥ. Είναι καθηγήτρια ζωγραφικής και υπεύθυνη των εικαστικών στη  Vakalo art and design College. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Indoors. Έχει παρουσιάσει 14 ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ρωγμή 150 x 200 cm

Event Information
ekfrasi – yianna grammatopoulou, Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα 10671
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου,19.30
Διάρκεια έκθεσης: 9 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 20.00, Τετάρτη 11.00 – 18.00 Σάββατο 11.00 – 15.00, Κυριακή, Δευτέρα κλειστά. Πληροφορίες: tel:0030 210-3607598, fax: 0030 210-3607546, info@ekfrasi-art.gr,  www.ekfrasi-art.grhttp://www.facebook.com/pages/ekfrasi-yianna-grammatopoulou

Βουνό 175 x 120

 

 

Last modified: 16/11/2017