Μαρία Φιλοπούλου: Στο νερό, συναντώ την ευτυχία, την ηρεμία, την ελευθερία, την κάθαρση

 

Η αίσθηση της ελευθερίας που δίνει η θάλασσα, ο ερωτισμός που αγκαλιάζει τους λουόμενους, η χαλάρωση, η πολύτιμη μοναξιά της αμμουδιάς και του θαλασσινού νερού αναδύονται και κυριαρχούν στη νέα έκθεση της Μαρίας Φιλοπούλου, που ταξιδεύει στην Πάτμο. Από τις 11 ως τις 24 Αυγούστου η καλλιτέχνιδα παρουσιάζει την έκθεση «Στο Νερό» στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts.
Συναντάμε χαρακτηριστικά έργα από το τόσο ευδιάκριτο δημιουργικό σύμπαν της Μαρίας Φιλοπούλου, η οποία έχει ταυτιστεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά με θαλασσινά τοπία και κυρίως με την κατάδυση του ανθρώπινου σώματος σε αυτά. Τη συνύπαρξη σώματος και θάλασσας, την κατάδυση που συχνά παραπέμπει σε μια λυτρωτική διαδικασία. Βλέπουμε υποβρύχιους κολυμβητές ανάμεσα σε αρχαία σπαράγματα, αλλά και στην απεραντοσύνη του βυθού, θάλασσες που στραφταλίζουν κάτω από τον δυνατό ήλιο, λουόμενους σε καταρράκτες σε παραλίες, πάνω στην ζεστή άμμο.
Η Μαρία Φιλοπούλου, αποτελεί μια από τις βασικότερους εκπροσώπους της  σύγχρονης παραστατικής ζωγραφικής της χώρας μας. Βαθιά ανθρωποκεντρική, δεν δημιουργεί έγκλειστους κόσμους αλλά ολόκληρα τοπία για να αφήσει τις φιγούρες της να αναπτυχθούν.
Η εικαστικός μιλώντας για τη δουλειά της σημειώνει: «Έχω εμμονή με το νερό και ό,τι έχει σχέση μ´ αυτό, στην προσωπική μου ζωή και στην ζωγραφική μου τα τελευταία χρόνια.  Οι ανοιχτοί ορίζοντες με το δυνατό φως, η ελεύθερη κίνηση των κολυμβητών κάτω από το νερό και πάνω από αυτό στην απόλυτη προστασία του, οι αντανακλάσεις του νερού πάνω στα γυμνά σώματα, οι φυσαλίδες, η άμμος του βυθού, η κίνηση των κολυμβητών χωρίς βαρύτητα ανάμεσα από αρχαίες κολώνες, αρχαία θραύσματα, οι βάθρες με τους λουόμενους, η ροή του νερού στον καταρράκτη, μου δημιουργούν έναν ονειρικό κόσμο.
Ζωγραφίζω βιωμένους προσωπικούς παραδείσους, την ευτυχία, τη χαλάρωση, την ένωση με την φύση, τον ερωτισμό που νιώθουν οι λουόμενοι μέσα στο νερό. Νομίζω ότι όλη η ύπαρξη είναι μια λεπτή ισορροπία της επίγνωσης ότι οι ευτυχισμένες στιγμές είναι πολύτιμες και πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να τις εκτιμάμε.
Ζωγραφίζω λοιπόν τα σύνορα της ευτυχίας, απομονωμένης από το πριν και το μετά. Δεν υπάρχει χρόνος, μόνο τόπος. Επικεντρώνομαι στον άχρονο καθαρό χώρο που είναι ο ήρεμος προσωπικός χώρος.
Στον χαμένο παράδεισο ο πολιτισμένος άνθρωπος μπορεί να βρει πληρότητα και γαλήνη. Εγώ, τουλάχιστον, στη φύση, ειδικά στο νερό, συναντώ την ευτυχία, την ηρεμία, την ελευθερία, την κάθαρση. Και αυτήν την αίσθηση θέλω να μεταφέρω στα έργα μου σαν αντίδοτο σε μια εποχή πολιτιστικής και οικονομικής κρίσης.
Προσπαθώ στα έργα μου να βγάλω ό,τι πιο θετικό έχω. Φτιάχνω κυρίως μεγάλα έργα γιατί είναι σαν να μπαίνω μέσα σ´ αυτά όταν ζωγραφίζω. Αισθάνομαι ότι φτιάχνω ένα σκηνικό μέσα στο οποίο ζω. Και θέλω να βάλω τον θεατή μέσα σ´ αυτό για να έχει την δική μου εμπειρία».

Event Information

Kapopoulos Fine Arts
Πάτμος, Κεντρική πλατεία Χώρας, Πάτμος
Εγκαίνια: Παρασκευή, 11 Αυγούστου, 20.30
Διάρκεια έκθεσης: 11 – 24 Αυγούστου 2017
Ώρες λειτουργίας: 11.00 – 13.00 & 19.00 – 01.00
Πληροφορίες: www.kapopoulosart.gr Τηλ.  22470 31222 Είσοδος Ελεύθερη

Last modified: 18/08/2017