Μαρία Φιλιππακοπούλου: Έντεκα ιστορίες αστικής καθημερινότητας

Τη νέα της ατομική έκθεση «Long Days» παρουσιάζει στη Callery Kourd η Μαρία Φιλιππακοπούλου. Η έκθεση διαρκεί από τις 17 Οκτωβρίου ως τις 22 Νοεμβρίου.
Την έκθεση επιμελείται ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, ο οποίος σε σημείωμά του αναφέρει: «Η Μαρία Φιλιππακοπούλου έχει καθιερώσει ένα προσωπικό και αναγνωρίσιμο στυλ, επιτυγχάνοντας όμως σε κάθε νέα της δουλειά να εξελίσσει τη ζωγραφική της προσθέτοντας νέα στοιχεία που επιδέχονται βαθύτερες ερμηνείες. Περιπλανώμενη στην Αθήνα, η ζωγράφος καταγράφει με τη φωτογραφική της μηχανή ό,τι της τραβά την προσοχή, εστιάζοντας κυρίως στη σχέση του αστικού με το φυσικό περιβάλλον. Αποκτά έτσι ένα πρωτογενές υλικό που αποτελεί μεν τη στέρεη βάση για τη ζωγραφική της, δυνητικά όμως μπορεί να την υπονομεύσει: αν η χρήση της φωτογραφίας δεν συνοδευτεί από μια ενδότερη συναισθηματική φόρτιση, κινδυνεύει να οδηγήσει τον καλλιτέχνη σε έναν άγονο φωτορεαλισμό που δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο από την πρόσκαιρη γοητεία μιας όμορφης εικόνας.
Παρατηρώντας τα έργα της έκθεσης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Μαρία Φιλιππακοπούλου δεν θέλει απλώς να αποτυπώσει ένα στιγμιότυπο, ούτε να παγώσει τον χρόνο σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Επιδίωξή της είναι να διηγηθεί μια ιστορία χωρίς τον περιορισμό του χρόνου, με όσο το δυνατόν λιγότερες λέξεις, ώστε να είναι πλήρης χωρίς να είναι κουραστική. Η ζωγράφος δεν οριοθετεί την αρχή και το τέλος της ιστορίας, αλλά πλάθει το σενάριο και αφήνει τον θεατή να φανταστεί την εξέλιξή του. Δημιουργούνται με τον τρόπο αυτό έντεκα ιστορίες αστικής καθημερινότητας, που μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε αυτόνομα είτε ως μέρος ενός συνόλου.
Η μετάβαση από την προσπάθεια σύλληψης της στιγμής και την απεικόνιση ενός στιγμιότυπου στη διήγηση μιας σύντομης αλλά περιεκτικής ιστορίας, αποτελεί σπουδαία εξέλιξη στο έργο της  Μαρίας Φιλιππακοπούλου. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η επαφή της με τα ιαπωνικά χαϊκού, τις σύντομες αυτές ποιητικές φόρμες όπου μέσα σε δεκαεπτά συλλαβές περιγράφεται μια εικόνα της φύσης. Κάθε χαϊκού αποτελεί μια πρόκληση τόσο για τον δημιουργό του, ο οποίος καλείται να αποδώσει αυτό που σκέφτεται μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, όσο και για τον αναγνώστη που καλείται να το αποκρυπτογραφήσει. Οι δεκαεπτά συλλαβές, όρος που ταυτόχρονα περιορίζει αλλά και προκαλεί, γίνονται η ζωγραφική επιφάνεια της Μαρίας Φιλιππακοπούλου: η λιτότητα των μέσων απελευθερώνει τη φαντασία και το συναίσθημα, η εικόνα μετατρέπεται σε ιστορία.
Το αστικό τοπίο ως θέμα εμπεριέχει επίσης αρκετές δυσκολίες για έναν καλλιτέχνη. Καθώς οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό αντικρίζοντάς το καθημερινά, αναζητούμε πολλές φορές υποσυνείδητα την πιστότητα της απεικόνισης ή την αναγνωρισιμότητα τόπων και χώρων. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιδίωξη της ζωγράφου, παρότι συνήθως «διευκολύνει» τον θεατή αναφέροντας στους τίτλους των περισσότερων έργων τοποθεσίες της πόλης. Αντιθέτως, καθώς εισάγει πολλές φορές στη ζωγραφική επιφάνεια σχέδια και μοτίβα της φαντασίας, επιδιώκει και πετυχαίνει τη σύζευξη του πραγματικού με το φανταστικό, έχοντας  όμως πάντοτε στον νου τη λιτότητα και τη λεπτότητα της αρχικής ιδέας.
Οι «μεγάλες μέρες» της Μαρίας Φιλιππακοπούλου δεν χαρακτηρίζονται από τη διάρκειά τους, αλλά από όσα συμβαίνουν εντός τους: από τις άσκοπες περιπλανήσεις και τις απρόσμενες συναντήσεις, μέχρι τα συναισθήματα που αυτές προκαλούν. Η σχέση με τον χώρο και τον χρόνο παραμένει πάντοτε ουσιαστική στο έργο της, αποκτά όμως τώρα ευρύτερες συναισθηματικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις που σχετίζονται όχι μόνο με το τελικό αποτέλεσμα αλλά και με τη διαδικασία της δημιουργίας».
Κωνσταντίνος Παπαχρίστου

Event Information
Kourd Gallery Κασσιανής 2 & Φαναριωτών, Λυκαβηττός, 114 71
Εγκαίνια: Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 17 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 11.00 – 14.00 και 17.00-20.00 Σάββατο 11.00 – 14.00
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 6426573, www.gallerykourd.gr , info@gallerykourd.gr

 

Last modified: 20/10/2019