Μαρία Κελαϊδή – Γιάννης Γαβαλά: Πειραματικός τους κώδωνας ο θόλος του Αγίου Ρόκκου

 

Tο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζει την  έκθεση σύγχρονης τέχνης «Σταθερές Συντεταγμένες – Άγιος Ρόκκος 35ο30΄ 24ο01΄» των καλλιτεχνών Μαρίας Κελαϊδή και Γιάννη Γαβαλά. Επιμέλεια Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.
Η θεματική της έκθεσης βασίζεται στη διαπλοκή των εντυπώσεων που δημιούργησε ο βενετσιάνικος ναός και η παλιά πόλη των Χανίων στους δύο καλλιτέχνες. Η Μαρία Κελαϊδή και ο Γιάννης Γαβαλάς εκθέτουν μαζί στην Ενετική εκκλησία του Αγίου Ρόκκου, στην παλιά γειτονιά της Σπλάντζιας των Χανίων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

Έχοντας κοινές αναφορές στο συνθετικό κυβισμό και στο έτοιμο αντικείμενο, readymade, επιχειρούν να αρθρώσουν τι σημαίνει για τον καθένα τους ο συγκεκριμένος τόπος, με το μέσο που δουλεύουν και τη γλώσσα που αυτό συνεπάγεται.
Οι γραφές των δημιουργών είναι σύγχρονες, η εξέλιξη των ιστοριών τους και η αφήγηση του σύνθετου σεναρίου είναι ηθελημένα παλιομοδίτικη. Όπως παλιομοδίτικη είναι στα μάτια μας η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική του ώριμου μανιερισμού που συγκροτεί το κτίριο του Αγίου Ρόκκου έτσι και η εξέλιξη της εικαστικής ιστορίας των δύο δημιουργών ακολουθεί την επιτακτική ροή σε ζώνες, τόξα, συμμετρίες, ισορροπίες και συνομιλίες που υπαγορεύει ο μανιερισμός του 17ου αιώνα. Το θολοσκέπαστο σύμπαν του Αγίου Ρόκκου είναι ο κλειστός πειραματικός κώδωνας που εξελίσσονται, περιπλέκονται και κορυφώνονται οι παράλληλες  αφηγήσεις των δημιουργών.
Η έκθεση «Σταθερές Συντεταγμένες – Άγιος Ρόκκος 35ο30΄ 24ο01΄» εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2017 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» που για τη φετινή περίοδο έχει γενικό θέμα: «Τέλος Εποχής» και περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές βραδιές και Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών (Art Residency) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.  Ο Βενετσιάνικος Nαός του Αγίου Ρόκκου σώζεται σε καλή κατάσταση στη βορειοδυτική γωνία της Πλατείας 1821, στη Σπλάντζια της Παλιάς Πόλης των Χανίων, κοντά στο σημερινό ορθόδοξο Ναό του Αγίου Νικολάου. Αποτελείται από δυο διαφορετικής μορφής καμαροσκέπαστα κλίτη από τα οποία το αρχαιότερο ήταν το βόρειο, μια απλή κατασκευή χωρίς κανένα διάκοσμο.
Αντίθετα, το νότιο κλίτος έχει κτιστεί εξ’ ολοκλήρου από λαξευτή τοιχοποιία, σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές αντιλήψεις του Βενετσιάνικου Μανιερισμού. Πρόκειται για κτίσμα με τονισμένους αρμούς στους πεσσούς, που καταλήγει στις στενές του πλευρές σε τριγωνικό αέτωμα, χωρίς καταέτιο γείσο. Η κύρια δυτική όψη, έχει τονισμένο τον κατακόρυφο άξονα με ένα θύρωμα, ένα ορθογώνιο πλαίσιο για επιγραφή και ένα στρογγυλό φεγγίτη.
Στη νότια όψη το κέντρο καταλαμβάνει θύρωμα με τριγωνικό αέτωμα και δυο μεγάλα παράθυρα. Κάτω από το γείσο υπάρχει επιγραφή :«Αφιερωμένο στον Άριστο και Μέγιστο Θεό και στον Θείο Ρόκκο. 1630». Η επιγραφή “D(IVOROCCO” (στο Θείο Ρόκκο) υπάρχει και στην πρόσοψη. Ο ναός φαίνεται να κτίστηκε μετά από κάποια επιδημία πανώλης από την οποία, όπως είναι γνωστό, προστάτευε ο Άγιος Ρόκκος.
Πρόσφατα ο Ναός συντηρήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και στο εσωτερικό του πραγματοποιήθηκε ανασκαφή που εμφάνισε τμήματα από τη αρχαία Κυδωνία και μέρος οικισμού από τους Μινωικούς χρόνους. Τα επίπεδα της ανασκαφής είναι ορατά από το εσωτερικό του μνημείου καθώς τμήμα του πατώματος του έχει αντικατασταθεί με υαλοπίνακες.
Αρχική Εικόνα: Έργο της ΜΑΡΙΑΣ ΚΕΛΑΪΔΗ

Event Information

Άγιος Ρόκκος, Πλατεία 1821 & Δασκαλογιάννη, Σπλάντζια, Παλιά Πόλη, Χανιά
Διάρκεια έκθεσης: 10 – 21 Αυγούστου 2017
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 19.00-22.00

Last modified: 10/08/2017