Μαρία Δημητριάδη: Η «Μέδουσα» έχασε την ψυχή της…

Η ιδρύτρια και ψυχή της γκαλερί «Μέδουσα» Μαρία Δημητριάδη έφυγε από τη ζωή σήμερα ύστερα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η γνωστή γκαλερίστα νοσηλευόταν στο θεραπευτήριο Υγεία.
Η Μαρία Δημητριάδη άφησε τη δική της σφραγίδα στα δρώμενα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με τις επιλογές και τη δραστηριότητα της «Μέδουσας». Ξεκίνησε τη γκαλερί σε ηλικία μόλις 19 ετών (ήταν γεννημένη το 1960) και αυτή η ορμή και τόλμη της νιότης τη συνόδευε και σημάδευε τη «Μέδουσα» για 38 χρόνια.
Όπως ανέφερε η ίδια σε σχετικό σημείωμα ίδρυσε τη γκαλερί σε μια εποχή που η avant-garde έκφραση στην τέχνη ήταν αποδεκτή από έναν μικρό αριθμό ανθρώπων, ξεκινώντας να παρουσιάζει περιβάλλοντα, δρώμενα, βίντεο, φωτογραφίες καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής. Η πολιτική της «Μέδουσα» βασίστηκε στην «ανακάλυψη» και τη συστηματική προβολή – προώθηση νέων Ελλήνων καλλιτεχνών. Παράλληλα παρουσίασε και δημιουργίες καλλιτεχνών διεθνούς φήμης, όπως των Takis, Μάριου Πράσινου, Αλέξη Ακριθάκη, Harold Stevenson, Robert Matta, και Κώστα Κουλεντιανού,σε εκθέσεις που πρότειναν νέες προσεγγίσεις για το καλλιτεχνικό τους έργο.

Last modified: 19/10/2017