Μαθήματα Χαρακτικής από τη Δήμητρα Σιατερλή και τον Pino Pandolfini

Χρόνης Μπότσογλου, 2003

Ξεκινώντας από το Σάββατο, 19 Αυγούστου, και για τρείς συνεχόμενες μέρες, το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών, Κ%Χ, Pandolfini & Σιατερλή οργανώνει ένα εντατικό σεμιναριακό μάθημα στο εργαστήριο της οδού Βαφειοχωρίου 78 στο Πολύγωνο, Αθήνα. Δεκαπέντε ώρες, σε τρείς πρωινές συναντήσεις (10.00 – 15.00) αφιερωμένες στη Χαλκογραφία: χάραξη σε μέταλλο και εκτύπωση σε χαλκογραφικό χαρτί. Μετά από μία, απ’ ευθείας, γνωριμία με πρωτότυπα χαρακτικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν εργαστεί με τις συγκεκριμένες τεχνικές διαδικασίες, προτείνεται η σχεδίαση, χάραξη, οξείδωση, επεξεργασία με τις τεχνικές:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΤΣΗΣ,1981

ΟΞΥΓΡΑΦΙΑ, ΤΟΝΙΚΗ ΟΞΥΓΡΑΦΙΑ (ακουατίντα), ΜΕΛΑΝΙ και ΖΑΧΑΡΗ και ακολουθεί ΕΚΤΥΠΩΣΗ δοκιμίων, επιπλέον επεξεργασία και τελικό αντίτυπο bon a tirer. Επιπρόσθετα προτείνεται η εκτύπωση με την μέθοδο Chine Collé.
Στο χρονικό διάστημα 15 ωρών οι συμμετέχοντες θα επεξεργαστούν μία χαρακτική μήτρα μετάλλου  διαστάσεων 30Χ40 ή δύο μήτρες 20Χ30.
Το κόστος του τριήμερου εργαστηρίου είναι 180 ευρώ και συμπεριλαμβάνει όλα τα υλικά, εργαλεία και αναλώσιμα που θα χρησιμοποιηθούν. Θα δοθεί Πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Κυριάκος Μορταράκος,1991

Event Information

Δηλώσεις συμμετοχής & επικοινωνία
κιν. 0030 6938 786 293, τηλ. 0030 210 3303436,
e mail: info@athens-printmaking.comdimitrasiaterli@hotmail.com
Βαφειοχωρίου 78 ( Πολύγωνο- Γκύζη) Αθήνα
τρολεϊ 15\ τέρμα  &  αστικά λεωφ. 224 ή 140 \ 4η στάση Βενιζέλου,
https://athens-printmaking.com

PINO PANDOFINI

Το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών,  Κ%Χ, Pandolfini & Σιατερλή δημιουργήθηκε το 1977 από τους εικαστικούς Pino Pandolfini και Δήμητρα Σιατερλή. Προτάθηκε σαν ένας εικαστικός χώρος όπου κάθε καλλιτέχνης- όχι μόνο χαράκτης- μπορούσε να δουλέψει τα έργα του και να επεξεργαστεί τις μήτρες χαρακτικής  χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό και την τεχνική βοήθεια που το εργαστήριο διέθετε. Η πολιτική του εργαστηρίου ήταν  και παραμένει η υποστήριξη  και η προβολή του αυθεντικού χαρακτικού έργου.
Καταξιωμένοι Έλληνες ζωγράφοι και γλύπτες δοκίμασαν τις δεξιότητές τους στη  Χαρακτική, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους έκφρασης, γνωστοί χαράκτες εμπιστεύθηκαν στο Κέντρο Χαρακτικής την εκτύπωση των  έργων τους ενώ οργανώνονται συστηματικά σημαντικές εκθέσεις με τους συνεργάτες καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κύρια δραστηριότητά του είναι η διοργάνωση σεμιναρίων για τις τεχνικές διαδικασίες  της χαρακτικής που απευθύνονται  σε εικαστικούς, θεωρητικούς της τέχνης αλλά και προς όλους εκείνους που αγαπούν τη χαρακτική κι επιθυμούν να δοκιμάσουν αυτό το μέσο, καθώς σε παιδιά κι εφήβους σε σχολεία.

 

 

 

Last modified: 07/08/2017