Λαμπρινή Μποβιάτσου: Πόσα μπορεί να πει ένας καθρέφτης…  

Πώς θα ήταν οι  ζωές μας αν γύρω μας υπήρχαν μόνο καθρέφτες; Ποιο θα ήταν το αντικείμενο και ποιο το είδωλο; Πώς θα ένιωθες αν συνεχώς σε «παρακολουθούσε» το είδωλό σου; Τί είναι τελικά ο καθρέφτης; Μια απλή αντανάκλαση, ένα ψυχαναγκαστικό αντικείμενο, εργαλείο της συνείδησης μας, ο προσωπικός μας κριτής, ο ψυχαναλυτής ή ένα καλός φίλος; Ναι αλλά αφού το είδωλο δεν είναι πραγματικό όν μπορεί να έχει ιδέες, να αποκτά γνώση των πραμάτων και να επηρεάζει τις ζωές μας;
Ερωτήματα και σκέψεις που πιθανόν να γεννηθούν και να ζητήσουν απαντήσεις στη νέα έκθεση της Λαμπρινής Μποβιάτσου «Η απάντηση του καθρέφτη». Η έκθεση παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου από τις 18 Φεβρουαρίου ως τις 6 Απριλίου και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευών και εγκαταστάσεων και επικεντρώνεται στην τελευταία δημιουργική πενταετία της καλλιτέχνιδος με σύντομες αναφορές στο προηγούμενο εικαστικό της έργο.
Ο επιμελητής της έκθεσης Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης σημειώνει: «Στο εικαστικό έργο της Λαμπρινής Μποβιάτσου η αντανάκλαση του καθρέπτη αποτελεί τη μυσταγωγική είσοδο στον ψευδαισθητικό κόσμο που δημιουργεί η καλλιτέχνις για μετάβαση του θεατή από τον ιδιωτικό θεματικό της κόσμο στο συγκερασμένο παραισθητικό πεδίο των συλλογικών συμμετοχών και πολλαπλών ειδώλων. Είτε στη ζωγραφική της δημιουργία είτε στις γλυπτικές της κατασκευές, οι απαστράπτουσες επιφάνειες των κατόπτρων χειραγωγούν το φως κατακερματίζοντας τη συνέχεια των επιφανειών και καθώς υποσκάπτουν οριστικά την αλληλουχία των καρτεσιανών συντεταγμένων δημιουργούν ένα νέο χωροχρόνο ευρηματικής συνύπαρξης άυλου και υλικού κόσμου.
Η εσκεμμένη περιπλάνηση της Λαμπρινής στην εικονική πραγματικότητα  των κατόπτρων μεταστοιχειώνει την πρόθεσή της για ζωγραφική απεικόνιση ναρκισσιστικού βεληνεκούς σε συλλογική πρόσκληση επανατοποθέτησης των συντεταγμένων της μαζικής συνείδησης απέναντι στην ρέουσα πραγματικότητα που η καλλιτέχνις αντανακλά, πολλαπλασιάζει, μεγιστοποιεί και εντέλει παραμορφώνει στο ίχνος τής αυτο-εικόνας της».
Την έκθεση συνοδεύει πολυσέλιδος κατάλογος με πρόλογο από τον ιδρυτή της Πινακοθήκης, Γιώργο Ν. Βογιατζόγλου, κείμενο τεκμηρίωσης από τον επιμελητή της έκθεσης Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη και συμβολές από μελετητές του έργου της Λαμπρινής Μποβιάτσου.
Η Λαμπρινή Μποβιάτσου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και σπούδασε Ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti di Roma. Ζει και εργάζεται στα Χανιά. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό της έργο της σε 12 ατομικές εκθέσεις και σε περισσότερες από 90 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Event Information
Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, Ελ. Βενιζέλου 63-71, Ν. Ιωνία 14231, Αθήνα
Εγκαίνια: Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 18 Φεβρουαρίου – 6 Απριλίου 2019
Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 -19.00  Σάββατο 11.00 -15.00 Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες: Τηλ. 210 2710472, fax 210 2712653, info@vogiatzogloucollection.gr

Last modified: 17/02/2019