Λαμπρινή Μποβιάτσου – Νίκος Γιαβρόπουλος, αρχή και τέλος

ΓΙΑΒΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ pieta

Συμπληρώνοντας δέκα χρόνια ενεργής πολιτιστικής παρουσίας το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζει μια σειρά εικαστικών εκθέσεων με επετειακό χαρακτήρα και πνεύμα εξωστρέφειας. Στόχος είναι να παρουσιαστεί σε νέους συσχετισμούς και εικαστικούς συνδυασμούς διερεύνησης η σύγχρονη τέχνη του 21ου αιώνα μέσα από τις ελληνικές και διεθνείς συλλογές του Μουσείου αλλά και η παρουσίαση του έργου νέων δημιουργών σε συνδυασμό με το καταξιωμένο έργο των σύγχρονων δασκάλων της τέχνης, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.
Στο εορταστικό πλαίσιο «2008-2018: 10 Χρόνια Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον»  παρουσιάζεται στα Χανιά η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Αρχή & Τέλος» της Λαμπρινής Μποβιάτσου και του Νίκου Γιαβρόπουλου στον Άγιο Ρόκκο, Πλατεία 1821 & Δασκαλογιάννη, Σπλάντζια, Παλιά Πόλη. Επιμέλεια: Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος &  Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΠΟΒΙΑΤΣΟΥ

Παρά το γεγονός ότι η Λαμπρινή Μποβιάτσου και ο Νίκος Γιαβρόπουλος δεν είναι εννοιολογικοί καλλιτέχνες, αυστηρά μιλώντας, οι επιλογές τους δείχνουν να είναι σε μεγάλο βαθμό καθορισμένες από την εννοιολογική ατζέντα. Επιλέγουν συγκεκριμένα να δείξουν τη δουλειά τους σε μια εκκλησία παρά στους λευκούς τοίχους μιας αίθουσας τέχνης, προσεγγίζοντας το θέμα της αρχής και του τέλους, με όλα τα συναφή ζητήματα, της γέννησης και της παρακμής, της νεότητας και του γήρατος, της ζωής και του θανάτου. Η έκθεσή τους φαίνεται προσανατολισμένη στο να παράγει στοχασμό για τα μεγάλα συμβάντα που καθορίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη παρά στο να παράγει υλικό προς πώληση. Επιπλέον, η έκθεση καλύπτει όλα σχεδόν τα εικαστικά μέσα, το βίντεο, τη φωτογραφία, το σχέδιο, την εγκατάσταση, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τα μεικτά μέσα και τα έτοιμα αντικείμενα σε μια προσπάθεια που φαίνεται να αγνοεί την ενότητα ύφους προς όφελος της ανάδειξης του θέματος προς διαπραγμάτευση.

ΓΙΑΒΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ madonna

Η έκθεση σ’ ένα δημόσιο χώρο όπως η καθολική εκκλησία του Αγίου Ρόκκου συνεπάγεται μια σειρά από περιορισμούς που οι καλλιτέχνες φαίνεται να υποδέχονται θετικά. Ο Άγιος Ρόκκος είναι ένα από τα κύρια Ενετικά μνημεία των Χανίων το οποίο κτίστηκε κατά την τελευταία φάση της Ενετικής κυριαρχίας στο νησί, το 1630 και συγκεκριμένα 15 χρόνια πριν την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς. Η εκκλησία είναι ο τόπος που οι άνθρωποι γιορτάζουν τα συμβάντα της αρχής, της γέννησης και του τέλους, του θανάτου.

ΜΠΟΒΙΑΤΣΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ

Φυσικά αυτή δεν είναι πλέον μια εκκλησία που λειτουργεί και αυτό ακριβώς το δεδομένο αναζωπύρωσε το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον των καλλιτεχνών να εγκαταστήσουν ακριβώς εκεί τη δουλειά τους, για να διαπιστώσουν αν η τέχνη μπορεί να αντικαταστήσει τη θρησκεία σε ό,τι αφορά στο στοχασμό πάνω στα πιο σημαντικά γεγονότα της ανθρώπινης ζωής.

Last modified: 23/08/2018