Λέσβος: Ένα σύγχρονο δωμάτιο θαυμάτων

Ξύπνησα με το μαρμάρινο τούτο κεφάλι στα χέρια
που μου εξαντλεί τους αγκώνες και δεν ξέρω πού να τ’ ακουμπήσω.
Έπεφτε το όνειρο καθώς έβγαινα από το όνειρο
έτσι ενώθηκε η ζωή μας και θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναχωρίσει.
Γιώργος Σεφέρης, Μέμνησο λουτρν ος νοσφίσθης

Ξένια Κογχυλάκη, JunkDance, 2019, Courtesy the artist

Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «Ξύπνησα με ένα μαρμάρινο κεφάλι στα χέρια» σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή, καταλαμβάνοντας ένα νεοκλασικό κτίριο στο χωριό της Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τη σύγχρονη πολυπλοκότητα, η έκθεση διερευνά την έννοια του wunderkammer. Η άδεια κατοικία ως μια ανοιχτή βιτρίνα γίνεται το σκηνικό για τη παρουσίαση διαφόρων μεθόδων χαρτογράφησης, συλλογής και αρχειοθέτησης στην καλλιτεχνική πρακτική. Ο τίτλος της έκτης καλοκαιρινής έκθεσης αναφέρεται στο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη, που ως σύγχρονη Οδύσσεια διακρίνει τη συνέχεια μεταξύ παρελθόντος και παρόντος και πώς αυτή επιγράφεται τόσο ως προσωπική εμπειρία όσο και ως πολιτισμική μνήμη.

Louis de Belle, Besides Faith, 2016, Courtesy the artist

Το έντονο συλλεκτικό παρελθόν της Λέσβου ενημερώνει το ευρύτερο πλαίσιο της έκθεσης, από τα προϊστορικά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους, την αρχαιολογία και τη λαϊκή παράδοση μέχρι τη περίφημη συλλογή του Tériade και του πρώτου Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Ελλάδα που ίδρυσε στο νησί.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες συνθέτουν ένα σύγχρονο δωμάτιο θαυμάτων (cabinet of curiosities). Τα έργα τους αντικατοπτρίζουν θραυσματικά τη σημερινή κοινωνία, θέτοντας ερωτήματα για τη διατήρησή και το ρόλο τους. Παράλληλα τονίζουν τη θεραπευτική αξία της τέχνης σε έναν υλικά κορεσμένο κόσμο και καταδεικνύουν πώς τα αντικείμενα που συγκεντρώνουμε – απτά και ψηφιακά – γίνονται τεκμήρια της ταυτότητάς μας ως εν δυνάμει συλλέκτες.

Άδωνης Αρχοντίδης, Bath I, 2018 Courtesy the artist

Με οδηγό τα αντικείμενα αυτά, οι επισκέπτες καλούνται να δημιουργήσουν τα δικά τους νοητικά μονοπάτια μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, αντιμετωπίζοντας τους προσωπικούς τους περιορισμούς και προκλήσεις.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Joan Jonas, Ηλίας Παπαηλιάκης, Virginia Russolo, Bas Jan Ader, Guendalina Cerruti, Χρήστος Δεληδήμος, Anna Franceschini, Louis De Belle, Jonathas de Andrade, Ørjan Amundsen, Ευγενία Βερελή, Petter Solberg, Άδωνης Αρχοντίδης, Sarah Cockings και Harriet Fleuriot.
Την έκθεση συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις με πρόγραμμα χορού, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, ξεναγήσεις, προβολές καθώς και ένας δίγλωσσος κατάλογος. Τέλος, θα παρουσιαστεί το νέο journal της K-Gold Temporary Gallery με τίτλο “The Wild Ones”, όπου συμμετέχουν οι φωτογράφοι Polly Brown, Diego Saldiva, Martin Sekera, Elena Subach, Daniel Everett και Christian Michael Filardo.

Julie Rasmussen: There’s a moose growing out of my back, 2019, Courtesy the artist

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Παρασκευή 9 Αυγούστου, 20.30
There’s a moose growing out of my back
Χορογραφία: Julie Rasmussen
Ερμηνεία:Julie Rasmussen, Maren Fidje Bjørnseth, Hilde Ingeborg Sandvold
JunkDance
Χορογραφία: Ξένια Κογχυλάκη Ερμηνεία: Νεφέλη Καδινοπούλου Αστερίου, Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, Ευθύμιος Μοσχόπουλος

Jonathas de Andrade, O Peixe, 2016, Courtesy Galeria Vermelho

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Αυγούστου, 11.00 – 13.00 Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά με την εκπαιδευτικό Κατερίνα Ζάγκλη

Ξενάγηση στην έκθεση
Τετάρτη 14 Αυγούστου, 20.00 με τον επιμελητή Νικόλα Βαμβουκλή

Πρόγραμμα Προβολών
Καθημερινά στην αυλή του οικήματος, 21.00 – 23.00

Guendalina Cerruti, Stadio, 2014, Courtesy the artist

Η K-Gold Temporary Gallery αποτελεί μια νομαδική πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο από το Νικόλα Βαμβουκλή. Στοχεύοντας στο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με το σύγχρονο πολιτισμό, ενεργοποιεί εναλλακτικούς χώρους όπου προσφέρει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και επιμελητές να διευρύνουν την έρευνα και την πρακτική τους. Πέρα από τις δράσεις της στη Λέσβο, συμπράττει με πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ το 2015 διακρίθηκε ως καινοτόμος ευρωπαϊκή πρωτοβουλία από τη Μητρόπολη της Ναντ.

Bas Jan Ader, Primary time, 1974, Courtesy The Estate of Bas Jan Ader _ Mary Sue Ader Andersen & Meliksetian _ Briggs, Los Angeles

Event Information
Οίκημα Βασιλείας Ταφύλια, Αγία Παρασκευή, 81102 Λέσβος
Εγκαίνια: Παρασκευή 9 Αυγούστου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 9 Αυγούστου  – 8 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 – 13.00 και 19.00 – 23.00 Ελεύθερη είσοδος
Επικοινωνία Tηλ: 6942202222 E-mail: kgoldtemporarygallery@yahoo.com
Website: http://kgoldtemporarygallery.tumblr.com

Daniel Everett, Preservation II, 2015, Courtesy the artist

 

 

Last modified: 11/08/2019