Λάμπρος Ψυρράκης: Επιστρέφω στην ζωγραφικότητα!

H γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη την ατομική έκθεση του Λάμπρου Ψυρράκη «Επαυξημένη ζωγραφικότητα». Η έκθεση διαρκεί από την 1 Νοεμβρίου ως τις 3 Ιανουαρίου.
Για την έκθεση του ο Λάμπρος Ψυρράκης γράφει: «Στην πρόσφατη έρευνά μου, με τίτλο Επαυξημένη Ζωγραφικότητα, θα μπορούσα να την ονομάσω και Θορυβώδη Παραστατικότητα, χρησιμοποιώ την επιφάνεια στήριξης, το χαρτί ή τον καμβά, με την έννοια του σχεδίου, αφήνοντας τη ζωγραφική χειρονομία σε ένα ρευστό, καθαρό λευκό, ανέγγιχτο χώρο. Η ποιότητα του υφανθέντος καμβά ή του κόκκου του συγκεκριμένου χαρτιού ενσωματώνεται στο έργο, παραπέμποντας τον γνώστη της ιστορίας της τέχνης στον «αιωρούμενο σουπρεματισμό» του Καζίμιρ Μαλέβιτς γύρω στο 1915. Επομένως, αυτή η στάση οριοθετεί το έργο στο σημείο καμπής της ζωγραφικής και του σχεδίου. Από άποψη μορφής, υπάρχουν δύο παράλληλα στοιχεία, ένα αφηρημένο μοτίβο, με αναφορά στα ηρωικά μη αναπαραστατικά κινήματα της δεκαετίας του ’50 και μια εικονιστική σκηνή, συρικνωμένη σε μικρογραφία.

Σπέρνοντας κόκκινες κάντιλακ και θερίζοντας δομές του Morellet, ακρυλικό μελάνι και λάδι σε καμβά, 130 x130cm

Η διελκυνστίνδα μεταξύ της αφηρημένης και της αναπαραστατικής τέχνης, πυροδοτούμενη από συγκρουσιακές ιδεολογίες της προοδευτικής αριστεράς και συντηρητικής δεξιάς, δεν καθορίζουν πλέον τον κάποτε πολωμένο κόσμο της Ανατολής και της Δύσης, του Βορρά και του Νότου, του Μέσου και του Άπω. Η εξαφάνιση των μεγάλων αφηγήσεων άφησε κενό χώρο που καταλαμβάνεται από μια αυξανόμενη κακοφωνία μετάδοσης αλληλοκαλυπτόμενων  μικρομηνυμάτων – θόρυβος. Ο θόρυβος είναι ο πιο κατάλληλος όρος για να περιγραφεί ο νέος Μποντριγια – Ντελεζιανός κόσμος που δεν είναι ούτε αληθής, ούτε ψευδής προκαλώντας σύγχυση στους ανθρώπους που επιμένουν να είναι πρόσωπα της εποχής του διαφωτισμού.
Μέχρι πρόσφατα διασκέδαζα κι εγώ τσαλαβουτώντας στα απόνερα της εδαφοποιητικής προσομοίωσης, ενός άκορμου κόσμου που εξαπλώνεται ριζωματικά,… όμως αρκετά! Ανακρούω πρύμναν! Με βλέπετε να απομακρύνομαι και σμικρύνομαι ,όπως οι παραστατικές μικρογραφίες στα έργα μου. Επιστρέφω στην ζωγραφικότητα!»

Λάμπρος Ψυρράκης, Τοπίο, 2019, ακρυλικό μελάνι, λάδι σε καμβά, 94 x 85 cm

Event Information
zina athanassiadou gallery, Π.Π. Γερμανού 5, 546 22 Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, 20.30
Διάρκεια έκθεσης: 1 Νοεμβρίου – 3 Ιανουαρίου 2020
Ώρες λειτουργιάς: Τετάρτη και Σαββατο:10.30-14.00 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.30-14.00 + 17.30-21.00
Πληροφορίες: Τηλ. +30 2310 275 985, f +30 2310 233 093, artgalleryz-a@the.forthnet.gr
www.zinaathanassiadou.com

 

 

 

 

 

Last modified: 01/11/2019