Κώστας Βαρώτσος: Τα θρύψαλα της Ευρώπης στη Σύρο και στο Κάσελ

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ – Ένας εντυπωσιακός «ορζοντας» στην παραλία της Ερμούπολης

Ο «Ορίζοντας» ήταν μόνο ο προπομπός. Το υπέροχο γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου με τους επτά γυάλινους κύκλους από την πρώτη μέρα του Ιουνίου δεσπόζει στην παραλία της Ερμούπολης, προσφέροντας μια άλλη οπτική στον ορίζοντά της. Ο γλύπτης έστειλε στη Σύρο τον «ορίζοντα» του περίπου δέκα μέρες πριν από την επίσημη έναρξη της έκθεσης του «Διαστρωματώσεις» που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Η έναρξη της έκθεσης συμπίπτει με την έναρξη της documenta 14 στο Κάσελ και ο καλλιτέχνης υπόσχεται ότι όποιο από τα δύο εικαστικά γεγονότα και αν επιλέξουν οι φίλοι της δουλειάς του δεν θα βγουν χαμένοι, καθώς παρουσιάζει και στις δύο πόλεις το ίδιο ολοκαίνουργιο έργο του σε δύο εκδοχές: μια εγκατάσταση όπου οι 27 σημαίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται αραδιασμένες στο πάτωμα και σπασμένες καθώς είναι φτιαγμένες από γυαλί και όχι από ύφασμα.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ – Τα θρύψαλα της Ευρώπης σκόρπια στο πάτωμα Fridericianum. Είναι η πρώτη εκδοχή του έργου για τη documenta 14

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ: Στο πάτωμα της Πινακοθήκης Σύρου η δεύτερη εκδοχή του έργου «Τα θρύψαλα της Ευρώπης»

Η διττή εκδοχή του έργου εκπέμπει ισχυρό πολιτικό μήνυμα για την κατάσταση της Ευρώπης. Το έργο που βλέπουμε στην Ερμούπολη συνοδεύεται και από δυο κάθετους άξονες – στροβίλους που ενισχύουν την αίσθηση της διάλυσης η οποία επιτείνεται από την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων.
Οι «Διαστρωματώσεις», περιλαμβάνουν εκτός από  τον «Ορίζοντα» και τη σύνθεση με τα που προαναφέραμε, άλλα δέκα συνολικά έργα του καλλιτέχνη. Ανάμεσά τους ένας «Λαβύρινθος» από γυαλί, επίσης έργο με πολιτικές προεκτάσεις, αλλά και μια από τις «Πόρτες» του – ένα πλαίσιο ανοιχτό που περιβάλλεται μόνο στις εξωτερικές του πλευρές από κοφτερά γυαλιά – προσφέροντας μια αίσθηση αισιοδοξίας για τη λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία μας, με τους κινδύνους να μένουν στο περιθώριο αλλά και να ελλοχεύουν να πληγώσουν όσους λοξοδρομήσουν.
Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου και η διοργάνωση γίνεται από το δήμο Σύρου – Ερμούπολης

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ – «Πόρτες». Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν στο περιθόριο

Event Information
Πινακοθήκη Κυκλάδων, Ερμούπολη Σύρου
Εγκαίνια: Σάββατο, 10 Ιουνίου, 19,00
Διάρκειας έκθεσης: 10 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη -Σάββατο 10.00-14.00 και 18.00-22.00 Κυριακή 12.00-14.00 και 18.00-22.00 (Δευτέρα κλειστά)

 

 

 

Last modified: 10/06/2017