Κυριάκος Κατζουράκης στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣΠαράλληλα και σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη παρουσιάζει έκθεση έργων του Κυριάκου Κατζουράκη που έρχονται από τη συλλογή της Πινακοθήκης Γρηγοριάδη, το ομοίωμα της πτητικής μηχανής του LeTatlin και Σκηνικά αντικείμενα. Στην ενότητα αυτή έργων, καταγράφει την πραγματικότητα, μέσα από εικόνες και συνειρμούς της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας και της ιστορίας της Τέχνης και διαμορφώνει - μέσα από ένα πλούσιο λεξιλόγιο, κοινωνικές εμπειρίες και συμβάντα. Την έκθεση επιμελείται ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Στον πρόλογο του καταλόγου της αναδρομικής έκθεσης του Κυριάκου Κατζουράκη που γίνεται στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, ο  Γιώργος Γρηγοριάδης αναφέρει: «Το έργο του Κυριάκου Κατζουράκη είναι τέτοιο: από τα σπουδαστικά χρόνια μέλος της «Ομάδας Τέχνης Α’», ιδρυτικό μέλος της ομάδας «5 Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές» την περίοδο της δικτατορίας και στη συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καλλιτεχνών EUROPA 24. Το έργο του είναι πάντα δεμένο με την κοινωνία και χαρακτηρίζεται από την κριτική ματιά του. Αυτή η κριτική θέαση είναι εμφανής, όχι μόνο στην εικαστική του δημιουργία, αλλά και σε όλα τα πεδία καλλιτεχνικής έκφρασης στα οποία εμπλέκεται, όπως στο Θέατρο, τη Μουσική, τη Σκηνογραφία, τη Φωτογραφία και τον Κινηματογράφο, και είναι τελικά πολιτική πράξη. Κάθε καλλιτεχνική δημιουργία δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική πράξη, αλλιώς δεν αντιστοιχεί στην ανθρώπινη φύση».
Ο ίδιος ο Κατζουράκης γράφει στο βιβλίο του «Η τάξη στο Χάος» που θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη: «Πολλές φορές, το μόνο που επιθυμεί ο καλλιτέχνης είναι να ανατρέψει τους κανόνες. Σε εποχές σύγκρουσης, είναι από τους πρώτους διαθέσιμους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των άλλων. Ο καλλιτέχνης μπορεί, εφόσον θέλει, ν’ αγγίξει τα πιοΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ σκοτεινά μέρη της ψυχής του ανθρώπου και της κοινωνίας∙ μπορεί να γίνει ένα είδος απολογητικός καθρέφτης ή να γίνει ανατρεπτικός. Ακόμη κι όταν τα έργα του μιλούν με λεπτότητα κι ευγένεια, κι αν υμνούν την ομορφιά ή την αθωότητα, πιστεύω ότι η ανατρεπτική του φύση βρίσκει ρωγμές να τρυπώνει».

 

Παράλληλα με την έκθεση θα γίνει προβολή των ταινιών: Γλυκιά μνήμη, Δρόμος προς τη Δύση και Μικρές εξεγέρσεις. Επίσης οργανώνονται συζητήσεις για το έργο του Κυριάκου Κατζουράκη και παρουσίαση του βιβλίου του «Η τάξη στο Χάος» (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο). Τέλος θα παρουσιαστεί το Εργαστήριο Νίκου Πολίτη για τη σκηνογραφία

 

Event Information!

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ Διεύθυνση: Μαρίνου Αντύπα 18, 141 21, Ν. Ηράκλειο
Διάρκεια έκθεσης: 30 Απριλίου -31 Μαΐου  2013
Εγκαίνια: Τρίτη 30 Απριλίου,  19:30
Ωράρια λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 10:00-15:00 και 18:00-21:00
Σάββατο-Κυριακή: 11:00-14:00 Δευτέρα κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 2719744 info@pinakothiki.euwww.pinakothiki.eu, http://www.facebook.com/ΠινακοθήκηΓρηγοριάδη

 Get Widget