Καλλιρρόη Χρόνη: Άπειρο είναι κι αυτό που πέρασε

Τη νέα ατομική έκθεση της Καλλιρρόης Χρόνη παρουσιάζει η γκαλερί Τεχνοχώρος από τις 8 ως τις 31 Μαΐου. Τίτλος της έκθεσης «Το έξω και το μέσα μου φως». Στην πέμπτη ατομική της έκθεση η καλλιτέχνιδα παρουσιάζει θέματα που προσεγγίζουν τον προσωπικό της μύθο μέσα από μια ιδιότυπη ερμηνεία της μνήμης  όπου σε πρωταρχική θέση παραμένει το ανθρώπινο στοιχείο. Στην έκθεση «Το έξω και το μέσα μου φως» είναι παρούσα η αναγνωρίσιμη γραφή της δημιουργού, με την αμεσότητα  της εικόνας να παραμένει αμφίσημη, ρεαλιστική και συμβολική, σ’ ένα παιχνίδι ανάμεσα στη μνήμη –μνήμη αρχετυπική -και τη φαντασία. Η τάξη στο έργο της  η οποία οριοθετεί και την εικόνα στην πνευματική της διάσταση γοητεύει με τη φόρμα μαζί και με την ένταση που δίνει η ψευδαίσθηση της πραγματικότητας. Τα πρόσωπα διατηρούν το καθένα την ταυτότητα τους και μαγνητίζουν τον θεατή με το φως που ενσταλάζει η ζωή μέσα τους. Στα έργα της με τα ζωηρά χρώματα μια αισθητική συγκίνηση από ήχους παραμυθιών πλανάται για κάποιο απροσδιόριστο παρελθόν συνδυάζοντας την αντικειμενική παρατήρηση της φύσης και τη μελαγχολία του ρομαντισμού.
Ο ποιητής και δημοσιογράφος Κώστας Καναβούρης γράφει για την έκθεση της Καλλιρόης Χρόνη: «Αν τα παιδικά παιχνίδια μιας παλιάς ηλικίας που ακόμα συνεχίζεται μέσα στην απουσία της, πετούσαν όπως οι χαρταετοί, θα πετούσαν σαν τους χαρταετούς στα έργα της Καλλιρρόης Χρόνη. Για την ακρίβεια; Θα ετοιμάζονταν να αναληφθούν στους ουρανούς μυρωμένα από τη βεβαιότητα των παιδιών ότι άλλος κόσμος δεν υπάρχει παρά ο κόσμος της αθανασίας.
Αυτό τον κόσμο μας ενοφθαλμίζει η Καλλιρρόη Χρόνη με την έκθεσή της υπό τον τίτλο: «Το έξω και το μέσα μου φως». Απελευθερώνει τον ζείδωρο κίνδυνο της μνήμης – όχι την εύκολη υγρασία της νοσταλγίας – αφήνοντάς μας απροστάτευτους στο «Τώρα». Δείχνοντας πως άπειρο δεν είναι μονάχα αυτό που έρχεται, αλλά πως άπειρο είναι κι αυτό που πέρασε. Και διαρκώς θα περνάει. Ξανά και ξανά άπειρο. Αυτό το άπειρο όπου η τίγρης ψάχνει την τροφή της ενώ τα παιδιά παίζουν αμέριμνα. Παίζουν με τον Θεό, ποιος θα πάει πιο ψηλά τον χαρταετό του. Ο κερδισμένος ρίχνει τον αντίπαλο στα δόντια της τίγρης. Με μια πινελιά. Άλλωστε η κάθε πινελιά είναι ζαριά. Κι ο κάθε πίνακας ένα παιχνίδι που θα τελειώνει για πάντα. Κάτι σαν άπειρο».

Η Καλλιρρόη Χρόνη γεννήθηκε στη Σπάρτη.Μετά το πέρας των σπουδών της  στο τμήμα πολιτικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη  Σχολή Καλών  Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο το Δημήτρη  Μυταρά, ψηφιδωτό το Γιάννη Κολέφα και  Ιστορία της Τέχνης με τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Event Information
Τεχνοχώρος – Αίθουσα Τέχνης, Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα, metro Ακρόπολη
Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 8 Μαΐου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 4 -31 Μαΐου 2019
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 14.30 & 17.30 – 20.30 Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 – 16.00, Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά με τηλεφωνικό ραντεβού
Πληροφορίες: Τηλ. 211 182 38 18, www.technohoros.org

 

 

 

Last modified: 23/05/2019