Κάνε μια ευχή με τέχνη

Μαρία Ξυπολοπούλου
Φιλόλογος – Συντ. Θεμάτων Πολιτισμού

Κάνε μια ευχή Ελλάδος με τέχνηΣε δύσκολους καιρούς, όπως αυτοί που διανύουμε το τελευταίο διάστημα, η τέχνη έρχεται να δώσει το δικό της μήνυμα ελπίδας. Σε υλοποίηση μιας τέτοιας φιλοσοφίας παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση έργων τέχνης ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, τριάντα οκτώ Ελλήνων καλλιτεχνών, στην αθηναϊκή γκαλερί 7. Σκοπός της έκθεσης τα έσοδα από τις πωλήσεις να διατεθούν για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού οργανισμού Make a wish Greece (Κάνε μια ευχή Ελλάδος).
Αυτό που τελικά εισπράττουν τα παιδιά ευχής, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια μεγάλη εμπειρία μιας ή δύο ημερών ή ακόμη και μιας εβδομάδας. Τα βοηθά να βρίσκουν το κουράγιο για να συνεχίσουν τον αγώνα τους και τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να παλέψουν για τη ζωή τους. Η εκπλήρωση της ευχής ενός παιδιού αποτελεί μία τόσο μοναδική και συναρπαστική εμπειρία που έχει τη δύναμη να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του, θωρακίζοντάς το ίδιο και τους γύρω του με δύναμη στη μάχη που δίνει με την αρρώστια. Έτσι όταν το όνειρο ενός σοβαρά άρρωστου παιδιού γίνεται πραγματικότητα, εκείνο μάχεται με μεγαλύτερο σθένος ενάντια στην αρρώστια που απειλεί τη ζωή του.
To Art Links – Wishes έρχεται να ενώσει όλους εκείνους που πιστεύουν σε καλύτερες μέρες και στην ιδιαίτερη σημασία των παιδικών ονείρων καλώντας σε μια ομαδική ευχή.
Γυρίζοντας λίγο προς τα πίσω, να πούμε πως η ιστορία του Make a Wish Greece- Κάνε μια ευχή Ελλάδος ξεκινάει το 1996, με πρώτη ευχή αυτήν του Ανδρέα, που ήθελε να παίξει με την αγαπημένη του ομάδα, τον Ολυμπιακό. Το Μake-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) είναι μια Αστική, Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, κορυφαία στο είδος της που ασχολείται αποκλειστικά με τον ψυχικό κόσμο του σοβαρά άρρωστου παιδιού.

Το Make-A-Wish®International είναι σήμερα ο μεγαλύτερος Φιλανθρωπικός Οργανισμός πραγματοποίησης ευχών παγκοσμίως, που πρόσφατα αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη (Ο.Η.Ε) ως ένας από τους πλέον γνωστούς και αξιόπιστους Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς στον κόσμο.
Το Art Links Whishes 2015 επιχειρεί να ενώσει τους ανθρώπους μέσω της δημιουργικότητας και της τέχνης. Πιστοί στο όραμά τους, θα βοηθήσουν, ώστε τα παιδιά να βιώσουν μια στιγμή ευτυχίας στη ζωή τους με το να εκπληρωθεί μια ευχή τους.

Η Sia Durocher τοποθετεί κάποιο έργο υπό το βλέμμα της Μαρίας και του Λευτέρη ΚανακάκιSia Durocher(general manager/ ιδιοκτήτρια του Art Links)  και τους ιδιοκτήτες της Gallery 7 όπου  δέχτηκαν να μας μιλήσουν για το art links 2015 καθώς και για το πώς προέκυψε η  ιδέα της φιλοξενίας της φετινής έκθεσης στο χώρο τους.

Σία, θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για το Art Links, πώς ξεκίνησε η ιδέα;
Το Art Links – Wishes λειτουργεί για 2η φορά. Πρόκειται για ένα είδος φεστιβάλ, πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια. Η πρώτη χρονιά ήταν πέρυσι. Στα πλαίσια του φεστιβάλ γίνονται διάφορες εκδηλώσεις όπως μουσικά events, θεατρικές παραστάσεις, workshops και εικαστικές εκθέσεις τα έσοδα των οποίων πάνε στο Make a Wish-Greece. Το φεστιβάλ αυτό θα ξαναγίνει το 2016. Φέτος που είναι η ενδιάμεση χρονιά, αποφασίσαμε να κάνουμε διάφορες μικρές θεματικές εκδηλώσεις κάθε μήνα. Έτσι τώρα θα παρουσιάσουμε μια εικαστική έκθεση, το Σεπτέμβριο θα ασχοληθούμε με τα θεατρικά δρώμενα, τον Οκτώβριο θα οργανώσουμε ένα μουσικό σαββατοκύριακο και το Νοέμβριο ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να οργανωθεί το  Art Links- Wishes και σε άλλες χώρες ( π.χ. Art Links London). Ξεκίνησε από την Ελλάδα καθώς τα τελευταία χρόνια μένω εδώ.

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με την τέχνη;
Η τέχνη για εμένα ταυτίζεται με την δημιουργία. Τέχνη είναι η κάθε μέρα, η κάθε στιγμή. Μου αρέσει να δημιουργώ . Έτσι προέκυψε και η ιδέα να ξεκινήσω  το serendipity magazine, ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που ασχολείται με πολιτιστικά- καλλιτεχνικά θέματα. Αυτή τη στιγμή, έχω τη χαρά να παρουσιάζω μέσα από το περιοδικό περισσότερους από 250 καλλιτέχνες από όλες τις Ηπείρους. Να πούμε μάλιστα, ότι οι καλλιτέχνες μπορούν να δείξουν τη δουλειά τους μέσα από το περιοδικό χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά.

SIA DUROCHER 4Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με το Make a Wish Greece- Κάνε μια Ευχή Ελλάδος;
Επέλεξα να συνεργαστώ με το Make a wish Greece- Κάνε μια ευχή Ελλάδος επειδή πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δρα ανεξάρτητα από πολιτικές και θρησκευτικές οργανώσεις. Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα χρήματα πάνε απευθείας στα παιδιά. Και ποιος δεν θέλει να γίνει πραγματικότητα το όνειρο ενός παιδιού; Και ποιος δεν θέλει να κάνει ένα παιδί χαρούμενο;  Στη δική μου περίπτωση και των συνεργατών μου, το θέλαμε πολύ.

Τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε μέσα από τις εκδηλώσεις και τη δράση του Art Links –Wishes;
We create our life, our reality, our world. Εμείς ήμαστε υπεύθυνοι για ότι καλό και ότι κακό συμβαίνει στη ζωή μας. Ειδικά όπως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, είναι πιστεύω πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που έχουμε να ρυθμίζουμε τη ζωή μας, να αλλάζουμε κάθε κακό, ότι δεν μας αρέσει. Το Art Links- Wishes στοχεύει στο να βοηθήσει τους ανθρώπους με την τέχνη.

Τα περισσότερα έργα έχουν πλέον τοποθετηθεί στη θέση τους και η έκθεση είναι σχεδόν έτοιμη για να ανοίξει τις πόρτες της την Τρίτη 23 Ιουνίου στο κοινό.

Οι κύριοι Μαρία και Μανώλης Κανακάκις,  ιδιοκτήτες της Γκαλερί 7, που θα φιλοξενεί την έκθεση, σημειώνουν:

11430264_816541101776161_8222088768288462480_n«Εμείς πάντα θέλαμε να στηρίξουμε παρόμοιες εκδηλώσεις. Χαιρόμαστε που οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συμμετοχής. Ελπίζουμε να ευαισθητοποιηθούν και άλλοι άνθρωποι, οργανισμοί και καλλιτέχνες και να συμμετέχουν μελλοντικά.  Είναι σημαντικό να υπάρχει συμμετοχή και να στηρίζονται αυτές οι προσπάθειες. Παραμένουμε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε τέτοιου είδους πρόταση»
Έργα του εκθέτουν οι καλλιτέχνες: Αγγελίδου Δάφνη, Ακριθάκη – Cheitman Χλόη, Βαξεβανίδου Αγγέλικα, Καρβέλα Αναστασία, Κασκούρας Νίκος, Κατσιπάνος Θεόφιλος, Κοκονάκη Αγγελική, Κονταράτος Γιάννης, Κωνστοπούλου Μέρσα, Λαβδάς Κώστας, Λατινοπούλου Αθηνά, Μακρή Αγγελική, Μάντζαρης Κωνσταντίνος, Μαρουλή Αλεξία, Μάσσος Κωνσταντίνος, Μισσούρας Τάσος, Μιχαήλου Ελένη, Μπαχά Μαρία, Παπαδουλή Αφροδίτη, Παπαλαμπρίδη Μαρίνα, Παπαντωνίου Ζαχαρίας, Παπαποστόλου Χαρίκλεια, Πεχλιβάνη Ελένη, Προκοπίου Ελιάννα, Ρομπόρα Κρις, Σκοπελίτης Βασίλης, Σπυράτου Πηγή, Σταυροπούλου Ματίνα, Στεφανίδη Φωτεινή, Τσίτουρα Νότα, Φεοφανίδου Εύη, Φιλιππακοπούλου Μαρία, Χαδούλης Γιώργος, Χαλορίδη Βασιλική, Χατζηανδρέου Μαρία, Χρυσοχοϊδου Μαρία, Ψαρρός Μίλτος, Peter C. Seibt
Art Links – Wishes: Sia Durotcher (general manager/ owner Art Links), Chrys Roboras (Art Director), Βάσω Σωτηρίου ( Public Relations) Φωτογραφικό Υλικό: Σύλβια Σαχίνη

Event Information

ΓΚΑΛΕΡΙ «7» Σόλωνος 20, 106.73 Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη, 23 Ιουνίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 23 – 5 Ιουλίου 2015
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Σάββατο 11.00 – 15.00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00, 18.00 – 21.00
Πληροφορίες: Τηλ. 210.3612050, gallery7@hol.grwww.gallery7.gr

Last modified: 25/07/2015