Θεωρήματα 2018: Είκοσι Θεωρητικοί παρουσιάζουν στο ΕΜΣΤ δημιουργίες 47 εικαστικών  

Στόχος η δημιουργία ενός θεσμού εκτός εμπορευματικού περιβάλλοντος, ανοιχτού σε νέους καλλιτέχνες

 

ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ Second Papers, 2006 Εγκατάσταση, μικτή τεχνική Διαστάσεις μεταβλητές

Υπήρξαν περίοδοι που η θεωρία δεν ήταν κεντρική για την τέχνη. Σήμερα, καθώς πολλά έχουν αλλάξει, η θεωρητική εξήγηση της τέχνης μοιάζει αναγκαία. Η θεωρία απελευθερώνει τον καλλιτέχνη από μια περιορισμένη ταυτότητα, από τον κίνδυνο η τέχνη του να γίνει αντιληπτή ως μια τοπική περιέργεια. Ο θεωρητικός μπορεί να δώσει σε συγκεκριμένη δουλειά του καλλιτέχνη ευρύτητα αποδοχής στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας. Να συμβάλλει ώστε να βρίσκει θέση και δέκτες σε ένα περιβάλλον Βαβέλ.
Ένα πάντρεμα – συνεργασία Θεωρητικών και Καλλιτεχνών φιλοξενεί το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην πιο φιλόδοξη ίσως παραγωγή του από τις πρώτες μέρες της  «ημιλειτουργίας» του. Και η παραγωγή αυτή υλοποιείται με την AICA – Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών. Είναι τα «Θεωρήματα» που διαρκούν από τις 8 Φεβρουαρίου ως τις 15 Απριλίου.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΟΣ – Χωρίς τίτλο από τη σειρά «White Power», 2007-2017 Εγκατάσταση Οικιακά έπιπλα, πηλός ψημένος και υαλωμένος δύο φορές στους 1050 βαθμούς Κελσίου 280 x 170 x 170 εκ. (άποψη εγκατάστασης)

Για δύο μήνες 42 καλλιτέχνες και 20 θεωρητικοί μας καλούν να αποκρυπτογραφήσουμε εκθέματα που προέκυψαν μέσα από συνεργασίες και συνέργειες. Συγκεκριμένα, για τα Θεωρήματα 2018, επιμελητές, θεωρητικοί και κριτικοί της τέχνης, μέλη του Ελληνικού τμήματος της AICA, πρότειναν έως τρεις καλλιτέχνες ο καθένας με άξονα τα Παραγωγικά και Αξιωματικά Συστήματα, προτάσσοντας την ιδέα ότι η καλλιτεχνική δημιουργία είναι προϊόν μίας αναλυτικής διαδικασίας και όχι απλά μίας έκφρασης που υπαγορεύεται από αναπαραγωγές κυρίαρχων προτύπων της εποχής μας.

ΑΝΝΑ ΛΑΣΚΑΡΗ – Left of the Parthenon, 2015 3D animation Διάρκεια: 90’’ σε επανάληψη Ψηφιακό βίντεο ανάλυσης 1920 x 1080 pixels (Στιγμιότυπο)

Σύμφωνα με το σκεπτικό των «Θεωρημάτων» η προβολή και η ανάδειξη της τρέχουσας Ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής μέσα από την επιστημονική, θεωρητική και καλλιτεχνική αναζήτηση, αποτελούν τη βάση του νέου αυτού εγχειρήματος της AICA Hellas, με στόχο να καθιερωθεί ως θεσμός και να επαναλαμβάνεται ανά διετία. Επιμελητές, κριτικοί, επιστήμονες της ιστορίας της τέχνης αλλά και καλλιτέχνες συνομιλούν, συνεργάζονται και παρεμβαίνουν στο καλλιτεχνικό πεδίο γύρω από μια θεματική που θα διαφοροποιείται και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τα καίρια ζητήματα κάθε περιόδου. Η έναρξη του θεσμού στο ΕΜΣΤ, σηματοδοτεί τη σημασία των συνεργειών μεταξύ όλων των θεωρητικών και των καλλιτεχνών, που επιθυμούν να συν-διαλέγονται και να δημιουργούν από κοινού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ – Κλωσσομηχανή αριθμός 6, 1995 – 2017 Σίδερο, ηλεκτρικές λάμπες, οροί, αυγά, μηχανή εκκόλαψης, φωτογραφίες, video Διαστάσεις μεταβλητές

Οι θεωρητικοί με τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στα «Θεωρήματα 2018» είναι οι:

Άννα Λάσκαρη, Μάρω Μιχαλακάκου, Αιμιλία Παπαφιλίππου σε πρόταση της Σωζήτας Γκουντούνα
Κώστας Βαρώτσος, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Νίνα Παπακωνσταντίνου
σε πρόταση της Χάριτος Κανελλοπούλου
Δημήτρης Τράγκας
σε πρόταση της Λένας Κοκκίνη
Νίκος Παπαδόπουλος
σε πρόταση του Τάσου Κουτσουρή
Νίκη Γκουλέμα
σε πρόταση του Χριστόφορου Μαρίνου
Θανάσης Πάλλας, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Τάσσος
Τριανταφύλλου σε πρόταση του Εμμανουήλ Μαυρομμάτη

ΜΑΡΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ – Ανθρώπων Ίχνη Νο 5, 2014, [Στην μνήμη του Φωτογράφου Βαγγέλη Τσάκου (1913-1978)] Άφιξη των προσφύγων από την Μικρά Ασία στην Ελευσίνα,1922. Ψηφιακή εκτύπωση, 250 x 180 cm. Η Πακιστανική Κοινότητα της Ελευσίνας, 2008. Video με ήχο, διάρκεια 4’ 15” Εγκατάσταση με ψηφιακή εκτύπωση σε καμβά, Video με ήχο. Ευγενική προσφορά του Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Ελευσίνας

Γιάννης Ζιώγας, Νίκος Τρανός, Έρση Χατζηαργυρού σε πρόταση της Μπίας Παπαδοπούλου
Κωστής (Τριανταφύλλου), Γιώργος Τσακίρης
σε πρόταση του Μιλτιάδη Παπανικολάου
Άγγελος Αντωνόπουλος, Βασίλης Μπαλάσκας, Γιώργος Παπαδάτος
σε πρόταση της Άρτεμις Ποταμιάνου
Ευγενία Αποστόλου, Γιώργος Χατζημιχάλης
σε πρόταση του Κωνσταντίνου Πρώιμου
Άρης Προδρομίδης
σε πρόταση του Σταμάτη Σχιζάκη
Ιάνθη Αγγελιόγλου, Ειρήνη Γρηγοριάδου, Μαρία Λουίζου
σε πρόταση της Αθηνάς Σχινά
Δημήτριος Αντωνίτσης, Νίκος Ποδιάς, Άρτεμις
Ποταμιάνου σε πρόταση της Φαίης Τζανετουλάκου
Γιώργος Διβάρης, Βάλλυ Νομίδου, Άγγελος Σκούρτης
σε πρόταση της Λίνας Τσίκουτα
Κέλλυ Μενδρινού
σε πρόταση του Μίλτου Φραγκόπουλου
Πάκυ Βλασσοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου
σε πρόταση της Κλέας Χαρίτου
Μπάμπης Βενετόπουλος, Απόστολος Λουφόπουλος, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης
σε πρόταση της Άννας Χατζηγιαννάκη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ – 14 Monologues, 1989-2006 Μικτή τεχνική 46 x 46 x 46 εκ.

Βαγγέλης Γκόκας, Γιώργος Γυπαράκης, Νίκος Καναρέλης σε πρόταση του Κώστα Χριστόπουλου
Καλλιτέχνες που προτάθηκαν ως τιμητικές συμμετοχές από την επιτροπή είναι οι: Δημήτρης Αληθεινός, Θόδωρος γλύπτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Γιώργος Χαρβαλιάς
Ιδέα και Επιμέλεια της διοργάνωσης: Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Πρόεδρος του ΔΣ της AICA – Hellas και Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Οργανωτική επιτροπή-συντονισμός: Τα Μέλη του ΔΣ της AICA – Hellas Σταμάτης Σχιζάκης, Άρτεμις Ποταμιάνου, Φαίη Τζανετουλάκου και Σωζήτα Γκουντούνα και τα Mέλη της ένωσης Μπία Παπαδοπούλου, Λίνα Τσίκουτα.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – Ocean rock garden, 2017-2018 Εγκατάσταση, Φυτικό χαρτί Μεταβλητές Διαστάσεις

Μεταξύ άλλων στην εισηγητική έκθεση του Δήμου Μαυρομάτη για τη διοργάνωση «Θεωρήματα» αναφέρει: «…Η αναζήτηση δημιουργίας και καθιέρωσης εκδηλώσεων ακολούθησε, στις προτάσεις μας, δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη ήταν σχετική με τη δημιουργία ενός θεσμού ο οποίος σε συνεργασία με ένα δημόσιο φορέα θα αναλάμβανε να παρουσιάζει κάθε δύο χρόνια νέους καλλιτέχνες στο πνεύμα της εκδήλωσης Αθήνα by Art του 2004, την οποία είχε συντονίσει τότε η ΄Εφη Στρούζα. Η σημερινή πρόταση είναι ότι ο κάθε κριτικός τέχνης, μέλος πάντοτε της AICA-Ελλάς, θα παρουσιάζει 2 ή 3 νέους καλλιτέχνες. Ο θεσμός αυτός θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις κλασικές Πανελληνίους από τις οποίες αναδείχθηκαν, τα μεταπολεμικά χρόνια και πριν από την δικτατορία, σημαντικοί καλλιτέχνες, αλλά και να συνεχίσει μια ανάλογη έκθεση την οποία είχε δημιουργήσει τη δεκαετία 1980, στο Ζάππειο, ο Αλέξανδρος Ξύδης, με τον τίτλο, Περιβάλλον-Δράση. Κύρια ιδέα αυτής της πρότασης είναι η δημιουργία ενός θεσμού εκτός οποιουδήποτε εμπορευματικού περιβάλλοντος, ανοιχτού σε νέους καλλιτέχνες, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με κριτήρια θεωρητικής και καλλιτεχνικής αξιολόγησης από την ίδια την AICA. […]

ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΕΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ – Τοπόσημα, 2017 Έργο Επαυξημένης Πραγματικότητας (Λεπτομέρεια)

»… Αντικείμενο της πρότασης είναι η επιλογή εργασιών οι οποίες δεν θα είναι αυθαίρετες και προσωπικές εκφραστικές προτάσεις των καλλιτεχνών, αλλά θα συνιστούν διατυπώσεις και παρουσιάσεις αναλύσεων λογικής λειτουργίας εικόνων και ιδεών. Η απώτερη σκέψη αυτής της επιλογής είναι να διαμορφωθεί η δυνατότητα μιας καλλιτεχνικής έρευνας που θα λειτουργήσει ανεξάρτητα από κινήματα τέχνης και από πρότυπα κυρίαρχων στην εποχή μας ή σε παλαιότερες εποχές καλλιτεχνικών συμπεριφορών και που θα συνιστά μια επικέντρωση και μια εσωστρέφεια, σε ένα συγκεκριμένο και επαρκώς προσδιοριζόμενο πρόβλημα. Πριν ο καλλιτέχνης να κάνει τέχνη σύμφωνα με ένα ιστορικό, διδασκόμενο συνήθως ή κυρίαρχο, εντόπιο ή εισαγόμενο καλλιτεχνικό πρότυπο, το ερώτημα είναι τι τον απασχολεί (ποια οποιαδήποτε συγκεκριμένη συγκυρία ιδεών, περιβάλλοντος τον απασχολεί, -ποια συγκυρία γεγονότων) και πριν αυτή η συγκυρία να αναγνωρίζεται ή όχι ως τέχνη, σύμφωνα με ένα προηγηθέν πρότυπο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΤΣΗΣ – P.I.G.S. 2010-2011 Εγκατάσταση, πολύχρωμες κουρελούδες, Διαστάσεις μεταβλητές

Event Information
ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΕΜΣΤ): Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, Αθήνα, 117 43 Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων
Εγκαίνια: Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 8 Φεβρουαρίου – 15 Απριλίου 2018
 Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 11.00 –19.00 Πέμπτη 11.00 – 22.00 Δευτέρα Κλειστά
Πληροφορίες: Τηλ. 210 924 2111 http://www.emst.gr https://www.facebook.com/WKtodoscontentos

ΑΙΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ -Χάοσμος: Φούγκα Ludwigsburg ή Σκακιστικό Συνεχές: Χάος Τάξη Χορός στην Αυλή, 2017 Βίντεο με ήχο Διάρκεια 6.54’  Υποστήριξη από το A.C. Laskaridis Charitable Foundation (Άποψη εγκατάστασης από το συνέδριο)

Last modified: 06/02/2018