Θαλασσινή Δούμα, επιστροφή στις μυθικές ρίζες της Ελλάδας

Θαλασσινή Δούμα - JourneyInThe LabyrinthΟ μύθος του λαβυρίνθου με τους μεγάλους συμβολισμούς που διαχρονικά ζητά λύσεις και απαντήσεις, δεσπόζει στην έκθεση της Θαλασσινής Δούμα «Journey in the Labyrinth» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας.  
Η έκθεση, την οποία επιμελείται η Νίνα Φραγκοπούλου, διοργανώνεται από την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τα σαράντα χρόνια από την ίδρυσή του. Tελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.  Διάρκεια έκθεσης 26 Απριλίου – 14 Μαΐου.
Η έκθεση αποτελείται από τρεις ενότητες ασπρόμαυρων φωτογραφιών: «Dissolving Travellers», «Move In» και «Lines». Η πρώτη ενότητα δημιουργήθηκε στη Γροιλανδία, η δεύτερη σε υπόγεια φαράγγια της Αριζόνα, και η τρίτη στη Νέα Υόρκη.
Θαλασσινή Δούμα - JourneyInThe LabyrinthΗ τριλογία αυτή είναι ένα πολυεπίπεδο ταξίδι ανάμεσα σε έρημα τοπία της φύσης και κτίρια της μεγαλούπολης και αναλύεται από τον ιστορικό και κριτικό τέχνης Lorenzo Canova.
«…….Η Θαλασσινή Δούμα υλοποιεί ένα σύνθετο ταξίδι που τη δύναμή του τη βρίσκει μέσα απ’ την ένταση ενός βλέμματος που διεισδύει στον ζωτικό πυρήνα του τοπίου, με σκοπό να αποστάξει την ιστορία του καθώς και την ενσυναίσθηση που το ορίζει. Δουλεύοντας και εστιάζοντας στην εικονογραφία του αστικού και φυσικού τοπίου, η Δούμα διασχίζει λοιπόν εδάφη φαινομενικά απόμακρα και αντίθετα,  ανακαλύπτοντας εκείνες τις ομοιότητες και συμφωνίες που μ’ έναν μυστηριώδη τρόπο ενώνουν τα παγόβουνα του ωκεανού με τους αμμόλοφους της ερήμου, τους βράχους των υπόγειων φαραγγιών με τις κρυστάλλινες προσόψεις ενός ουρανοξύστη. Οι θεματικές του έργου της Δούμα, μπορούν κάλλιστα να διαβαστούν σαν ένα ταξίδι πολυεπίπεδο, όπου η παρουσία και η απουσία του πολιτισμού αποτελούν συμπληρωματικά συστατικά ενός μοναδικού περάσματος…».

Θαλασσινή Δούμα - JourneyInThe LabyrinthΗ Θαλασσινή Δούμα, γράφει για την εντυπωσιακή δουλειά της που παρουσιάζει στην Πάτρα: «Όταν ξεκίνησα την προσωπική αυτή έρευνα δε γνώριζα πού πραγματικά θα με οδηγούσε η αναζήτησή μου αυτή, και ποια θα ήταν η σύνδεση των τόπων αυτών για μένα στον χωροχρόνο. Αυτό που τελικά με χαρά αποκόμισα, ήταν η επιστροφή μου στις μυθικές ρίζες της Ελλάδας, το ταξίδι, και σ’ ένα άλλο κεντρικό σύμβολο που συνδέει το αρχαίο με το μοντέρνο και το παρόν, ξαναβρίσκοντας την ιδέα του λαβυρίνθου στην πέτρα και στους ουρανοξύστες, στο νερό και στο κρύσταλλο, στην άμμο και στον πάγο, αποκαλύπτοντας τις μεταβαλλόμενες και αιώνια αναγεννημένες φόρμες».

Event Information

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, Νέα Εθνική Οδός Πατρών-Αθηνών 38-40, Τ.Κ. 6442
Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 26 Απριλίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου – 14 Μαΐου 2017
Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 08.00 – 20.00 Είσοδος για την έκθεση Ελεύθερη
Πληροφορίες: τηλ: 2613616100  Ιστοσελίδα Μουσείου: http://www.ampatron.gr

Last modified: 03/05/2017