Η σημερινή Ελλάδα μέσα από τη δουλειά της Άννας Φωκά

Στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ (Καρόλου Ντηλ 33), στη Θεσσαλονίκη η Άννα Φωκά παρουσιάζει μέχρι τις 23 Ιουλίου μια σειρά μικρών έργων με θέμα τη σύγχρονη Ελλάδα, και δύο τελάρα μεγάλων διαστάσεων με έντονο το φαντασιακό στοιχείο.
Το έργο της Άννας Φωκά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια μυθοπλαστική αφήγηση της πραγματικότητας, που, εκ πρώτης όψεως, αναγνωρίζουμε χωρίς να κατανοούμε απαραίτητα. Φορέας αυτής της αφήγησης είναι ένα πλήθος ετερόκλητων χαρακτήρων εμπνευσμένων από κλασικές φιγούρες της ιστορίας της τέχνης και άλλα, λιγότερο «ευγενή» πρότυπα, προερχόμενα από τη μαζική κουλτούρα, τον κινηματογράφο, τη διαφήμιση και τα κόμικς. Η ζωγραφική επιφάνεια πάνω στην οποία συγκεντρώνονται όλοι αυτοί οι χαρακτήρες λειτουργεί σαν θεατρική σκηνή.
Δέσμιοι της υποκειμενικότητάς τους, οι πρωταγωνιστές συνυπάρχουν χωρίς να επικοινωνούν, αντικατοπτρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το ατομικιστικό πνεύμα της σύγχρονης εποχής. Πεδίο δράσης τους είναι ένας αποδομημένος χώρος, αποτελούμενος από τμήματα σκηνικών που εισχωρούν το ένα μέσα στο άλλο, διαμορφώνοντας ένα εσκεμμένα συγκεχυμένο περιβάλλον. Πίσω από τη φαινομενικά χαοτική όψη του πίνακα κρύβεται μια αυστηρά μελετημένη δομή σύνθεσης. Η δομή αυτή είναι καθοριστική για την ίδια την αφήγηση, μια αφήγηση που, ως πράξη επικοινωνίας, κατέχει πρωταρχική θέση στο έργο της Φωκά. Τη χρησιμοποιεί για να περιγράψει τον κόσμο που την περιβάλλει – έναν κόσμο βίαιο, άδικο και συχνά παράλογο – αντλώντας υλικό από τον μύθο για να προσεγγίσει πτυχές της πραγματικότητας που ο ρεαλισμός αδυνατεί να εκφράσει. Το κάνει με στυλ και με χιούμορ, και δε διστάζει να στηλιτεύσει ή να διακωμωδήσει τα τρωτά της κοινωνίας, γιατί γνωρίζει καλά πως η σάτιρα είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα του ελεύθερου μυαλού.

 

 

 

 

 

Last modified: 17/07/2017