Η ιστορία του Ελληνικού δεν έχει ακόμη λάβει τέλος, στο ΕΜΣΤ

Η ταινία του Ναΐμ Μοχαϊεμέν «Προς Τρίπολη: Ακυρώθηκε», που προβλήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τον περασμένο Απρίλιο έως και τον Ιούλιο στο πλαίσιο της documenta 14, έδωσε την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να «ξαναεπισκεφτεί» το εγκαταλελειμμένο πλέον αεροδρόμιο Ελληνικό, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Φιλανδό αρχιτέκτονα Eero Saarinen το 1969, σταμάτησε να λειτουργεί το 2001 και αντικαταστάθηκε από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Η νεότερη γενιά μόνο ελάχιστες μνήμες -αν όχι καθόλου- μπορεί να έχει από το Ελληνικό σε λειτουργία.
Μια ομάδα νέων φωτογράφων, αποτελούμενη από σπουδαστές της Σχολής Focus και μέλη του Φωτογραφικού Εργαστηρίου «18 Άνω», επισκέπτονταν το Ελληνικό, με σκοπό τη δημιουργία φωτογραφικών πρότζεκτ, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος του ΕΜΣΤ, βασισμένου στην ταινία «Προς Τρίπολη: Ακυρώθηκε». Οι επισκέψεις στους χώρους του παλαιού αεροδρομίου πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού 2017, με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας που είχε βοηθήσει και το συνεργείο της ταινίας.
Τα μέλη της ομάδας δημιούργησαν μία σειρά φωτογραφιών που αποτυπώνουν τη δική τους προσωπική προσέγγιση του θέματος. Εκτός από ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία (πύργος ελέγχου, διάδρομοι, αεροπλάνο, μανεκέν) οι περισσότερες από τις φωτογραφίες αποκαλύπτουν διαφορετικά θραύσματα, εκείνα που είναι ορατά όταν ο αερολιμένας δεν αντιμετωπίζεται σαν χώρος μυθοπλασίας. Το Ελληνικό αποτέλεσε και πάλι έναν τόπο, όπου πολλές ιστορίες μπορούν να εκτυλιχθούν.
Αυτή η έκθεση αποτελεί αφιέρωμα σε ένα αρχιτεκτόνημα το οποίο στο μέλλον μπορεί να μην υπάρχει. Με μια διάθεση αισιοδοξίας, καλούμε τους Αθηναίους και γενικά τους επισκέπτες αυτής της έκθεσης να προβάλλουν στον χώρο του πρώην αεροδρομίου τις δικές τους ιστορίες. Η ιστορία του Ελληνικού δεν έχει ακόμη λάβει τέλος.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Ειρήνη Αγγελίδη, Λέα Αμπατζόγλου, Στέλλα Αναστασοπούλου, Παναγιώτης Βοργίας, Μιχάλης Γεωργίου, Νόρα Γκίκα, Χριστίνα Ζαγοραίου, Πέννυ Θεοδοσίου, Χρήστος Κανάκης, Άννα Καντριβιώτη, Κλινάκης Κώστας, Βαγγέλης Κοκορόσκος, Βικτωρία Κουνανάκη, Πάνος Μαζαράκης, Εύα Μπεσλεμέ, Ελευθερία Μορτάκη, Νάντια Παναγοπούλου, Ιωάννα Παρασκελίδη, Γιώργος Σωτηρίου, Χριστίνα Σωτηροπούλου, Ρίτα Τσέλα, Φίλιππος Φερεντίνος, Κωνσταντίνα Φλέγκα, Δημήτρης Χρονόπουλος. Επιμέλεια Έκθεσης: Ναΐμ Μοχαϊεμέν
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκαν οι φωτογραφίες και τα βίντεο της έκθεσης, συντόνισαν οι: Μαρίνα Τσέκου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης ΕΜΣΤ, Γιάννης Βασταρδής, Φωτογράφος (Focus, 18 Άνω), Ανδρέας Πλιάτσικας, Φωτογράφος-Ειδικός θεραπευτής 18 Άνω, με συνεργασία του Τάκη Ζερδεβά, Διευθ. Σχολής Focus.
Αρχική Εικόνα: Σύνθεση 22 φωτογραφιών από τον Ναΐμ Μοχαϊεμέν

 

Event Information
ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΕΜΣΤ): Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, Αθήνα, 117 43
Μεσοπάτωμα ΕΜΣΤ
Εγκαίνια: Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου, 17.00
Διάρκεια: 8 – 30 Νοεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη – Κυριακή, 11.00 – 19.00 Συνεχείς προβολές της ταινίας Προς Τρίπολη: Ακυρώθηκε (Διάρκεια 95΄) Τρίτη – Κυριακή, 11.00 – 19.00
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: Τηλ. 210 924 2111 http://www.emst.gr https://www.facebook.com/WKtodoscontentos

Last modified: 08/11/2017