«Η Βρεταννία του Προσαλέντη» – Σύγχρονη Προοπτική

Όπως είναι γνωστό, ο Γεώργιος Δ´, Αντιβασιλεύς του Ηνωμένου Βασιλείου, ίδρυσε το Τάγμα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στην Κέρκυρα και στη Μάλτα στις 28 Απριλίου 1818, εδώ και διακόσια έτη. Αυτό αποτελεί μέρος της ιστορίας της Κέρκυρας και ανήκει στην κληρονομιά της. Στην ουσία, η ιστορία του Τάγματος ξεκινά με τους οραματισμούς του Σερ Τόμας Μαίτλαντ (1760-1824), Λόρδου Υπάτου Αρμοστή των Ιονίων Νήσων και Κυβερνήτη της Μάλτας μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους.
Τρεις προσωπογραφίες από τους πρώτους Υπάτους Αρμοστές των Ιονίων Νήσων δημιουργήθηκαν από τον Κερκυραίο γλύπτη Παύλο Προσαλέντη και φυλάσσονται στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στην Κέρκυρα που φιλοξενεί το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας. Επιπλέον, το ολόγλυφο σύμπλεγμα της Βρεταννίας επιστέγαζε την πρόσοψη του Ανακτόρου κατά την περίοδο 1823-1864. Στις 2 Ιουνίου 1864, στην αρχή της ένωσης των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το γλυπτό αυτό επιβιβάστηκε σε πλοίο στη Μάλτα και ότι το άγνωστο του σημείο υποδηλώνει ότι καταστράφηκε στη βομβιστική επίθεση στη Μάλτα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο . Επομένως, ο τίτλος της έκθεσης «Η Βρεταννία του Προσαλέντη» έχει επιλεγεί προσεκτικά ώστε να αναφέρεται τόσο στον έλληνα γλύπτη όσο και στη βρετανική πηγή της έμπνευσής του. Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στην προσωποποίηση της Βρεταννίας, που συνήθως απεικονίζεται ως γυναίκα με κράνος, ασπίδα και τρίαινα, σαν Αθηνά Παλλάδα. Η φιγούρα εμφανίστηκε στα ρωμαϊκά νομίσματα και αναβίωσε με το όνομα «Βρεταννία» στο νόμισμα φάρδινγκ που άρχισε να κυκλοφορεί ο Κάρολος Β΄ το 1672. Η σχέση της Βρεταννίας με την Αθηνά Παλλάδα είναι το σημείο στο οποίο εστιάζει η έκθεση. Η βασική πρόταση της έκθεσης είναι ότι το ανάγλυφο έργο του Προσαλέντη στη βάση της Προτομής του Γεωργίου Δ΄ από τον άγγλο γλύπτη Σερ Φράνσις Τσάντρεϋ δίδει την επιθυμητή απάντηση που συνδέει τόσο προφανώς την Αθηνά με τη Βρεταννία.

Προτομή του Sir Thomas Maitland , 1821-1822. Μπρούντζος.  

Η έκθεση «Η Βρεταννία του Προσαλέντη» οργανώθηκε σε δύο διαφορετικές προοπτικές – Ιστορική και Σύγχρονη. Η Ιστορική Προοπτική τελεί υπό την επιμέλεια του Μεγακλή Ρογκάκου και περιλαμβάνει τα εξής έργα: (1) την Προσωπογραφία του Ιππότη Παύλου Προσαλέντη, Ζωγράφου και Αγαλματοποιού, του Σπανιόλι από τον Καλοσγούρο, που ανήκει στην Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας· (2) τη γύψινη Σπουδή για την Προτομή του Νιούτζεντ, του Προσαλέντη, που ανήκει στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας· (3) τη χάλκινη Προτομή του Νιούτζεντ του Ανακτόρου των ΑΜΑΓ· (4) τη μαρμάρινη Προτομή του Φρέντερικ Γκύλφορδ, του Καλοσγούρου από τον Προσαλέντη, που ανήκει στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα. Επιπλέον, η έκθεση περιλαμβάνει (5) Το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, Κέρκυρα, του Γιόζεφ Σραντς, από τη Βρετανική Πρεσβεία, Αθήνα· (6) την υδατογραφία Η Σπιανάδα, Κέρκυρα, του Τζόζεφ Κάρτραϊτ, από την Συλλογή Σπύρου Φλαμπουριάρη· και (7) Το Μνημείο του Μαίτλαντ στη Σπιανάδα της Πόλης της Κέρκυρας, του Δρος Τζόνσον Σάβατζ, από την Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας. Άλλα εκθέματα περιλαμβάνουν έργα από Ιδιωτική Συλλογή του Λονδίνου – (8) Λεύκωμα του Αυγούστου Κόλλα, ανοιγμένο στη σχετική σελίδα με την όψη του Ανακτόρου γύρω στο 1860, (9) μία ανώνυμη θέα στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου από τον Γιόζεφ Σραντς· (10) μία άποψη της Σπιανάδας του Τζέημς Χόρσμπρουχ.

Άγαλμα του Σερ Φρέντερικ Αδάμ , 1832. Χάλκινο.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης (11-12) τις δύο σελίδες που αφορούν τον Προσαλέντη στην Εφημερίδα των Ηνωμένων Κρατών των Ιονίων – #214, 21 Ιανουαρίου 1822, σχετικά με την κατασκευή και την τοποθέτηση της Βρεταννίας στο Ανάκτορο· και #444, 19 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 1826, σχετικά με τον έπαινο του Σερ Τόμας Λώρενς για την έκθεση στο Μέγαρο Λάνσνταουν του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένων των έργων του Προσαλέντη. Αυτή η ιστορική έκθεση συμπληρώνεται από τη μόνιμη προβολή στην αίθουσα του Ανακτόρου με τα έργα του Προσαλέντη – (13) την Προτομή του Μαίτλαντ και τη Βάση του· (14) την Προτομή του Άνταμ και τη Βάση της· και (15) τη Βάση για την Προτομή του Γεωργίου Δ΄ του Τσάντρευ. Τέλος, η έκθεση περιλαμβάνει (16) τα διακριτικά του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου που απονεμήθηκαν στον Σερ Ευθύμιο Ε. Μητρόπουλο KCMG. Η Ιστορική Προοπτική της έκθεσης θα παρουσιασθεί στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα από 7 – 29 Ιουλίου του 2018.
Έκδοση ενός Καταλόγου 130 σελίδων
Ένας πλήρως εικονογραφημένος κατάλογος 130 σελίδων, που περιλαμβάνει ένα δοκίμιο του Δρος Ρογκάκου το οποίο καλύπτει όλες τις πτυχές της «Βρεταννίας του Προσαλέντη» – Ιστορική  Προοπτική, εξεδὀθη από το Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς (ISBN: 978-618-83770-0-4).

Event Information
Ιόνιος Ακαδημία, Οδός Καποδιστρίου 1 & Οδός Ακαδημίας, 49100 Κέρκυρα
Εγκαίνια: 8μμ, Σάββατο, 7 Ιουλίου, 20.00
Διάρκεια: 7 – 29 Ιουλίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Κυριακής 21.00  Πληροφορίες: www.ionio.gr/en/prospective/university-history

Last modified: 16/07/2018