Ζωγραφίζοντας τα ήρεμα νερά μιας λιμνοθάλασσας - Art22

Ζωγραφίζοντας τα ήρεμα νερά μιας λιμνοθάλασσας

«Λιμνοθάλασσες, αυτές οι εύθραυστες οντότητες» είναι η ενδιαφέρουσα ομαδική έκθεση που παρουσιάζει το Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου. Η έκθεση διαρκεί από τις 15 Ιουνίου ως τις 29 Ιουλίου  και είναι μια συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένα από τις λιμνοθάλασσες και συνοδεύεται από επιστημονικές διαλέξεις και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις. Στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό αισθητικά και οικολογικά και να επισημάνει την ουσιαστική σχέση, που πρέπει να έχει ο άνθρωπος με το φυσικό του περιβάλλον.

Δερμάτης Χαράλαμπος, Blue lagoon, 100X70 cm, Αποτυπώματα-μικτή τεχνική σε plexiglass, 1996

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αδαμάκος Γιάννης, Αντωνόπουλος Άγγελος, Βαρβάκη Κάτια, Γαβαλάς Γιάννης, Δερμάτης Χαράλαμπος, Δημητράκης Γιάννης, Ζουρούδη Στεφανία, Καρακατσάνης Βασίλης, Καστρίτσης Γιάννης, Κατσιπάνος Θεόφιλος, Κελαϊδή Μαρία, Κοροβέση Αγγέλικα, Λαζαράκης Χρήστος, Λατινοπούλου Αθηνά, Λόη Αγγελική, Μανουσάκης Μιχάλης, Ματσούκη Ειρήνη, Μισούρας Τάσος, Παυλοπούλου Ελένη, Σκανδάλη Δήμητρα, Τριανταφύλλου Αντώνης
Οι λιμνοθάλασσες αποτελούν βιότοπους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δημητράκης Γιάννης, Λιμνοθάλασσα I, 70X70 cm, Νωπογραφία, 2018

Το τοπίο, το βιοτικό στοιχείο και οι αλληλεπιδράσεις τους με τον άνθρωπο, η «ευαισθησία» τους στις περιβαλλοντικές αλλαγές, λόγω – κυρίως- της τοπογραφίας τους, καθώς και η ιστορία τους, είναι δυνατόν να προκαλέσουν ισχυρά ερεθίσματα έμπνευσης για ποικίλες καλλιτεχνικές δημιουργίες. Η παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης «Λιμνοθάλασσες, αυτές οι εύθραυστες οντότητες» στη Ναύπακτο Αιτωλοακαρνανίας έχει επίκεντρο το σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, που αποτελεί το 40% του συνόλου της έκτασης των Ελληνικών λιμνοθαλασσών. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες από τις πλέον σημαντικές αρχαίες πόλεις της Αιτωλίας, όπως η Πλευρώνα, η Αλίκυρνα και η Καλυδώνα, αναπτύσσονται κατά μήκος των ακτών της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Στην ανατολική πλευρά της ορθώνεται και ο επιβλητικός όγκος της Βαράσοβας, όπου κατά τη Βυζαντινή περίοδο γνώρισε μεγάλη ακμή ο ασκητισμός. Ένα δίκτυο μικρών βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών σηματοδοτούν μια ευλαβική διαδρομή γύρω από τη λιμνοθάλασσα. Η Κυνία λίμνη κατά τον Στράβωνα, ή αλλιώς, κατά τον Όμηρο, η Περικαλλέα λίμνη, σχηματίστηκε εν μέρει από τις προσχώσεις του ποταμού Αχελώου, καθώς στη θέση αυτή βρίσκονταν παλαιότερα οι εκβολές του.

Κοροβέση Αγγέλικα, Λόγια φτερωτά, 185X120X106 cm, Μπρούτζος, χρωστική, 2016

Επιμέλεια και οργάνωση: Νίνα Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας. Θεωρητική τεκμηρίωση της έκθεσης: Θανάσης Μουτσόπουλος, Ιστορικός Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής. Συντονισμός της έκθεσης στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου: Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη ΕΦ.Α.ΑΙΤ.Λ. Σοφία Ρεϊζοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Βίβιαν Στάικου, Αρχαιολόγος ΕΦ.Α.ΑΙΤ.Λ.

    Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Παρασκευή 15 Ιουνίου, 19.00 – 20.30
Λιμνοθάλασσα, ένα δυναμικό οικοσύστημα
, Σοφία Ρειζοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

  • Αρχαιολογικές διαδρομές στις λιμνοθάλασσες της Αιτωλοακαρνανίας, Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
  • Τέχνη & Επιστήμη: νέες προοπτικές, Θανάσης Μουτσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνείο Κρήτης.

Κελαϊδή Μαρία, Λίγο αλάτι ακόμα, 80X100 cm, Μικτή τεχνική, 2018

 Σάββατο 16 Ιουνίου

  • Εκπαιδευτική εκδρομή (κατόπιν συνεννόησης): Διαδρομή Φύσης & Πολιτισμού στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου & Αιτωλικού. Διοργάνωση: Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου & Αιτωλικού.

 Τετάρτη 20 Ιουνίου 19.00 – 20.00

  • Βούρκος, χρώματα και αφροί, Γιάννης Κλαδάς, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολόγων Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, ΤΕΙ Μεσολογγίου.
  • Το έργο του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Γιάννης Σελιμάς, Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου & Αιτωλικού.

 Τετάρτη 11 Ιουλίου 19.00 – 20.00

  • Οι λιμνοθάλασσες με τα μάτια του ψαριού, Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας – Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών.
  • Ηχογραφίες λιμνοθαλασσών: μελετώντας τις λιμνοθάλασσες με ήχους, Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Λατινοπούλου Αθηνά, Καρούζος, 120X40 cm, Λάδι σε καμβά, 2017

*Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα Ναυπακτία (λιμάνι Ναυπάκτου).

Event Information
Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 15 Ιουνίου, 20.30
Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουνίου  – 29 Ιουλίου 2018

  

 

Last modified: 13/06/2018