Ευκαιρία γνωριμίας με το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά - Art22

Ευκαιρία γνωριμίας με το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς μπροστά στην «Κοιμωμένη”

Μια ευχή: Ας είναι το 2018 το έτος που θα γνωρίσουμε το Γιαννούλη Χαλεπά. Ο καλλιτέχνης που το έργο του «πυρπόλησε» τον ελληνικό πολιτισμό, δεν βρήκε ακόμη τη θέση που του αξίζει στη συνείδηση του κόσμου αλλά και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό γενικότερα. Ο Χαλεπάς δεν το είχε ανάγκη, εμείς το έχουμε. Ο κορυφαίος Έλληνας καλλιτέχνης δεν μπορεί να υπάρχει μέσα από μια «κοιμωμένη» που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι είναι γλυπτό κι όχι ηρωίδα λαϊκού μυθιστορήματος. Όπως χαρακτηριστικά θύμισε ο καθηγητής Μάνος Στεφανίδης: «Ο Χαλεπάς είναι ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του ευρωπαϊκού πολιτισμού, είναι ένας καλλιτέχνης που προτείνει φόρμα. Ελάχιστοι Έλληνες το έχουν πετύχει αυτό, το κατάφερε ο Καβάφης, το κατάφερε ο Σκαλκώτας, ο Κουνέλλης, η Μαρία Κάλλας, η Κατίνα Παξινού. Τέτοιος είναι ο Γιαννούλης Χαλεπάς. Είναι ευκαιρία να τον αποκαταστήσουμε και στη συνείδηση του έθνους και στη συνείδηση της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας».

Γραμματόσημο Χαλεπά
Σε συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου Πάνορμου και των ΕΛΤΑ κυκλοφορεί αναμνηστικό γραμματόσημο για τα 80 χρόνια από το θάνατο του Χαλεπά. Στο γραμματόσημο παρουσιάζεται το πορτρέτο του γλύπτη, φιλοτεχνημένο από τον Πέτρο Ζουμπουλάκη. Τη μακέτα επεξεργάστηκε το εικαστικό τμήμα των ΕΛΤΑ.

Στο έτος Γιαννούλη Χαλεπά, δυναμικά στους στόχους που προαναφέρθηκαν μπαίνει το νησί της Τήνου. Οι συμπατριώτες του καλλιτέχνη για ένα δίμηνο, Ιούλιος – Αύγουστος, υλοποιούν μια σειρά εκδηλώσεων που φωτίζουν και τιμούν το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά. Όπως φάνηκε και στη συνέντευξη τύπου στο δίμηνο αυτό θα τεθεί εμφατικά το θέμα επιστροφής της «Κοιμωμένης» στην Τήνο, αφού υπάρχει σύμφωνη και εκπεφρασμένη γνώμη της οικογένειας Αφεντάκη και του υπουργείου Πολιτισμού. Αντιδρά ο δήμος Αθηναίων, αλλά το γλυπτό ανήκει στην οικογένεια Αφεντάκη.

Από τη συνέντεξη τύπου ο Κώστας Δανούσης, ο Μάνος Στεφανίδης και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πάνορμου Εμμ. Σώχος.

Το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του έτους Χαλεπά στην Τήνο παρουσίασε ο Μανώλης Σώχος, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πάνορμου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
1. Συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018, στις 21.30, στον αύλειο χώρο του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.
2. Τριπλή έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου, στον Πύργο αίθουσα Νικολάου Γαΐτη, στο Δημοτικό Σχολείο Υστερνίων, στο Λιμάνι της Τήνου και στο Δήμο Βόλου, με τίτλο  «Αναφορά στον Μπάρμπα Γιαννούλη».
3. Έκθεση ζωγραφικής, με προσωπογραφίες, του Πέτρου Ζουμπουλάκη, στον Πύργο.
4. Εκθέσεις μαρμαρογλυπτικής Τηνίων καλλιτεχνών, στον Πύργο και στους Δήμους Ερμούπολης-Σύρου, Χίου, Ιωαννίνων και Υμηττού-Δάφνης.
5. Παρουσίαση στις 6 Αυγούστου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, από τον καθηγητή Μάνο Στεφανίδη, του ομότιτλου βιβλίου και ανάπτυξη του θέματος, «Ιδιοφυϊα και τρέλα, Βαν Γκογκ-Χαλεπάς».
6. Παρουσίαση, στις 9 Σεπτεμβρίου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, του βιβλίου, του συγγραφέα Κώστα Δανούση, «Ο Χαλεπάς μας».
7. Στρογγυλή Τράπεζα, στις 16 Σεπτεμβρίου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, «Από την Κοιμωμένη στην Αναπαυομένη». Επιμέλεια, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, ιστορικός τέχνης, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
8. Παρουσίαση στον Πύργο, στις 17 Σεπτεμβρίου του βιβλίου «Τα Διμέτωπα έργα του Γιαννούλη Χαλεπά» και διάλεξη της συγγραφέως, Ευαγγελίας Διαμαντοπούλου, Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: «Η περίπτωση της Κοιμωμένης-μύθος, παραμύθι, επιμύθιο».
9. Παρουσίαση στο Auditorium του Υπουργείου Πολιτισμού των αποτελεσμάτων της μελέτης ανάδειξης και αποκάλυψης των καλλιτεχνικών γραφημάτων, στα εσωτερικά επιχρίσματα, του σπιτιού-Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά.

 

 

Last modified: 11/06/2018