Το Εργαστήριο Διλημμάτων του Γιώργου Δρίβα, «λειτουργεί» και στην Αθήνα

Η αγωνία, η απορία και το δίλημμα μπροστά στη διαχείριση της φιλοξενίας
και της ασφάλειας του εγχώριου

«To ελληνικό περίπτερο μεταμοσχεύει την πολιτική σε ένα μετα-επίπεδο». Με δέκα λέξεις ο Michael Huber ιστορικός τέχνης – δημοσιογράφος της αυστριακής Kurier έδωσε το στίγμα της βιντεοεγκατάστασης του Γιώργου Δρίβα «Εργαστήριο Διλημμάτων», που αποτέλεσε την εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στην 57η Μπιενάλε της Βενετίας για το 2017.
Το ελληνικό περίπτερο της επισκέφτηκαν περισσότεροι από 450.000 φιλότεχνοι. Τώρα το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δίνει την ευκαιρία να επισκεφθούμε και να γνωρίσουμε την εγκατάσταση του Γιώργου Δρίβα αφού εκτίθεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου από τις 29 Μαρτίου ως την 1η Ιουλίου.
Το «Εργαστήριο Διλημμάτων», επελέγη τον Ιούνιο του 2016 ανάμεσα από 30 προτάσεις, από καλλιτεχνική επιτροπή που όρισε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πρόκειται για μια επιβλητική βιντεοεγκατάσταση Γιώργου Δρίβα σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη, που πραγματεύεται  σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και προσφέρει μια περιπατητική οπτικοακουστική εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα υποβάλει τον επισκέπτη σε σκέψεις και διλήμματα ηθικού περιεχομένου. Το Εργαστήριο Διλημμάτων παραπέμπει στην τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», με την οποία τίθεται για πρώτη φορά το δίλημμα μεταξύ της σωτηρίας του Ξένου και της διατήρησης της ασφάλειας του Εγχώριου. Πραγματεύεται την αγωνία, την απορία και τη σύγχυση ατόμων ή και κοινωνικών ομάδων, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν παρόμοια διλήμματα.
Οι «Ικέτιδες», το μοναδικό σωζόμενο μέρος της χαμένης τετραλογίας του Αισχύλου «Δαναΐδες», είναι το πρώτο λογοτεχνικό κείμενο της ιστορίας που θέτει το ζήτημα της δίωξης μιας ομάδας ατόμων που αιτούνται άσυλο. Οι Ικέτιδες φεύγουν από την Αίγυπτο για να αποφύγουν το γάμο με τα πρώτα ξαδέλφια τους και φτάνουν στο Άργος, ζητώντας άσυλο από τον Βασιλιά της Πόλης. Ο Βασιλιάς αντιμετωπίζει τότε ένα δίλημμα. Αν βοηθήσει τις ξένες γυναίκες, κινδυνεύει να προκαλέσει στον λαό του αναταραχή και να οδηγηθεί σε πόλεμο με τους Αιγύπτιους, που θέλουν να πάρουν πίσω τις Ικέτιδες. Αν, όμως δεν τις βοηθήσει παραβαίνει τους θεοφύλακτους νόμους της φιλοξενίας και τις αρχές του Δικαίου και του Ανθρωπισμού, αφήνοντας τις Ικέτιδες στο έλεος των διωκτών τους.
Το Εργαστήριο Διλημμάτων επαναφέρει το δίλημμα της αρχαίας τραγωδίας μέσα από τα αποσπάσματα ενός ημιτελούς ντοκιμαντέρ για ένα επιστημονικό πείραμα που «βρέθηκαν» τυχαία μετά από χρόνια.
Το πείραμα δεν ολοκληρώθηκε για άγνωστους λόγους, ωστόσο τα αποσπάσματα του ημιτελούς ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει η βιντεοεγκατάσταση, αποκαλύπτουν σήμερα, μαζί με λεπτομέρειες του πειράματος – τις ελπίδες του καθηγητή που το διηύθυνε, τις ανακαλύψεις, τις διαφωνίες με τους συνεργάτες του – και  τη διαχρονικότητα τέτοιου τύπου διλημμάτων.
Η ιστορία παρουσιάζεται αποσπασματικά μέσα από πολλαπλές πηγές βίντεο και ήχου μέσα σε ένα λαβύρινθο. Πρωταγωνιστικό ρόλο στα βίντεο του έργου έχουν η καταξιωμένη ηθοποιός Charlotte Rampling και ο Γιώργος Κοτανίδης, ενώ συμμετέχουν και άλλοι γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί όπως: οι Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κόρα Καρβούνη, Πολύδωρος Βογιατζής, Ρένα Κυπριώτη, Πάνης Καλοφωλιάς.

Συντελεστές έργου: Παραγωγοί: Φένια Κοσοβίτσα, Ηλίας Λεδάκης, Γιώργος Δρίβας Σχεδιαστής παραγωγής: Hλίας Λεδάκης, Διευθυντής φωτογραφίας: Κλαούντιο Μπολιβάρ G.S.C. Μοντέρ: Χρήστος Γάκης, Ενδυματολόγος: Εύα Νάθενα, Ηχολήπτης: Γιάννης Αντύπας, Σχεδιασμός ήχου-μιξάζ: Γιώργος Ραμαντάνης DNA Lab, Λέανδρος Ντούνης, Aditional Casting: Σταύρος Ράπτης Key, Make-up Artist: Γιάννης Παμούκης, Key Hairstylist: Χρόνης Τζίμος, Κατασκευή εγκατάστασης: Στέλιος Λαμπαδάριος, Οργάνωση και διεύθυνση παραγωγής: Τάνια Ξύγκου, Επιστημονική επιμέλεια σεναρίου: Άννα Αγαπάκη, Νομική σύμβουλος του έργου: Ζωή Μαυροσκότη, Εποπτεία καλλιτεχνικού έργου: Ειρήνη Σάπκα, Συντελεστές ΕΜΣΤ στη Βενετία και την Αθήνα Συντονισμός έκθεσης στη Βενετία: Δάφνη Βιτάλη, Ελισάβετ Ιωαννίδη, Αρχιτεκτονική επίβλεψη στην Αθήνα: Ηρώ Νικολακέα, Οικονομικός συντονισμός: Χρήστος Πράνταλος, Τύπος και επικοινωνία: Κασσιανή Μπένου, Δέσποινα Μπαραμπούτη, Γραμματεία Διεύθυνσης: Δέσποινα Κωνσταντινίδου.

Event Information

ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΕΜΣΤ): Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, Αθήνα, 117 43 Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, Ισόγειο
Εγκαίνια: Πέμπτη, 29 Μαρτίου, 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαρτίου – 1 Ιουλίου 2018
 Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 11.00 –19.00   Δευτέρα Κλειστά την Πρωτομαγιά και την Κυριακή του Πάσχα
Πληροφορίες: Τηλ. 211 1019000-99 Φαξ: 211 1019111 http://www.emst.gr https://www.facebook.com/WKtodoscontentoswww.laboratoryofdilemmas.gr

 

Last modified: 28/03/2018