Ειρήνη Πουλιάση: Ένας επιτάφιος της ανθρωπότητας

Μια νέα Ελληνίδα καλλιτέχνιδα με ζηλευτή καριέρα στο εξωτερικό φιλοξενεί η γκαλερί Περιτεχνών από τις 7 Νοεμβρίου ως τις 7 Δεκεμβρίου. Είναι η Ειρήνη Πουλιάσση που παρουσιάζει την έκθεση της ««Ritalin Shots»  σε επιμέλεια του Will Coups.
Το 2016 ο Μάριος Ψαράς μέσα από το βιβλίο του «The Queer Greek Weird Wave», εξερευνά ένα νέο κύμα του ελληνικού κινηματογράφου. Παρουσιάζει, πώς το τραύμα ενός έθνους μπορεί να μεταλλάξει τη δημιουργική έκφραση και πώς η πολιτική μιας χώρας αρχίζει να κριτικάρεται και να φιλτράρεται μέσα από μια queer μηδενιστική ματιά.

#Thedeathnautsdiary Clothing Options ΙΙΙ

Στην περιγραφή του αναφέρει οτι «ο κινηματογράφος μπορεί να μην είναι σε θέση να θεραπεύσει ένα σπασμένο έθνος, αλλά σίγουρα μπορεί να βοηθήσει στην επανεξέταση του παρελθόντος του, να αναδιαμορφώσει το παρόν του και να ξανασκεφτεί το μέλλον του». Μια δήλωση που μπορεί να εφαρμοστεί στο ευρύτερο φάσμα των τεχνών και στην ικανότητα τους να αξιολογούν και να ενημερώνουν με ωμότητα, για το κοινωνικό συλλογικό ασυνείδητο.
Στην έκθεση «Ritalin Shots» η Ειρήνη Πουλιάση επηρεασμένη από προσωπικά τραυματικά γεγονότα, παρουσιάζει ένα οπτικό ημερολόγιο που ασκεί κριτική σε μια διεθνή δυστοπική αστάθεια. Με σύμβολα – κλειδιά και επαναλαμβανόμενα μοτίβα, μας περνάει υποσυνείδητα το μήνυμα της. Στα έργα της ενώ δεσπόζουν οι σταυροί, τα όπλα και τα μαχαίρια, τα οποία μας δημιουργούν μια αβεβαιότητα για το αν πρόκειται για ενθύμια του παρελθόντος, ή για ένα προαίσθημα μιας μελλοντικής δυστοπίας, τα λεπτεπίλεπτα στοιχεία που έχει τοποθετήσει παραλληλία όπως κομμάτια από ρούχα, τζίν και παπούτσια μας δημιουργούν αισθήματα οικειότητας κάνοντάς μας κομμάτι της συνολικής αφήγησης.

No Bullets left I 2019

Η ανθρώπινη φύση έχει τον κεντρικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η Ειρήνη Πουλιάση εκφράζει τις σκέψεις της. Με μια πιο κοντινή ματιά μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες από ανθρώπινα μαλλιά και δόντια. Τα τοποθετεί ως ένα επιπλέον επίπεδο, επιδέξια ενσωματωμένο, κάτι σαν, σημειώσεις πάνω στα έργα της. Ως τα μόνα απομεινάρια της σήψης, αποτελούν έναν επιτάφιο της ανθρωπότητας. Δεν σχετίζονται μόνο με τον θάνατο, αλλά και με τον φετιχισμό του μακαβρίου.
Μέσω αυτών των  αντιπαραθέσεων δημιουργούνται ερωτήματα όπως «τι μπορεί αυτά τα σύμβολα να σήμαιναν στο παρελθόν». Έτσι, αυτόματα μας φανερώνεται από μόνη της μια νέα έννοια, πιο προσωπική και προσαρμοσμένη στο σήμερα. Τα ασεμπλαζ απο, σεξουαλικά βοηθήματα, αντικείμενα και τα ρούχα που έχουν βρεθεί στο δρόμο και οι αναφορες στο δόγμα του σοκ  και της χειραγωγησης των ΜΜΕ ειναι κυρίαρχες εικόνες της αισθητικής της εκθεσης αυτης. Εξυπηρετούν τον σκοπό τους ως τεκμήρια της εποχής μας, συνάμα όμως   θέτονται ξεκαθαρα στην εποχή των millennials.

Horseshoes are handgrenades IV 2019

Με έναν αέρα επανάστασης η Ειρήνη Πουλιάση ετοιμάζει ένα αντιδραστικό κύμα που εναντιώνεται όχι μόνο στο «προσωπικο τραυμα», αλλά και σε αυτό του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Τα έργα της θυμίζουν λάβαρα. Τα συνθήματα που γράφονται πάνω τους λειτουργούν ως ένα μότο της σημερινής δυστοπίας και είναι ένα σατυρικό κάλεσμα πολέμου: «Call 911, No bullets left, Missing…». Θέλοντας να ξεφύγουμε από αυτά τα σύμβολα του πανικού με τα οποία η Ειρήνη μας φέρνει αντιμέτωπους, μπαίνουμε σε μια  διαδικασία να ψάξουμε μαζί της για ένα μέλλον που ελπίζουμε να δούμε.
Το «Ritalin Shots» μας παροτρύνει σε μια κλεφτή ματιά στο μέλλον αυτό, συνάμα όμως η εικαστικός, μας κρατάει φυλακισμένους στο δικό της τρόπο σκέψης, γινόμαστε ένα με αυτήν, απολαμβάνοντας μια στιγμιαία ουτοπία πριν επιστρέψουμε στη δυστοπία που κατοικούμε… 

Ο Will Coups, (1995) είναι εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων με βάση το Λονδίνο. Έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Missile crisis

Intermedia art και το 2018 αποφοίτησε από το Chelsea College of Art με μεταπτυχιακό στις καλές τέχνες. Έχει επιμεληθεί αρκετά εικαστικά πρότζεκτ τόσο στο Ηνωμένο βασίλειο όσο και διεθνώς. Έχοντας την θέση του υποδιευθυντή της γκαλερί D Contemporary στο Mayfair στηρίζει εδραιωμένους καλλιτεχνες αλλα ταυτόχρονα παρουσιάζει και τους καλύτερους ανερχόμενους δημιουργωντας μια ισχυρή παρουσια στην σύγχρονη σκηνή τέχνης του Λονδίνου. #willcoups   @_w._coups_

Event Information

ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣΗροδότου 5, Κολωνάκι, Αθήνα
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 7 Νοεμβρίου  – 18 Δεκεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11. 00-20.00 Τετάρτη, Σάββατο, 11.00 – 14.30 Κυριακή – Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: Τηλ. 210 8239465, FAX 210 8820655, peritechnon@yahoo.gr , www.peri-technon.com

 

 

 

 

 

Last modified: 31/10/2019