Ειρήνη Μονομάτου: Η Αποκαθήλωση έχει φόντο γαλάζιο

ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΝΟΜΜΑΤΟΥΗ γκαλερί ArtΠρίσμα στον Πειραιά, παρουσιάζει την ατομική εικαστική έκθεση της Ειρήνης Μονομάτου «Προβολείς του Απείρου» σε επιμέλεια Νικολένα Καλαϊτζάκη, Ιστορικού Τέχνης. Διάρκεια έκθεσης 10 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2017. Τα κείμενα της έκθεσης είναι της Ίριδας Κρητικού, Ιστορικού Τέχνης και της Νικολένας Καλαϊτζάκη.
Η Ίρις Κρητικού, σημειώνει για το έργο της Ειρήνης Μονομμάτου: «Η φωτεινή λωρίδα της ζωγραφικής· Προτείνοντας μια πλαστική γλώσσα και εφευρίσκοντας μια προσωπική γραφή αναγνωρίσιμη ήδη από τα σπάργανα της διατύπωσής της, η Ειρήνη Μονομμάτου, κινείται με εξαιρετική ευχέρεια ανάμεσα στη γραφιστική απλούστευση και τον ζωγραφικό συμβολισμό, ανάμεσα στην έκδηλη τρυφερότητα για τα μικρά ανθρώπινα στιγμιότυπα και το υποδόρειο, δημιουργικό χιούμορ που πηγάζει από τα επιδέξια καρέ ενός εν εξελίξει επινοητικού και εκλεκτικιστικού ζωγραφικού κόμικ.
ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΝΟΜΜΑΤΟΥ 1Οι «Προβολείς του Απείρου», καταπιάνονται με πολλαπλές εύθραυστες ισορροπίες: οι ημέρες και οι νύχτες οικείων, γνωστών και αγνώστων ηρώων που κατοικούν το σύμπαν της ζωγράφου, αναπτύσσονται σε επάλληλες οριζόντιες ενεργές ζώνες, λούζονται στο νυχτερινό ψυχρό μπλε, ιππεύουν γοητευτικά ελλειπτικά υβρίδια λευκών ελεφάντων και φτερωτών αλόγων, γλιστρούν απαλά σε φανταστικές τσουλήθρες υδρορροών, αγωγών και αστικών δικτύων, φωτίζονται από το αινιγματικό κίτρινο φως μιας πανταχού παρούσας γυμνής λυχνίας, χορεύουν υπό τους εικονοποιημένους ρυθμικούς ήχους μιας μικρής νυχτερινής μουσικής τζαζ.

Διαψεύδοντας ωστόσο τα διατυπωμένα στεγανά της μηχανικής και επαναληπτικής φύσης της, η ζωγραφική της Μονομμάτου όπου η φωτογραφική ακρίβεια και η στυλιζαρισμένη φόρμα συνυπάρχουν με τη χαρά της ελεύθερης και αεικίνητης δημιουργικής διαδικασίας, εμπεριέχει πληθώρα αυτοσχέδιων και επιτόπιων εφευρημάτων και πολλαπλές νησίδες αναπάντεχης περιπέτειας.
ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΝΟΜΜΑΤΟΥ 3Ο πλανόδιος θίασος της ζωγράφου, διανύοντας εξακολουθητικές εύθραστες ισορροπίες και κατοικώντας σε οργανικές επινοημένες δομές, άλλοτε ταξινομείται σε σοφά ρυμοτομημένες από την ίδια λωρίδες δράσης κι άλλοτε ξεχύνεται και παρελαύνει γοργά στις λεωφόρους μιας άγνωστης πόλης. Συνομιλεί με το κοντινό άπειρο δρασκελίζοντας γέφυρες από βαμβάκι και χαρτί, στήνοντας μυστικά λούνα παρκ, διασκεδάζοντας σε επουράνια τσίρκα. Και όταν πέφτει η νύχτα, ακουμπώντας την ορατότητα του θεατή σε ελλειπτικούς φωτεινούς κύκλους, βυθίζεται σε αναπαυτικές πολυθρόνες ανάγνωσης.
Η παράδοξη γοητευτική υπερεαλιστική ανθρωπογεωγραφία της Ειρήνης Μονομμάτου, εγγράφεται σε πυκνούς μπλε ορίζοντες κινηματογραφικών σεναρίων, στιγμών και ωρών, κατοικεί σε grisailles ρευστών συνευρέσεων και μικρών γεγονότων.
ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΝΟΜΜΑΤΟΥ 6Και οι ιδέες και οι εκτελέσεις, τα αντικείμενα και τα σύμβολα, οι έντονες γραμμές και οι κορεσμένες φόρμες, οι λυχνίες και οι προβολείς, εξερχόμενα από τη μικρή βαλίτσα των συνέργων της ζωγράφου, διαπερνώντας τα όρια του καμβά, αναζητούν και εντοπίζουν επίμονα τους μικρούς φωτεινούς κύκλους της ύπαρξης που τρυπώνουν και κατοικούν πίσω του – εντός μας».
Η Ιστορικός της Τέχνης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, αναφέρει για την έκθεση: «Πώς το Άπειρο μπορεί να χωρέσει μέσα στον μικρόκοσμο μας; Εδώ, ο κόσμος είναι το Άπειρο κι εμείς οι αναρριχητές του, σκαρφαλωμένοι περιπλανώμενοι σε αρχιτεκτονικούς μηχανισμούς φαντασίας. Εμείς, οι πρωταγωνιστές της γης, εύθραυστα κατασκευασμένοι, ζητάμε τόπο, προσεκτικά σμιλευμένοι, δίνουμε τα χέρια και αγκαλιαζόμαστε. Άλλοτε χορεύουμε, γυμνά ικετεύουμε θεό. ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΝΟΜΜΑΤΟΥ 2Η Αποκαθήλωση έχει φόντο γαλάζιο και ξαπλώνει σε έναν δείπνο μυστικό, ανθρώπινες φιγούρες σε επαλληλία. Μια μπούρκα. Είμαστε σύμβολα τελικά καμωμένα από το διάφανο υλικό μιας πνοής. Επιμένουμε να υπάρχουμε, ορκισμένοι μετέωροι, σε μια αοριστία που μας εξυψώνει, μας υπερβαίνει, μας διαπερνά. Η περισυλλογή καρπός της σκέψης. Σαν ασίγαστα μικρά του ονείρου πουλιά, διάχυτοι στο σύμπαν αιμάτινοι σουρεαλιστικοί πλανήτες καθισμένοι σε θρόνους ανήκουμε σε μια στιγμή αιωνιότητας. Για πάντα. Και πάντα μέσα μας, ο χρονικός προσδιορισμός, η αφέλεια του τόπου και η πυξίδα.»

ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΝΟΜΜΑΤΟΥ 5

Event Information!

Gallery ArtΠρίσμα, Κουντουριώτου 187, Πειραιάς 18537
Εγκαίνια: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 10 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Σάββατο 10.00 – 15.00 Τρίτη, Μπέμπτη, Παρασκευή 10.00 – 15.00 και 18.00 – 21.00 Δευτέρα κλειστά
Τηλ. 210-4296790/079 e-mail: artprisma@hotmail.com www.galleryartprisma.grGet Widget